BLOG 293. dan epidemije: Uz maske i distancu, a bez kolektivnog imuniteta i u 2021?

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Kolektivni imunitet na koronavirus neće biti postignut ove godine, iako je više desetina zemalja započelo proces vakcinacije, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija. To znači da će najverovatnije i ovu godinu građani provesti sa maskama na licu i bez bliskih kontakata. Do sada je u svetu preko 40 zemalja započelo da vakciniše svoje stanovništvo. Uglavnom je reč o zemljama sa visokim i srednjim prihodima. I dok pojedine zemlje najavljuju da će možda čak leti završiti sa procesom vakcinacje, mali je broj zemalja sa niskim ili nižim dohotkom koje su uopšte i pokrenule ovaj proces. To je uglavnom zbog toga što još uvek nijedna vakcina nije isporučena putem programa COVAX, kojim bi trebalo da se za deo stanovništva siromašnih zemalja obebede besplatne vakcine. Svetska zdravstvena organizacija koja je i osnovala ovaj program, međutim, najavljuje da bi to doga moglo da dođe u februaru, a možda čak i ranije.

Skoro 110.000 prijavljenih za vakcinaciju

Skoro 110.000 građana za nepunih 36 sati putem portala e-Uprave izrazilo je interesovanje za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu, javlja RTS.

Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozovani do kraja nedelje.

Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

U Zlatiborskom okrugu hospitalizovano 370 pacijenata

U sedam kovid bolnica i stacionara u Zlatiborskom okrugu smešteno je 370 pacijenata, od toga je 10 na respiratorima. Primljeno je 39, a otpušteno 44 pacijenata.

U 11 kovid ambulanti juče je pregledano 1.165 ljudi, najviše u Užicu, u kovid ambulanti Doma zdravlja i Opšte bolnice, ukupno 350 osoba.

Od prethodnog izveštaja do danas koronavirus je potvrđen kod 133 osobe: Užice – 36, Bajina Bašta – 27, Priboj – 16, Arilje – 14, Prijepolje – 13, Čajetina – 12, Požega – 7, Kosjerić i Sjenica po 3 i Nova Varoš – 2.

Od početka epidemije do danas ukupno su potvrđena 14.182 slučaja infekcije koronavirosom na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Niš

Od 2.142 sličaja koronavirusa koji su registrovani u poslednja 24 sata najviše ih je iz Beograda – 566, slede Novi Sad sa 151 novozaraženim i Niš sa 107 novih slučajeva.

U Kragujevcu je registrovano još 68 obolelih, Šapcu 54, Kruševcu 40, Užicu 39, Vranju i Kraljevu po 38, Subotici 37, Jagodini 35, Valjevu 32, Pančevu 30, Bajinoj Bašti i Sremskoj Mitrovici po 29, Loznici 26, Bačkoj Palanci 22, Prokuplju i Čačku po 21, dok ostala mesta beleže manje od 20 novih slučajeva zaraze.

Manje zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare u Srbiji

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj starih i odraslih zaraženo je 1.186 korisnika (juče 1.248) i 608 zaposlenih (juče 627), saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 3.926, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 1.625, piše u saopštenju, prenosi N1.

U Srbiji na bolničkom lečenju od koronavirusa 5.554 pacijenata, 29 smrtnih slučajeva

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 29 osoba. Zvanično su potvrđena 2.142 nova slučaja infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 5.554, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije, covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirane su 13.323 osobe.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 sata: Novozaraženih 279, od posledica kovida-19 preminulo četvoro

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 279 novih slučajeva zaraze koronavirusom, četiri osobe su preminule, a 431 pacijent je izlečen, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirana je 1.751 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Rasinskom okrugu 86 novoobolelih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u odnosu na prethodni dan, broj novoobolelih u Rasinskom okrugu je 86.

Najviše novih slučajeva je u Kruševcu – 45, sledi Aleksandrovac sa 13 i Trstenik sa 9. Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu, na lečenju je 141 pacijent.

Zemaj: Po statistici Kosovo poslednje u regionu po smrtnosti od kovid-19

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, rekao je da je po statistici Evropskog centra za prevenciju bolesti (ECDC), Kosovo na poslednjem mestu po stopi smrtnosti od kovida-19, kao i po širenju infekcije.

On je objavom na svom fejsbuk profilu takođe naveo da su građani svojom disciplinom dokazali da zaslužuju zahvalnost i poštovanje.

A kao nagradu za to, Zemaj je najavio moguće ublažavanje mera u narednom periodu.

Mačvanski okrug – u poslednja 24 časa preminula dva pacijenta

Na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je još 157 pozitivnih uzoraka na kovid-19. Najviše novozaraženih je u Šapcu – 85.

U kovid ambulanti šabačkog Doma zdravlja juče je pregledano 358 pacijenata.

U Opštoj bolnici ukupno je hospitalizovano 165 osoba, od kojih je pet intubirano. U poslednja 24 časa preminula su dva pacijenta.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice 109 pacijenata, jedna osoba preminula

Jedna osoba od 75 godina umrla je na kovid odeljenju čačanske bolnice, saopštio je gradski Radni tim za praćenje koronavirusa, po bilansu za prethodna 24 sata.

U kovid odeljenjima je 109 pacijenata, pet u teškom stanju, ali nijedan nije na respiratoru.

Iz tih odeljenja je 14 pacijenata otpušteno na kućno lečenje.

U prijemnoj ambulanti Opšte oblnice je pregledano 110 osoba, od kojih je devet zadržano na bolničkom lečenju.

U Moravičkom okrugu je, od 251 testiranog, u 46 uzoraka nađena zaraza koronavirusom: u Čačku 30, u Gornjem Milanovcu sedam, u Ivanjici šest i u Lučanima tri.

