Fejsbuk više neće uklanjati objave o koroni „stvorenoj u laboratoriji“

Foto: Pixabay

Fejsbuk više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je kovid-19 veštački stvoren, u trenutku kada se u SAD ponovo raspravlja o hipotezi po kojoj je virus „pobegao iz laboratorije u Kini“, prenosi N1.

„U svetlu istraga koje se upravo vode o poreklu kovida-19 i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati s naših platforma objave o tome da je kovid-19 stvorio čovek i da je proizveden“, istakla je kalifornijska grupacija na svojoj mrežnoj stranici.

Ova društvena mreža koju koristi oko 3,45 milijarde ljudi, na najmanje jednoj od svojih četiri platforme (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) postupa suprotno od ranijih pravila o dezinformisanju u vreme kovida-19 koja su još u februaru bila aktualizovana.

Tviter pak nije promenio pravilo o dezinformisanju u vezi s kovidom-19.

Fejsbukov zaokret je podstakao brojne reakcije konzervativaca i pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji optužuju velike društvene mreže da su ih ućutkivali kada su na početku pandemije isticali da je kovid veštački stvoren.

„Godinu dana su uklanjali te navode klevećući Trampa i republikance zbog ‘teorije zavere’, stavljajući na crnu listu konzervativne medije i zabranjujući nas“, objavila je na Tviteru blogerka Keli Sadler, bivša savetnica Donalda Trampa.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.