BLOG 594. dan epidemije: Smrtonosnom virusu odoleva još samo pet zemalja

Foto: Printscreen, N1

Koronavirus još nije potvrđen u svega pet od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika, javio je N1.

Države bez korone: Smrtonosnom virusu odoleva još samo pet zemalja (N1)

Poslednja zemlja u kojoj je registrovan smrtonosni virus je kraljevina Tonga, a to pacifičko ostrvo, udaljeno oko 2.300 kilometara od Novog Zelanda, nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svetskih medicinskih stručnjaka, Severna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji beleži skoro 125.000 slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostale tri države u kojima nije potvrđen koronavirus nalaze se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije opštine Novi Beograd.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Severna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (3): Kiribati, Nauru,Tuvalu.

Kosovo za sada bez odluke o vakcinaciji dece

Kosovsko ministarstvo zdravlja još uvek nije dalo zeleno svetlo za vakcinaciju osoba uzrasta od 12 do 15 godina protiv korona virusa. Kako kažu, ova mogućnost se razmatra, ali će takva odluka biti doneta u „pravo vreme“.

Kosovska vlada je od avgusta dozvolila imunizaciju protiv korona virusa za osobe starije od 16 godina, dok se za starosnu grupu 12-15 godina vakcinacija vrši prioritetno i prema zdravstvenim indikacijama.

Američka administracija za hranu i lekove je u maju ove godine odobrila upotrebu Fajizer/BioNTek vakcine protiv koronavirusa za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Komisija vlade SAD je 27. oktobra glasala za preporuku vakcine deci uzrasta od pet do 11 godina.

Kosovsko MZ: 25 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,801, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Preko 6000 novozaraženih, 64 osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 64 osobe. Zvanično je potvrđen 6,001 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 282 osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,780.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Somboru preminuo 13-godišnji dečak, pre mesec dana bio pozitivan na kovid

Trinaestogodišnji dečak preminuo je u somborskoj Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“. Dečaku je u sredu pozlilo u dečjem dispanzeru somborskog Doma zdravlja, gde mu je ukazana hitna pomoć.

Dečaku je pre nekoliko nedelja potvrđen koronavirus, a preminuo je od posledica plućne embolije, saznaje nezvanično RTS.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“, dečaku je pre mesec dana dijagnostikovan koronavirus.

On je, zbog gojaznosti i dijabetesa, bio u lošem stanju, te je ležao u Beogradu u bolnici, uz podršku pri disanju.

Od dužeg ležanja dečaku su se pojavile dekubitne rane, te je u somborski dispanzer dolazio na previjanje.

U sredu mu je pozlilo prilikom posete dispanzeru. Dve ekipe hitne pomoći su došle, rađena je reanimacija, ali bezuspešno. Dečak nije bio vakcinisan.

U Čačku se svakog dana vakciniše oko 500 građana

Direktor Doma zdravlja u Čačku dr Aleksandar Pajović navodi za RTS da su pre mesec dana imali veliki broj pregleda i veliki broj zaraženih i očekivali su da će to biti pik.

„Situacija je uravnotežena, ali sa velikim brojem pozitivnim. Ukupno se pregleda između 450 i 500, broj prvih pregleda od 160 do 180, poslednjih dana sa smanjenjem. Kroz laboratoriju pređe 600, 700 pacijenata. Situacija je opterećujuća, ali se nadamo da će brojke početi da padaju, mada su poslednjih dana gotovo na istom nivou“, navodi Pajović.

U školskom dispanzeru imamo dnevno 80 do 100 pregleda, od toga je 70 do 80 prvih pregleda, a ostalo su kontrole.

Kina vakcinisala više od 75 odsto stanovništva protiv koronavirusa

Kina je potpuno vakcinisala punoletno stanovništvo sa 1,07 milijardi doza vakcina protiv kovid-19 zaključno s 29. oktobrom, saopštio je portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng.

Kako navodi Rojters, to znači da je potpuno vakcinisano 75,8 posto od 1,41 milijarde kineskog stanovništva.

Ukupno 2,26 milijardi doza vakcina je primjenjeno u Kini zaključno s 29. oktobrom, pokazuju zvanični podaci,

Srpske sredine na KiM: 49 novih slučajeva infekcije

Od ukupno 166 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima 49 osoba je obolelo od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Dr Paunić: Kovid propusnice da važe 24 sata, sledeća mera zaključavanje na tri nedelje

Epidemiolog Studentske poliklinike dr Mila Paunić navodi za RTS da se među studentima beleži povećanje broja zaraženih. Ističe da ne pamti da su u bilo kojem talasu imali ovoliki pritisak i da sve više zdravstvenih radnika u toj ustanovi oboleva. Poručuje da jedino lekari mogu da odluče kakve epidemiološke mere će važiti i da kovid propusnice moraju da postoje 24 sata dnevno, kao i da je sledeće zaključavanje na tri nedelje.

