BLOG 443. dan epidemije: Prve samostalno pribavljene vakcine stižu na Kosovo do kraja godine

Foto: KoSSev

Nakon višenedeljnih optužbi kosovske opozicije na račun vlade Aljbina Kurtija da nije u stanju da samostalno obezbedi antikovid vakcine, sinoć je stigla prva zvanična najava o postignutom dogovoru. Kosovske vlasti dogovorile su sa kompanijom Fajzer kupoprodaju 1.213.290 antikovid vakcina koje će na Kosovo stići do kraja godine, potvrdio je kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia. Biće ovo prve vakcine koje će na Kosovo stići, a da nisu donacija COVAX-a ili Evropske unije – čiji su kontingenti prethodno u više navrata stizali na Kosovo. Preko kosovskog zdravstvenog sistema do sada je imunizovano svega nešto više od 60.000 ljudi. Reč je o zdravstvenim radnicima i prioritetnim grupama, dok se početak masovne vacinacije najavljuje za jun.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo zaraženo devet korisnika i 25 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je devet korisnika i 25 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ukupno su izlečena 5.943 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.069 zaposlenih u tim ustanovama.

U Nemačkoj sve više lažnih potvrda o vakcinaciji

Nemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta, prenosi Nova.rs.

„U Nemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji. Samo u Bavarskoj je zabeleženo nekoliko desetina slučajeva“, saopštila je kancelarija.

U kancelariji strahuju da bi broj takvih potvrda mogao da se poveća stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

„Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za lažnim potvrdama o vakcinisanju“, piše u saopštenju.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo kako se preko raznih internet platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

„Cene potvrda o vakcinisanju protiv korona virusa kreću se od visokih dvocifrenih do niskih trocifrenih iznosa, u evrima“, saopštilo je tužilaštvo.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na Telegramu preko kojih se traže i nude lažne potvrde višestruko se povećao poslednjih nedelja, prenosi Nova.rs.

Srbija: 274 nova slučaja zaraze, još deset osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo je deset osoba. Zvanično su potvrđena 274 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 28 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 28 novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba je preminula, a 133 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Na Kosovu vakcinisano preko 63.000 ljudi

Širom Kosova danas je vakcinisano preko hiljadu, a u sportskoj hali „1.oktobar“ oko 100.

Koordinator centra za vakcinaciju, Niman Bardi, kazao je da je time ukupan broj vakcinisanih sada nešto iznad 63.000.

„Na nacionalnom nivou danas je vakcinisano preko 1.000 osoba, do sada ukupno preko 63.000“, rekao je Bardi.

Srpske sredine: Samo jedan novoinficirani od 44 testirana uzorka

Od ukupno 44 testirana uzorka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, jedno lice je pozitivno na koronavirus, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Fejsbuk više neće uklanjati objave o koroni „stvorenoj u laboratoriji“

Fejsbuk više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je kovid-19 veštački stvoren, u trenutku kada se u SAD ponovo raspravlja o hipotezi po kojoj je virus „pobegao iz laboratorije u Kini“, prenosi N1.

Više o tome u posebnoj vesti.

Sve nove mere kosovske vlade koje stupaju na snagu od ponedeljka

Sa poboljšanjem epidemiološke situacije stižu blaže mere. Kosovska vlada odlučila je juče da uvede novi set mera koje stupaju na snagu u ponedeljak, a kojima se, između ostalog, ukida policijski čas, produžava radno vreme ugostiteljskih objekata, dozvoljava ulazak na Kosovo građana iz visokorizičnih zemalja koji su vakcinisani, ali i, sa druge strane, zabranjuje ulazak na Kosovo građanima Brazila, Južne Afrike i Indije.

Više o tome u posebnoj vesti.

Sve manji broj izrečenih kazni zbog nepoštovanja mera

Pripadnici Kosovske policije izrekli su samo 376 novčanih kazni širom Kosova u poslednja 24 sata zbog nepoštovanja epidemioloških mera. Ova brojka je u jeku pandemije, aprila meseca bila duplo, a u pojedinim danima, čak i troduplo veća.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.