BLOG 493. dan epidemije: Milion dolara za podizanje svesti o vakcinaciji na Kosovu

UNICEF i USAID na Kosovu, potpisali su juče sporazum vredan milion dolara, o saradnji na programu za podršku naporima u komunikaciji i informisanju na Kosovu za prevenciju i vakcinaciju protiv kovida-19. Ove dve organizacije složne su da je najbolji način da se stanovništvo zaštiti od kovida-19, pristup građana tačnim informacijama na osnovu naučnih podataka. Sporazum stiže u jeku kritika opozicije na račun sadašnje vlasti na Kosovu da se proces imunizacije odvija sporo. Kosovo trenutno raspolaže sa dve vakcine – Fajzer i Astra Zeneka. Sa imunizacijom se krenulo od aprila meseca, a do sada je vakcinisano više od 300.000 ljudi.

Priština druga po broju aktivnih slučajeva 

Priština je druga opština po aktivnim slučajevima koronavirusa na Kosovu.

Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su trenutno u Prištini aktivna 23 slučaja, dok je Gnjilane prvi sa 49 slučajeva, sledi Uroševac sa 21 slučajem, Prizren 7, Peć 6.

Srbija: 189 novih slučajeva koronavirusa, četiri osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule četiri osobe. Zvanično je potvrđeno 189 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 15 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.144, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Koordinator vakcinalnog punkta: Bojim se da će ubrzo biti 1.000 zaraženih dnevno

Glavni koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić je rekao da „se boji“ da će u Srbiji uskoro biti više od 1.000 zaraženih koronavirusom dnevno.

„Moramo razmisliti o uvođenju radikalnijih poteza, ako ne možemo ništa da uradimo apelima. Nema kompromisa kad je u pitanju javno zdravlje“, naglasio je on za TV Pink.

 vakcinaciji zdravstvenih radnika, Bekić je rekao da je „neprihvatljivo“ da je deo njih odbija.

„Treba uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i određenih starosnih grupa“, ocenio je on.

Više od mesec dana bez novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

Od ukupno 24 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, nema novoobolelih od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo: Počela vakcinacija u popravnim ustanovama

Vakcinacija prvom dozom protiv kovida-19 počela je juče u kazneno popravnim ustanovama na Kosovu. Kako prenosi Koha, juče je vakcinisano 759 zatvorenika, od kojih je 710 primilo vakcinu Fajzer, a njih 49 Astra Zeneka.

Vakcinacija je, kako se navodi, bila dobrovoljna, a pored zatvorenika u ustanovama, vakcinisano je i osoblje.

281 član osoblja primio je vakcinu Fajzer, a samo jedan je zatražio vakcinu Astra Zeneka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.