BLOG 622. dan epidemije: SZO: Novi soj koronavirusa – omikron, zarazniji od delte

Naučnici
Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je novi soj koronavirusa, nazvan omikron, za posebnu brigu, jer ima veliki broj mutacija i strahuje se da bi mogao da bude otporan na vakcinu, prenosi BBC.

Moguće nove antikovid mere na Kosovu sledeće nedelje, ali za sada nema novog soja

Kosovsko ministarstvo zdravlja najavilo je nove mere protiv kovida-a zbog epidemiološke situacije na Kosovu. O merama će se više znati sledeće nedelje. Kako na Kosovu još uvek nije registrovan novi soj koronavirusa – omikron, Koha saznaje da se za sada ne očekuju dodatne preventivne mere, osim „pojačanja monitoringa“.

„Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u vezi sa postojećim varijantama kovida 19, u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, tokom naredne nedelje biće preispitane mere koje su na snazi i preduzete druge mere po potrebi“, navodi se u saopštenju odbora za borbu protiv širenja koronavirusa.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 2,211 novoobolelih, preminule 53 osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 53 osobe. Zvanično je potvrđeno 2,211 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 212 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 4,561.

U poslednja 24 sata je testirano 13,817 uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Devet novozaraženih, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,591, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Vučitrna – 3, Đakovice, 2, Uroševca, Prištine, Gnjilana i Lipljana po 1.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu nema smrtnih slučajeva, potvrđeno je na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva zdravlja, tako da je ukupan broj preminulih 2.983.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kon: Svaka treća osoba u bolnici vakcinisana, najviše Sinofarmom

Svaka treća osoba u bolnici je vakcinisana, ali postoji razlika u odnosu na vakcine. Najviše u bolnici ima onih koji su vakcinisani Sinofarm vakcinom, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kon je za K1 televiziju rekao da je samo četiri odsto populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Izraelu otkriven prvi slučaj novog visoko mutiranog soja koronavirusa

Osoba zaražena novim sojem, trenutno poznatim samo po naučnom nazivu B.1.1.529, je Izraelac koji se vratio iz Malavija, a ministarstvo je saopštilo da se sumnja da su još dve osobe zaražene tim sojem i da se čekaju konačni rezultati testa. Sve tri osobe su vakcinisane, dodaje se u saopštenju.

Novi soj je otkriven uprkos naporima da se spreči da stigne do Izraela.

Premijer Izraela Naftali Benet je sinoć izdao instrukcije da se nekoliko zemalja (Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvatini) u južnoj Africi označi crvenim i da se dolazak iz njih strogo ograniči. Opširnije u posebnoj vesti.

Ujedinjeni naučnici protiv kovida: Uvesti ozbiljne mere radi očuvanja života

Ujedinjeni naučnici protiv kovida uputili su pismo Vladi Srbije i Kriznom štabu i poručili da njihov primarni cilj mora biti smanjenje broja novozaraženih i stope smrtnosti, te očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva.

U ovom talasu korona sve više ugrožava mlade ljude i decu. Za 10 meseci ove godine imamo 24.960 umrlih više od proseka. Ukupno sa 2020. godinom to je oko 40.000 ljudskih života.

Ljudski životi se moraju sačuvati, ukazano je u pismu.

Sugerisano je da Srbija mora uvesti ozbiljne mere radi očuvanja života i zdravlja stanovništva, sprečiti delovanje malobrojnih ekstremnih antivakcinalnih grupa i ohrabriti neodlučne građane da ozbiljno i odgovorno shvate epidemiju i da prihvate sve mere, uključujući obaveznu vakcinaciju, kovid propusnice i privremeno potpuno zatvaranje. Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine: 65 novoinficiranih

U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, od posledica koronavirusa, nema preminulih osoba, a 65 osobe obolele su od kovida zaključno sa jučerašnjim datumom, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Opširnije u posebnoj vesti.

Nova varijanta i veliki broj mutacija (N1)

Novi soj virusa identifikovan je u Južnoafričkoj Republici 24. novembra, ali je varijanta B.1.1.529, od sada omikron, identifikovana u Belgiji, Bocvani, Hongkongu i Izraelu.

Nova varijanta ima veliki broj mutacija, od koje su neke posebno zabrinjavajuće, navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Velika Britanija, Evropska unija i Švajcarska su privremeno zabranile letove iz pojedinih južnoafričkih država.

Oglasila se i nemačka kompanija Biontek, koja je saopštila da su potrebne dve nedelje da bi se utvrdilo da li je novi soj virusa otporan na vakcinu.

U slučaju da je potrebna nova vakcina, ona bi mogla da se razvije u roku od šest nedelja, a prve doze bi mogle da se isporuče u roku od 100 dana.

SZO razmatra informacije o južnoafričkom soju koronavirusa

Savetnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) će danas razmotriti informacije o novom soju koronavirusa koji se pojavio u Južnoj Africi, dok vodeći stručnjak navodi da njegov uticaj na vakcine možda neće biti poznat nedeljama.

Članovi tehničke savetodavne grupe, koja prati evoluciju koronavirusa, sastali su se virtuelno kako bi razgovarali o soju B.1.1.529, čija je pojava dovela do pada akcija na berzama i navela EU da preporuči obustavu letova za Južnu Afriku.

Grupa bi mogla da odluči da li je u pitanju varijanta virusa koja zabrinjava, poput delta soja. Predstavnica SZO Marija Van Kerkov navela je da je do sada dostupno manje od 100 kompletnih sekvenci genoma te varijante koronavirusa, prenosi N1.

SAD odlučile: Zbog novog soja neće primati putnike iz sedam država južne Afrike

Sjedinjene Američke Države (SAD) pridružile su se Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji zabranom putovanja iz sedam država južne Afrike, zbog otkrića nove varijante koronavirusa.

Kako javlja BBC, a prenosi N1, zvaničnik američke administracije saopštio je da se zabrana putovanja u SAD uvodi za državljane Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Svazilenda, Mozambika i Malavije.

„Mere se uvode zbog opreza, imajući u vidu novi soj kovida, nazvan omikron, koji kruži u Južnoj Africi“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.