BLOG 490. dan epidemije: Delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu

FOTO: Shutterstock

Delta soj koronavirusa sada dominira širom sveta, popraćen porastom u broju smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, gotovo u potpunosti među nevakcinisanim osobama, saopštili su američki zvaničnici, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ovaj soj koji je znatno zarazniji od izvornog soja koronavirusa otkriven je u više od 100 zemalja sveta, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči. Svetska zdravstvena organizacija upozorila je još prošlog meseca da bi delta soj zbog svoje velike prenosivosti uskoro mogao postati najrasprostranjeniji soj u svetu. Delta varijanta virusa se prvi put pojavila u Indiji u oktobru 2020. godine, mnogo je zarazniji od drugih, a pokazao se i otpornijim na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida i smrtnih slučajeva.

Evropski centar za prevenciju predviđa nagli porast zaraze koronavirusom

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Evropi zbog širenja delta varijante. To je sada dominantni soj virusa u svetu i prati ga porast smrtnih ishoda. Iz Centra za kontrolu bolesti u SAD-u upozoravaju da je smrtnost 26 odsto viša u delovima zemlje s niskom stopom vakcinisanosti.

„Ovo postaje pandemija nevakcinisanih. Vidimo izbijanje slučajeva u delovima zemlje koji imaju nisku stopu vakcinacije, jer nevakcinisane osobe su u opasnosti, dok zajednice koje su potpuno imunizovane dobro napreduju.

Srbija: Dvoje preminulo, 166 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule dve osobe. Zvanično je potvrđeno 166 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Dva nova slučaja, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1.944, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Efikasnost kubanske vakcine Abdala 100 odsto

Vakcina protiv koronavirusa „Abdala“, Kubanskog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB) pokazala se 100 odsto efikasnom u trećoj fazi ispitivanja.

U testiranju je učestvovalo više od milion ljudi.

Navedeno je da se vakcina pokazala kao efikasna 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, a 92,28 odsto u prevenciji simptoma bolesti, prenosi Tanjug pisanje RIA Novosti.

KP: 12 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 12 novčanih kazni za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.