BLOG 519. dan epidemije: Nagli rast broja novoinficiranih, ali ne i vakcinisanih

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Sa rastom broja pozitivnih slučajeva koronavirusa, uvećava se i broj poziva građanima da se vakcinišu. Već treći dan za redom broj novoinficiranih na Kosovu je veći od 1.000 i raste, te je kosovski insitut za javno zdravlje (NIJZ) još jednom poručio građanima da vakcinacija spašava živote, kao i da je najjeftiniji i najefikasniji metod u borbi protiv virusa. Slične poruke stižu i iz zvaničnog Beograda. Prema podacima srpskog ministarstva zdravlja, broj inficiranih je već dva dana za redom veći od hiljadu. I dok je, za razliku od kosovskih institucija, koje dnevno vakcinišu 19.000 ljudi, broj vakcinisanih u Srbiji znatno manji, a epidemiološka situacija se pogoršava, nove, strožije mere, još uvek nisu uvedene. Prema navodima pojedinih stručnjaka, u Srbiji vlada četvrti talas koronavirusa, a broj inficiranih će se iz dana u dan samo uvećavati.

Preko 150 lekara moglo bi da napusti Kosovo do kraja 2021

Predsednik Lekarske komore Kosova, Pljeurat Sejdiu (Pleurat Sejdiu) rekao je da su uslovi rada i niske plate učinile da do kraja godine 150 specijalista napusti Kosovo, izveštava EO. Opširnije u posebnoj vesti.

Srednjoškolac pisao ministru prosvete i Predragu Konu: Vratite đake u školu (Danas)

Filip Kalmarević, učenik Pravno poslovne škole u Beogradu, uputio je otvoreno pismo ministru prosvete Branku Ružiću i epidemiologu Predragu Konu, kao i ostalim članovima Kriznog štaba, apelujući da nova školska godina počne na uobičajen način. Opširnije u posebnoj vesti.

Kisić-Tepavčević: Od utorka vakcinacija trećom dozom (Beta/RTS)

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa početi u utorak, a da će ona biti preporučena svim građanima koji su pre više od šest meseci primili drugu dozu cepiva.

Ona je za RTS navela da treća doza neće biti obavezna, odnosno da su u pitanju preporuke upućene svim grupama stanovništva sa smanjenim imunim odgovorom.

Opširnije u posebnoj vesti.

Novi talas epidemije započeo

Definitivno se može reći da smo ušli u novi talas epidemije, rekla je direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović za RTS.

Dodala je da se broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručio u poslednje dve nedelje i da njihove kliničke slike nisu lake, kao i da većina pacijenata zahteva kiseoničnu potporu.

Naglasila je da se najveći broj novoobolelih nije vakcinisao i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine

Srbija 24 časa: 817 novoinficirano, preminulo 24

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule četiri osobe. Zvanično je potvrđeno 817 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Preminulo četvoro, 1,096 novoinficiranih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 1,096 novih slučajeva zaraze koronavirusom, četiri osobe su preminule, dok je broj testiranih 7,953, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Preminule su dve žene i dva muške osobe iz Vitine, Srbice, Đakovice i Oahovca, od kojih je jedna osoba mlađa i druga u zreloj dobi. Ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 2,284. Opširnije u posebnoj vesti.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.