Sindikat: Vojsku napustilo blizu 10.000 obučenih profesionalaca, ljudski resurs demoralisan

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojni sindikat Srbije upozorio je da je „zbog loših uslova“, Vojsku Srbije (VS) u prethodnih pet godina napustilo „blizu 10.000 obučenih profesionalaca“ i da je stanje operativnosti vojske, kada su u pitanju ljudski resursi, „daleko od onog koje državnom vrhu prikazuju vojni zvaničnici“, prenosi Danas pisanje Bete.

U saopštenju povodom sastanka u četvrtak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa ministrom odbrane, Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba VS, Milanom Mojsilovićem, iz Vojnog sindikata su naveli da pozdravljaju svaki vid modernizacije i opremanja vojske, ali i dodali da bi bili „srećniji“ da je Vučić izjavio da će ulaganje u ljudske resurse VS biti prioritet u narednom periodu.

„Godinama unazad apelujemo na potrebu da se odnos države kao poslodavca prema profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije promeni, ali umesto da se sa predstavnicima srpskih vojnika razgovara o unapređenju stanja, oni se šikaniraju i označavaju kao državni neprijatelji, što je apsurd“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „ljudski resurs“ VS prethodnih godina „potpuno devastiran i demoralisan“ i da je danas „u takvom stanju da ozbiljno ugrožava operativnost Vojske Srbije i njenu osnovnu ustavnu ulogu“.

„Srpskoj javnosti, a naročito državnom vrhu, mora biti jasno da avioni, tenkovi i sva druga ratna tehnika ničemu ne služi bez ljudi“, naveli su iz sindikata i apelovali na predsednika Srbije da se odazove njihovom pozivu na razgovor, kako bi „iz ugla onih koji čine vojsku, čuo šta su njihove prioritetne potrebe“.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je u četvrtak da se u okruženju „svi dramatično naoružavaju“ zbog čega će država kako je najavio, obezbediti dodatna optoelektronska sredstva za Vojsku Srbije, posebno za uslove noćne borbe, kao i savremena sredstva za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i pešadijskih jedinica.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.