Izraelska studija: Buster doza vakcine protiv korone efikasna 92 odsto

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Najnovija izraelska studija pokazala je da je treća, buster doza vakcine protiv koronavirusa efikasna 92 odsto u sprečavanju ozbiljnog obolevanja u poređenju s onima koji su primili samo dve doze vakcine Fajzer-Biontek.

Studija koju je sprovela najveća izraelska zdravstvena služba Klalit, a finansirala Medicinska škola Harvard, objavljena je u medicinskom žurnalu Lanset, i zasnovana je na ispitivanju 728.321 osobe koje su primile treću dozu u poređenju sa sličnim brojem ljudi u kontrolnoj grupi imunizovanih sa dve doze pre najmanje pet meseci.

Kako je navedeno, treća doza je efikasna 93 odsto u sprečavanju hospitalizacije, imajući u vidu da je u bolnicu primljen 231 pacijent iz grupe sa dve doze vakcine i 29 onih koji su dobili buster dozu.

Slično tome efikasnost u sprečavanju ozbiljne bolesti je 92 odsto, jer je 157 osoba iz kontrolne grupe teško obolelo, a 17 onih koji su primili buster dozu.

Takođe je utvrđeno da je buster doza 81 odsto efikasna u sprečavanju smrti kao posledice koronavirusa, s obzirom da je sedam smrtnih slučajeva zabeleženo u grupi onih koji su treći put imunizovani u poređenju sa 44 smrtnih slučajeva u drugoj grupi.

Studija obuhvata period od 30. jula do 23. septembra i prosečna starost učesnika je 51 godina.

U obe grupe zabeležen je daleko manji broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva nego kod onih koji uopšte nisu vakcinisani.

Izrael je prva zemlja koja je prihvatila masovno vakcinisanje trećom dozom i sada smatra da je za kraj četvrtog talasa pandemije bar delom zaslužna ta kampanja imunizacije započeta u avgustu najpre za starije od 65 godina.

Do petka je treću dozu primilo gotovo četiri miliona Izraelaca, više od 42 odsto ukupnog broja stanovnika.

Gotovo 67 odsto od 9,4 miliona Izraelaca primilo je najmanje jednu dozu, a oko 650.000 onih koji mogu da se vakcinišu nije primilo nijednu. Još 1,1 miliona Izraelaca može da primi treću dozu.

U Izraelu je broj aktivnih slučajeva koronavirusa opao ispod 10.000 prvi put za tri meseca i sada ih ima 9.030, a početkom septembra bilo je 90.000.

U četvrtak je zabeleženo 656 novih zaraza koronavirusom, dok ih je pre dva meseca bilo između 5.000 i 6.000 na dan.

Od početka pandemije od posledica koronavirusa preminulo je 8.085 ljudi.

Sada se očekuje odobrenje vakcinacije za decu od pet do 11 godina, a u Izrael bi tek trebalo da stigne isporuka Fajzer vakcina namenjena deci, koja je zapravo trećina doze za odrasle.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.