BLOG 253. dan epidemije: Dok sat ne otkuca podne

Boce kiseonika, epidamija koronavirus kovid
Foto: KoSSev

Danas u podne zakazana je sednica Kriznog štaba u Beogradu, nakon još jednog „najgoreg dana“. U bajkama su nas učili da kada otkuca 12, umesto zlata, kočija i šuškavih haljina, vraćaju se tikva, konji, miševi i rite. Srećom, bajke ne idu ruku pod ruku sa naukom, već samo sa našom maštom i naivnošću. Posle crnog petka, Krizni štab će se još jednom uhvatiti u koštac sa svetskom pošasti. Koje su mere, saznaćemo za par sati.

Kosovo ne testira na HIV tokom pandemije

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a (1. decembar) Kosovo obeležava bez ijednog HIV pozitivnog slučaja tokom ove godine, jer na Infektivnoj klinici pri Univerzitetsko-kliničko bolničkom centru, od pojave korona virusa sredinom marta, nijedna osoba nije testirana.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Aljban Đonbaljaj (Alban Gjonbalaj), predsednik kosovskog Udruženja osoba koje žive sa HIV-om, a koji je i sam inficiran tim virusom.

Infektolog Murat Mehmeti, koji leči zaražene HIV-om na Infektivnoj klinici u Prištini, priznaje da je zbog pandemije došlo do kašnjenja u rutinskim testiranjima, ali izražava nadu da će se takva situacija promeniti u decembru.

„Nije problematično to što smo do sada odlagali testiranje. Oni bi bili izloženi većem riziku ako dođu na kliniku, gde već imamo inficirane korona virusom“, kaže Mehmeti.

On napominje da osobama inficiranim HIV virusom tokom pandemije nije bila potrebna hospitalizacija, te da su dobili terapiju koju uzimaju kod kuće.

„Niko nije imao problema“, tvrdi Mehmeti.

Proces testiranja na HIV virus vrši se u laboratoriji koja funkcioniše u okviru Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova preko Infektivne klinike.

Na Kosovu trenutno živi 40 osoba kojima je dijagnostifikovan ovaj virus, a prvi slučaj je zabeležen 1986. godine.

Ružić: Iz Kriznog štaba upućene preporuke Vladi Srbije za uvođenje oštrijih mera

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da su na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korone u ponedeljak izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera i on očekuje da će takva biti i nova odluka države, što će biti „brzo obznanjeno“, piše Beta.

„Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke koje će biti sažete u pisanoj formi i predati predsednici vlade Ani Brnabić kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera“, rekao je Ružić, za emisiju Prav ugao, na RTV Vojvodina.

Prema njegovim rečima, situacija je alarmantna i „apsorciona mogućnost“ bolnica se smanjuje, ne zbog manjka kapaciteta, već zato što je, „kako je on razumeo“, oko deset odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

On je rekao da će „svakako ova preporuka zdravstvenog dela Kriznog štaba biti pretočena i u odluku vlade Srbije u, prepostavljam, vidu oštrijih mera imajući u vidu brojke koje dobijamo“.

U Gnjilanu više od 50% testiranih pozitivno na kovid-19

Opštinski direktor za zdravstvo u Gnjilanu, Seljami Džemajlji (Selami Xhemajli), izneo je zabrinjavajuće podatke iz ove opštine u vezi sa širenjem koronavirusa.

„Od 123 testirana uzorka za danas, 63 su bila pozitivna, a 60 negativna“, rekao je Džemajlji za RTV Dukađini.

Prema njegovim rečima, u Gnjilanu je trenutno više od 400 aktivnih slučajeva, dok je 74 građana iz ove opštine izgubilo život u borbi sa kovidom.

Džemajlji je još kazao da za razliku od drugih opština, oni čekaju rezultate pre nego što preminuli, za koje se sumnja da imaju koronavirus, budu sahranjeni.

„Ako su pozitivni, postupci sahrane nastavljaju se prema protokolima koje je utvrdio Nacionalni institut za javno zdravje“, naveo je on.

U Prokuplju još tri osobe preminule, hospitalizovana 43 pacijenta

Na Infektivnom odeljenju prokupačke bolnice „Dr Aleksa Savić“ hospitalizovana su 43 pacijenta sa teškom upalom pluća, a kod 31 osobe potvrđeno je prisustvo koronavirusa, kazali su u toj zdravstvenoj ustanovi, prenosi N1 pisanje Bete.

Tri pacijenta zaražena koronom preminula su na tom odeljenju, a petoro njih je zbog pogoršanja stanja bolesti upućeno na lečenje u Klinički centar u Nišu.

Zbog problema sa disanjem na kiseoničkoj potpori je 20 pacijenata.

Od ukupno pregledanih 350 pacijenata na kovid odeljenju prokupačkog Doma zdravlja, sa težom kliničkom slikom devet pacijenata je upućeno na lečenje u bolnicu, a zbog kontakta sa zaraženim osobama ili lakšeg oblika bolesti 38 osoba je u kućnoj izolaciji.

Priština: UKCK i opšte bolnice pružaju zdravstvene usluge samo u hitnim slučajevima

Univerzitetski kliničko bolnički centar (UKCK) i opšte bolnice koje rade pri kosovskom zdravstvenom sistemu pružaće zdravstvene usluge samo u hitnim slučajevima, odluka je Odbora za upravljanje pandemijom kovid-19, prenose prištinski mediji.

