BLOG 435. dan epidemije: Vakcine efikasne za sve sojeve koronavirusa

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Dostupne odobrene vakcine za sada su efikasne protiv svih varijanti virusa korona, ali i dalje nije bezbedno putovati u daleke zemlje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Dok se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja još treba izbegavati zbog „stalne pretnje i novih neizvesnosti“, upozorio je Hans Kluge, direktor SZO za Evropu.

Protest ugostitelja na Kosovu 25. maja

Nezadovoljstvo zbog odluka vlade tokom pandemije Kosovsko udruženje ugostitelja pokazaće protestom koje će održati 25. maja, prenosi Reporteri.

Svi restorani će biti zatvoreni 25. maja od 17 do 18 časova, a ugostitelji će protestovati ispred kosovske vlade.

„Sa jednom vakcinom neće doći leto” moto je protesta ugostitelja koje je saopštilo njihovo zvanično udruženje.

Brnabić: Ključ uspeha vakcinacije je u rukama mlađih od 30 godina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ključ uspeha vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji, „samo i isključivo u rukama mlađih od 30 godina“.

Navodeći da je do sada makar prvu dozu vakcine primilo 2.361.545 građana ili oko 44 odsto punoletne populacije, a da je revakcinisano 1.868.519 građana ili oko 35 odsto, premijerka je kazala da postoji „teorijska“ mogućnost da do 21. juna bude vakcinisano 50 odsto populacije, posebno ako se kako je rekla, ima u vidu podatak da je vakcinisano tek 11,9 odsto mlađih od 30 godina.

Fajzer: Isporuka dve milijarde vakcina za siromašne

Fajzer i Biontek obavezali su se danas da će ove godine isporučiti milijardu doza vakcine protiv KOVID-19 siromašnijim zemljama i još milijardu naredne.

„Kompanije Fajzer i Biontek se obavezuju da će obezbediti dve milijarde doza svojih KOVID-19 vakcina zemljama sa srednjim i niskim prihodima tokom narednih 18 meseci, od toga milijardu do kraja ove godine“, izjavio je generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla na svetskom zdravstvenom Samitu G20 , prenosi Rojters.

Burla je rekao da će se zemljama s niskim prihodima vakcine ponuditi po nabavnoj ceni, dok bi zemlje sa srednjim prihodima plaćale približno polovinu pune cene, za koju se procenjuje da iznosi 20 dolara po dozi.

EMA ne preporučuje drugu dozu AstraZeneke u slučaju krvnih ugrušaka

Druga doza vakcine AstraZeneke ne sme biti ubrizgana osobama koje su razvile krvne ugruške uz nizak nivo trombocita nakon primene prve doze vakcine, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA) .

EMA je izdala preporuku u okviru istrage o retkim, ali ozbiljnim slučajevima nastanka krvnih ugrušaka koji su možda povezani sa vakcinacijom AstraZenekom i Džonson i Džonsonom.

Agencija istražuje pojavu ugrušaka u abdomenu i mozgu od marta, pa je izdala preporuku da na obe vakcine stave etiketu upozorenja o problemima sa zgrušavanjem, pritom naglašavajući da su ukupne koristi od obe vakcine veće od rizika.

Priština: 58 novoobolelih, dve osobe preminule

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 58 novih slučajeva koronavirusa, dve osobe su preminule, a 156 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 391 novi slučaj koronavirusa, preminulo još 13 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 13 osoba. Zvanično je potvrđen 391 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

SZO: Moguće da je od šest do osam miliona ljudi umrlo od koronavirusa

Zvanični broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom kovida-19 verovatno je „značajno umanjen“, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja tvrdi da je moguće da se globalno 6-8 miliona smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom.

Predstavljajući Statistički godišnjak o svetskom zdravlju, SZO je procenio da je u 2020. s kovidom-19 umrlo najmanje 3 miliona ljudi, odnosno 1,2 miliona više nego što je zabeleženo.

„Verovatno se suočavamo sa značajnim umanjenjem ukupnog broja umrlih direktno ili indirektno pripisanih Kovidu“, objavila je SZO, prenosi N1 pisanje Hine.

Agencija UN-a smatra da se 3,4 miliona umrlih do maja 2021. direktno može povezati s pandemijom covida-19.

Tiodorović: Među mladima manje od 12 odsto vakcinisanih

Epidemilog Branislav Tiodorović pozvao je mlade da se vakcinišu i istakao da je među onima koji imaju između 18 i 35 godina manje od 12 odsto vakcinisanih.

„Mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada obole od koronavirusa, ali ima i među njima onih koji boluju od hroničnih bolesti i kada se razbole dešava se da fatalno završavaju“, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu, prenosi Beta.

Jovanović: I strani državljani mogu da dobiju zeleni digitalni sertifikat

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je FoNetu da je puštanjem u rad nove elektronske usluge na portalu eUprave i stranim državljanima omogućeno da se registruju, postanu e-građani Srbije i na taj način dobiju zeleni digitalni sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, kazao je za FoNet.

Registracijom na portalu eUprave, strani državljani mogu da koriste uslugu izdavanja zelenog digitalnog sertifikata i postoji razlika između onih koji imaju jedinstveni broj i onih koji nemaju, rekao je Jovanović.

Za obe grupe je omogućena usluga, ali ako i pored toga imaju neki problem, molimo ih da se obrate kancelariji za IT i eUpravu i mi ćemo im sertifikat poslati mejlom, izjavio je Jovanović za serijal razgovora Destinacija.

Svi vakcinisani od 7. juna mogu da uđu u Španiju

Španija će od 7. juna dozvoliti „svim vakcinisanim osobama“ da uđu na njenu teritoriju bez obzira na zemlju porekla, izjavio je premijer Pedro Sančez.

Britancima, koji su obično najbrojniji turisti u Španiji, biće od ponedeljka dozvoljeno da slobodno uđu u zemlju, rekao je premijer na međunarodnom sajmu turizma Fitur.

Oni će moći da dođu „bez ograničenja i bez sanitarnih zahteva“, a „neće morati ni da idu na zdravstvene preglede“, dodao je Sančez, ne precizirajući da li to znači da britanski turisti neće morati da imaju negativan PCR test po dolasku u Španiju kao što je to slučaj za sve ostale putnike.

Međutim, Španija je za sada i dalje jedna od zemalja koje London smatra rizičnim, pa njeni državljani moraju da idu u karantin po povratku i da imaju PCR test.

Ukidanje ograničenja odnosi se na deset zemalja izvan Evropske unije, uključujući Australiju, Novi Zeland, Izrael, Kinu i Japan.

Vakcinacija u subotu i na Zemunskom keju

Autobus za vakcinaciju protiv koronavirusa biće postavljen sutra na Zemunskom keju pored restorana „Venecija“, od 9 do 17 časova, a građani će moći da biraju između Sinofarm i Fajzer vakcine, najavljeno je iz opštine Zemun.

U prethodnoj akciji, 15. maja u autobusu na Zemunskom keju vakcinisano je 437 građana.

Autobus za vakcinaciju preuređen je po preporukama i standardima Gradskog zavoda za javno zdravlje i ceo proces od prijave do vakcinacije traje nekoliko minuta.

Direktorka kovid bolnice Batajnica: Vidi se svetlo na kraju tunela

Direktorka kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević kazala je za RTS da su u toj bolnici 302 pacijenta, u intenzivnoj nezi je 35 njih, dok je intubirano 26 pacijenata.

Adžić Vukičević je rekla da je 265 pacijenata u poluintenzivnoj nezi, kao i da su u toku proteklog dana i noći imali 26 prijema i 40 otpusta.

Mogu da kažem da se vidi svetlo na kraju tunela, naglasila je ona i istakla da je primetno proteklih šest, sedam dana da je više mlađih pacijenata, od 40 do 50 godina života.

Verovatno zbog slabijeg odziva te starosne grupe za vakcinaciju, rekla je Adžić Vukičević, koja je dodala da je klinička slika slična onoj u martu.

KP: Više od 400 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 474 kazni za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

SZO: Vakcine efikasne za sve sojeve koronavirusa (Nova)

„To je neizvesna pretnja“, rekla je Ketrin Smolvud (Catherine Smallvood) koja je zadužena za vanredne situacije u evropskom ogranku SZO, poručivši da „pandemija nije gotova“.

Prema podacima SZO, širom regiona koji pokriva deo centralne Azije, broj novih slučajeva pao je za 60 odsto za mesec dana, sa 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle nedelje.

„Idemo u dobrom smeru, ali moramo biti na oprezu… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu da dovedu do povećanja prenošenja u Evropi“, rekao je Kluge.

Pored toga, popuštanje mera treba da ide paralelno sa povećanim naporima po pitanju skrininga, sekvenciranja i vakcinacije.

„Ne postoji nulti rizik“, rekao je Kluge i dodao da „vakcine mogu da budu svetlost na kraju tunela, ali se ne sme biti zaslepljen tom svetlošću“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.