Izbori: Bahtiri ispred LVV za gradonačelnika J.Mitrovice, a ministar zdravlja za gradonačelnika Prištine

izbori 2019
FOTO: Gazeta Express

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar, i što smo bliži ovom datumu, sve više stranaka prezentuje svoje kandidate za gradonačelnike. Među njima je i Pokret Samoopredeljenje koji je najavio da će kandidat ove stranke u Južnoj Mitrovici biti trenutni gradonačelnik, Agim Bahtiri, ali i da će se za istu funkciju u Prištini kandidovati trenutni kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia. Srpska lista je ujedno juče potvrdila da će na predstojećim izborima imati 11 kandidata za gradonačelnike.

Pokret Samoopredeljenje, ogranak u Južnoj Mitrovici, saopštio je juče da će se ispred ove stranke, za poziciju gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima kandidovati Agim Bahtiri.

Poručili su da će nastaviti da rade kako bi se ovaj grad ekonomski razvijao, a uz pomoć aktuelne vlade.

Samouvereno su najavili pobedu u prvom krugu, tj. da neće biti potrebe za održavanje drugog kruga izbora.

Nakon više najava, Samoopredeljenje je ove nedelje ujedno potvrdilo da će njihov kandidat za gradonačelnika Prištine biti trenutni kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia.

I dok kandidaturu Vitije pozdravljaju članovi vladajuće stranke, opozicija ga, sa druge strane, podsećajući na pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu, optužuje za „napuštanje bojište usred bitke“ i „izbegavanje odgovornosti“, a Kurtija – da razmišlja samo o „glasovima i moći“.

Svoje kandidate za predstojeće izbore predstavila je i Srpska lista. Najviši zvaničnici ove stranke predali su juče CIK-u spisak sa imenima 11 kandidata za gradonačelnike i za odbornika u ukupno 22 opštine. Na listi kandidata za gradonačelnike je šest novih imena.

Više o tome u posebnoj vesti: Srpska lista predala kandidaturu za gradonačelnike; Petković: Jedino SL ima podršku Beograda

Prema navodima portparola Centralne izborne komisije, Valjmira Eljezija, do juče je ovoj komisiji dostavljeno 27 prijava političkih subjekata za verifikaciju kandidata.

Od ukupnog broja, pet su dostavile političke partije, devet građanske inicijative i 13 nezavisni kandidati, saopštio je Eljezi.

Krajnji rok za prijavu političkih subjekata je ponedeljak, 16. avgust, do 16:00.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počelo je 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.