BLOG 596. dan epidemije: Španija obećala 50 miliona vakcina siromašnim zemljama

Foto: Srpska caffe

Španija u kojoj je vakcinisano 78,5 odsto stanovnika, obećala je da će donirati 50 miliona doza vakcina siromašnim zemljama u svetu, što je 20 miliona više od prethodno najavljenog. Španski premijer, Pedro Sančes, poručio je iz Rima nakon sastanaka G20, da ce vakcine biti isporučene u periodu od januara do marta 2022. godine. „Te donacije neće biti dovoljne. Potrebno je povećati proizvodnju vakcine u svetu i pronaći uravnotežena rešenja vezana za njihovo patentiranje“, izjavio je Sančes, prenosi Euronews pisanje Hina. Španija je u septembru u okviru globalnog programa COVAX najavila donaciju od 30.000 vakcina, uglavnom zemljama Latinske Amerike. U ovoj zemlji vakcinisano je 37,3 miliona od ukupno 47 miliona stanovnika, čime je ispunjen cilj o masovnoj imunizaciji.

Kosovsko MZ: U oktobru smanjeno interesovanje za vakcinacijom

Normalizacija situacije sa pandemijom korona virusa učinila je da tokom oktobra interesovanje građana za vakcinaciju opadne.

Ovu vest je saopštilo kosovsko Ministarstvo zdravlja pre nekoliko dana putem saopštenja u kome je napisano da je završen petonedeljni plan vakcinacije tokom vikenda i da od sada centri za vakcinaciju rade samo radnim danima.

Prema podacima kosovskog Ministrstva zdravlja, prvom dozom je vakcinisano 841 282 građana, dok je drugu dozu primilo 724969 građana. Izjavili su i da imaju dovoljan broj vakcina protiv korona virusa, pozivajući građane da koriste utvrđene rasporede tokom pet radnih dana u sedmici.

Ružić: U toku nedelje odluka o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta (Danas)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da će se na Kriznom štabu „ove nedelje u opsegu ukupnih mera naći i predlog Tima za škole da se produži jesenji raspust, što postoji kao opcija“.

On je naveo i da će Ministarstvo prosvete pojačati aktivnosti na edukaciji dece i roditelja o vakcinaciji protiv korona virusa u starosnoj kategoriji koja je preporučena.

„Sutra imamo sastanak sa svim načelnicima školskih uprava o edukaciji o vakcinaciji. Edukacija je jedini način jer ne možemo nametati“, rekao je Ružić.

Kosovsko MZ: Pet novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 5 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,115, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Prištine, Gračanice, Peći, Đakovice i Kamenice po 1.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu nema smrtnih slučajeva, tako da je ukupan broj preminulih 2.977.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Preminule 63 osobe, skoro 6.000 novoinficiranih

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 63 osobe. Zvanično je potvrđeno 5,896 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 290 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,760.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ružić: Zaraženo oko 5.000 đaka, u komunikaciji smo sa školama

Oko 5.000 đaka trenutno je zaraženo koronavirusom, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić i naveo da se za sada ne razmišlja o potpunom prelasku na onlajn nastavu, ali da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim doneti odluka.

Ružić je za TV Prva rekao da od uvođenja „semafor“ modela na sednici Kriznog štaba, Ministarstvo prosvete stalno komunicira sa lokalnim zavodima za javno zdravlje i školskim upravama kako bi se dobili relevantni podaci o epidemiološkoj situaciji.

Termin „vax“ je reč godine Oxfordskog rečnika engleskog jezika

Termin „vax“ ili „vaxxed“(engl.vakcina, vakcinisani) izabran je za reč godine od leksikografa Oxfordskog rečnika engleskog jezika (OED), javja BBC.

Upotreba reči koje se odnose na vakcine naglo porasla u 2021. zbog COVID-a 19, pri čemu su reči dvostruko-vakcinisani, nevakcinisani, i antivakseri reči koje su bile posebno često u upotrebi.

Glavna urednica OED-a Fiona McPherson kaže da je ta reč bila njihov očigledan izbor jer je ostavila „najupečatljjiviji uticaj u društvu“.

U Beogradu 300.000 ljudi primilo treću dozu vakcine protiv kovida

U Beogradu je već 300.000 građana primilo treću, buster dozu vakcine, a svakodnevno se povećava broj onih koji primaju prvu dozu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je za TV Pink rekla da je u Beogradu do sada dato 1.938.000 doza, odnosno da je prvom dozom vakcinisano 837.000 građana, što je više od 60,39 odsto, dok je revakcinisanih 800.000 osoba ili 57 odsto.

„Od trenutka uvođenja kovid propusnica, odnosno od prošlog ponedeljka, u Beogradu se povećava broj vakcinisanih prvom dozom“, naglasila je Stanisavljević.

EK: Vakcinacija neće biti uslov za ulazak u EU, već kovid sertifikat

Portparolka Evropske komisije (EK) Džordis Feroli rekla je da vakcinacija neće biti uslov za ulazak u Evropsku uniju, već da je potreban EU digitalni kovid-sertifikat, koji podrazumeva dokaz da je osoba ili vakcinisana ili da je dobila negativne rezultate testa ili da se oporavila od bolesti, prenosi N1.

Ipak, EK samo daje preporuke zemljama članicama kako da se ponašaju tokom pandemije, ali države to nisu u obavezi da prihvate i svaka se ponaša shodno svojim unutrašnjim pravilima, pa tako ono što važi za Mađarsku ili Grčku, ne važi za Nemačku ili Belgiju, pa je neophodno detaljno se raspitati pri ambasadi svake zemlje pre polaska na put, da bi se izbegla neprijatna iznenađenja.

Srbija se trenutno, po preporuci EK, ne nalazi na „zelenoj listi“.

Osnivači Bajonteka: Korona će biti virusno oboljenje pod kontrolom

Korona će postati virusno oboljenje koje se može kontrolisati, kažu u intervjuu za DW Ozlem Tureči i Ugur Šahin, osnivači nemačkog Bajonteka koji je u saradnji američkim Fajzerom na tržište izneo vakcinu protiv korone.

Kada će se završiti pandemija korone je teško pitanje, s obzirom da svakodnevno učimo nešto novo o virusu, o tome kako reaguje na vakcinu. Ova saznanja su neophodna, da bismo mogli da procenimo kada će se pandemija završiti. Ali, ono što već sada sa sigurnošću možemo da kažemo jeste da će postepeno doći do nove normalnosti, kaže za Dojče vele Olzem Tureči.

Opširnije u posebnoj vesti.

Nova studija: Zujanje u ušima i gubitak sluha kao simptomi koronavirusa

Brojni pacijenti koji su preležali kovid-19 prijavili prijavili su simptome koji pokazuju da je koronavirus uticao na uši i sluh.

Neki od tih simptoma uključuju gubitak sluha i zujanje u ušima, a simptomi kao što su vrtoglavica i problemi sa ravnotežom ukazuju na to da je virus SARS-CoV-2 zahvatio i unutrašnje uho, prenosi N1.

Nova studija takođe je potvrdila da virus zaista može da zahvatiti unutrašnje uho i čulne epitelne ćelije , i jedno i drugo su ključni za sluh i ravnotežu.

KP: Preko 300 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 312 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.