Mila Paunić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da nema dileme da kovid propusnice moraju da važe 24 časa dnevno.

„Tu nemam apsolutno nikakve dileme i ne slažem se sa tim da bilo ko sme da odlučuje sem lekara. Znači, lekar jedino može da odluči kakve su epidemiološke mere koje se u jednoj zemlji za ovakvu situaciju mogu primeniti. Sledeće je sigurno zaključavanje, zatvaranje po meni na tri nedelje, a ne na dve, da bismo zaustavili ovu situaciju koju imamo. Nakon toga i dalje nastaviti sa kovid propusnicama i vakcinacijom iz sve snage“, ističe Paunićeva.

Izraelska studija: Buster doza vakcine protiv kovida-19 efikasna 92 odsto

Najnovija izraelska studija pokazala je da je treća, buster doza vakcine protiv kovida-19 efikasna 92 odsto u sprečavanju ozbiljnog obolevanja u poređenju s onima koji su primili samo dve doze vakcine Fajzer-Biontek.

Više o tome u posebnoj vesti.

Nepoznat je broj onih koji pate od postkovid simptoma

Više od milion ljudi u Srbiji bilo je zaraženo koronom. Nepoznat je broj onih koji pate od postkovid simptoma. Kao što su različiti simtomi za vreme bolesti, tako i izlečeni pate od različitih posledica. Zbog toga su neke bolnice i posle izlaska iz kovid režima ostale u kontaktu sa onima koji su preležali koronu.

Gubitak čula ukusa i mirisa, opadanje kose, gušenje, kašalj, lupanje srca, uznemirenost, nesanica, problemi sa pamćenjem, samo su neki od simptoma sa kojima se bore pacijenti koji su preležali kovid.

Ono što su lekari uvideli to je da kovid kod svake osobe može da izazove drugačiju kliničku sliku, pa i drugačiji postkovid oporavak. Klinika za plućne bolesti dva puta je bila u kovid sistemu. Sada se bave postkovid pacijentima koji imaju problema sa plućima. Dovoljan je samo uput izabranog lekara, prenosi RTS.

U Somboru preminuo 13-godišnji dečak, pre dve nedelje bio pozitivan na kovid

Trinaestogodišnji dečak preminuo je u somborskoj Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“. Dečaku je u sredu pozlilo u dečjem dispanzeru somborskog Doma zdravlja, te mu je hitno ukazana pomoć.

Dečaku je pre nekoliko nedelja potvrđen koronavirus, a preminuo je od posledica plućne embolije, saznaje nezvanično RTS.

Kako saznajemo, dečak je imao problema i sa gojaznošću.

Direktor SZO upozorava na mogućnost pojave novog virusa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je na moguću pojavu novog virusa koji ne može biti obuzdan.

„Sa biološke tačke gledišta, nesumnjivo je da će se jednog dana pojaviti još jedan virus koji jednostavno nećemo moći da obuzdamo“, rekao je on na sastanku ministara zdravlja i finansija G20.

Prema rečima šefa SZO, potrebno je izvući pouke iz trenutne pandemije, kako bismo se pripremili za sledeću, prenosi RIA Novosti.

ODNI o poreklu virusa: Koronavirus nije razvijen kao biološko oružje

Iz kancelarije direktora američke Nacionalne obaveštajne službe(ODNI) saopštena je nova procena obaveštajne zajednice, sa koje je skinita oznaka tajnosti o poreklu kovida-19, a u izveštaju se procenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.

Prirodno poreklo i curenje iz laboratorija uverljive su hipoteze o tome kako je kovid-19 prvi put zarazio ljude, ali analitičari ne uspevaju da se slože oko toga šta je verovatnije i da li se uopšte može doneti konačna procena, stoji u izveštaju ODNI.

FDA odobrila fajzerovu vakcinu za decu od 5 do 11 godina

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je da se vakcina kompanija Fajzer/Biontek koristi za decu od 5 do 11 godina, javlja Rojters.

Naredne nedelje će se sastati čelnici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji će dati preporuke kako bi vakcina trebalo da se koristi u toj starosnoj grupi.

Svega nekoliko zemalja na svetu, uključujući Kinu, Kubu i Ujedinjene Arapske Emirate, dosad su odobrili vakcinisanje dece ovog uzrasnog doba i mlađe.

FDA je odobrila dozu od 10 mikrograma za decu od 5 do 11 godina, što je manje u odnosu na decu od 12 godina i starije, koji primaju dozu od 30 mikrograma.

Fajzer i Biontek su ranije saopštili da je njihova vakcina bila efikasna 90,7 odsto na kliničkim testitranjima dece od 5 do 11 godina.

SAD su počele da vakcinišu osobe između 12 i 17 godina u maju.

Više od 200 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 248 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.