U Vojvodini 510 novih slučajeva koronavirusa, u Novom Sadu 151

U ponedeljak je u Vojvodini registrovano 510 novih slučajeva koronavirusa, najveći broj bio je u Novom Sadu 151, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U Vojvodini je aktivno 14.075 slučajeva.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Saduu 3.291, a zatim u Zrenjaninu i Pančevu gde ima više od 1.000 slučajeva.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru 57 pacijenata, preminula jedna osoba

U poslednja 24 sata u novopazarskoj Opštoj bolnici jedan pacijent je preminuo od posledica koronavirusa, saopštio je lokalni Štab za vanredne situacije.

U Opštoj bolnici leči se 57 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru, a dva na kiseoničkoj potpori.

U Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji smešteno je osam pacijenata sa blagom kliničkom slikom.

U kovid ambulanti Doma zdravlja u poslednja 24 sata pregledano je 120 osoba.

Banjska lečilišta i pojedine bolnice u Beogradu izlaze iz kovid sistema


Epidemiološka situacija u Srbiji je konačno stabilizovana, rekao je danas nakon sastanka direktora kovid bolnica direktor Infektivne klinike, Goran Stevanović.

Broj onih koji se primaju na bolničko lečenje i broj izlečenih je u ravnoteži što je omogućilo da se kapaciteti banjskih lečilišta vrate u svoju osnovnu funkciju.

„Od bolnica na teritoriji grada biće iz kovid sistema isključene Institut za reumatologiju i Institut za ortopedske bolesti na Banjici“, rekao je Stevanović naglašavajući da će premeštaj preostalih kovid pacijenata biti izvršen tokom vikenda.

Ipak, naglašava da je ukupan broj hospitalizovanih i dalje preko 5.000 što govori u prilog tome da je sistem i dalje preopterećen i pozvao građane na odgovornost i pridržavanje mera.

Na invanzivnoj veštačkoj ventilaciji je preko 200, a njegova procena je da je oko 400 pacijenata na ivici da budu na invanzivnoj ventilaciji. Za sada mesta na intenzivnoj nezi ima.

U kovid bolnicama u Vranju 123 pacijenta

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 189 pregleda, od kojih je 81 prvi. Uzorkovana je krv kod 107 pacijenata i sačinjena su 122 RTG pluća.

Urađeno je šest PCR testova, dva brza i 91 antigenski test, od kojih su 34 pozitivna. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 21 pacijenta.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovana su 123 pacijenta. Od tog broja 109 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 117 pacijenata, na kiseoniku 59.

Na bolničko lečenje primljeno je 15 pacijenata, a isto toliko je otpušteno. Trenutno je u kovid bolnicama ZC Vranje 37 slobodnih postelja.

Preminulo lice iz Leposavića, novozaraženih 24

U srpskim sredinama na KiM u toku prethodna 24 sata preminulo je jedno lice, dok je od ukupno 83 testirana uzorka, 24 pozitivno na koronavirus, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

Od ukupnog broja novoinficiranih 15 je sa Severa Kosova, a 9 sa centralnog.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izrečeno preko 400 kazni

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 446 kazni za nepoštovanje anti-kovid mera, navodi se u saoštenju.

Peć: Hospitalizovano preko 70 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peči hospitalizovano je 75 kovid pacijenata. Jedan je na CPAP maski, 46 ih je na respiratoru, a 14 pacijenata je teškog opšteg zdravstvenog stanja.

U poslednja 24h iz ove bolnice je izašlo 8 izlečenih kovid pacijenata.

Veći broj otpusta nego prijema u Institutu za reumatologiju

Na Institutu za reumatologiju trenutno se nalazi 88 pacijenta i prethodnih dana beleži se nešto veći broj otpusta nego prijema, kaže za RTS doktor Goran Radunović, v. d. direktora Instituta.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata je nešto teža nego što je bila ranije.

Najmlađi pacijent je oko 20 godina, a najstariji 95.

S obzirom da je broj zaraženih sve niži, može se očekivati da će Institut u budućnosti brzo izaći iz kovid sistema, ali da za sada nema takvih naznaka.

On je rekao da za hitne reumatološke pacijente postoji zelena zona, a da će oni koji su imali zakazane kontrole biti prioritetni.

Članica EU donirala 975 doza Albaniji, Edi Rama vakcinisan među prvima

Albanija je počela vakcinaciju protiv koronavirusa, zahvaljujući donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije, prenosi Beta.

Vakcinu je među prvima primio premijer ove zemlje, Edi Rama, koji je rekao da „nema odobrenje“ da kaže koja članica Unije je Albaniji dostavila prve vakcine.

Rama, vakcinisan posle direktora infektivnih klinika, rekao je da je primio vakcinu „ne samo da pokaže da je bezbedna, nego i da je oružje za ubijanje nevidljivog neprijatelja“. Kao i nekoliko drugih država Zapadnog Balkana, Rama se požalio da je EU zapostavila region po pitanju programa vakcinacije.

Albanija će glavnu kampanju vakcinacije početi sledeće nedelje.

Vlada Albanije je naručila 500.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek, od kojih prvih 10.000 treba da stigne sledeće nedelje.

Osoblje četiri infektivne klinike prvo će biti vakcinisano, a zatim 23.000 preostalih zdravstvenih radnika u zemlji i osobe starije od 75 godina.

Više od 60.000 građana Srbije juče iskazalo interesovanje za vakcinaciju

U Srbiji je juče do 19 časova interesovanje za vakcinaciju protiv koronavirusa iskazalo 63.000 građana, potvrđeno je za Nova.rs u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Više o tome u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.