Prema ovoj odluci, svi oni čije zdravstveno stanje nije ozbiljno i ne zahtevaju hitan tretman, ne mogu se lečiti u UKCK i opštim bolnicama, te građanima ostaje na raspolaganju jedino lečenje u privatnim bolnicama.

Direktor bolnice u Uroševcu, Jeton Zećiri (Zeqiri), kazao je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema zakazivanja pregleda i da se ne pružaju zdravstvene usluge sve dok se koronavirus ne suzbije.

Hiljmi Šalja (Hilmi Shala), direktor bolnice u Đakovici, rekao je za Express da su u ovoj bolnici zaustavljene sve zakazane operacije.

Naglasio je da ovi slučajevi nisu hitni, te da će morati da sačekaju.

Poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno predsedavajuća parlamentarnog Odbora za zdravstvo, Aljbena Rešitaj (Albena Reshitaj) izrazila je zabrinutost zbog prekida pružanja usluga u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ona smatra da se mora naći alternativa koja osigurava brigu i poštovanje mera, ali ne i prekid usluga.

U UKCK i opštim bolnicama ukupno je hospitalizovano 1.010 pacijenata zbog infekcije koronavirusom, te su njihovi kapaciteti popunjeni, takođe je večeras izvestila Gazeta.

Vanredna situacija u Somboru, Kikindi i Bajinoj Bašti

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada Sombora.

Odluka je doneta na osnovu zaključka gradskog Štaba za vanredne situacije sa hitne elektronske sednice. Zaključak je donet na osnovu dostavljenog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Sombor zbog povećanja broja zaraženih, kao i zbog izrazito nepovoljne epidemijske situacije na teritoriji grada.

I gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji grada zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Na današnji dan, u Kikindi je 1.107 aktivno obolelih od kovid-19, što ukazuje na činjenicu da je epidemiološka situacija izrazito nepovoljna, navodi se u saopštenju na sajtu Grada.

Odlukom predsednice opštine Bajina Bašta Vesne Đurić, na teritoriji ove opštine proglašena je vanredna situacija zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera na sprečavanju intenzivnijeg širenja koronavirusa.

Vršiće se pojačana dezinfekcija, dok će inspekcija pojačati rad na terenu.

Broj pozitivnih osoba na dnevnom nivou se kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a od početka epidemije do danas na teritoriji Bajine Bašte koronavirus potvrđen je kod 427 osoba.

Dvadeset doza ruske vakcine za laboratorijsku kontrolu stiže u Srbiju do kraja nedelje

Partija ruske vakcine „Sputnik V“ za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići će u Srbiju do kraja ove nedelje, saopštila je Vlada Srbije.

Danas je premijerka Srbije, Ana Brnabić, razgovarala na videokonferenciji sa ruskim ministrom industrije i trgovine, Denisom Manturovim, koji ju je upoznao sa tim dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine protiv koronavirusa „Sputnik V“, navode iz Vlade.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Tiodorović: U Beogradu katastrofalno, dosta pacijenata iz glavnog grada u Nišu

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, a da je u Beogradu katastrofalna. On je za dnevnik televizije Pink rekao da na to ukazuje i to što su bolnice u Nišu – hala Čair, bolnica u Sokobanji i Niškoj banji, pune pacijenata iz Beograda koje su prihvatili jer su kapaciteti u glavnom gradu preopterećeni.

„Cela država je u situaciji da mora da prebrodi ovu tešku nedelju i da obezbedi da nijedan pacijent ne bude van bolnice i da bude smešten tamo gde mu je mesto“, rekao je Tiodorović.

On je dodao da se na današnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje širenja zaraze virusom korona razgovaralo i o merama tokom predstojećih praznika, kada će u zemlju doći građani Srbije koji rade u inostranstvu.

Prema njegovim rečima razmišlja se koje mere da se uvedu, ali se vodi računa o tome da sve budu u skladu sa zakonom.

Zemaj: Uplaćeni dodaci na plate zdravstvenim radnicima

Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u primarnom, sekundarnom i tercijarnom kosovskom zdravstvenom sistemu danas je izvršena uplata dodataka na plate, saopštio je kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj na svom Fejsbuk profilu.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Vanredna situacija i u Ivanjici

Usled pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zarazne bolesti kovid-19, proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji opštine Ivanjica, piše Beta.

Novih 200 kiseoničnih mesta za najteže pacijente u Kragujevcu

Zbog svakodnevnog povećanja broja novozaraženih, u kragujevačkom kliničkom centru 10 klinika je u kovid sistemu.

U toku je rekonstrukcija kiseonične mreže, koju sa 12,5 miliona dinara finansira Ministarstvo zdravlja. Time će se obezbediti još 200 mesta za pacijente kojima je potrebna ta vrsta terapije. Inače, na bolničkom lečenju u Kragujevcu je oko 300 pacijenata, prenosi RTS.

Sve je više pacijenata, pa se u Kliničkom centru u Kragujevcu pojačava sistem za kiseoničnu terapiju. Postojeći isparivač nedovoljan je za sadašnje potrebe. Zato se instalira novi, gotovo trostruko jači – od 400 kubika. Pojačan protok omogućava dupliranje kiseoničnih mesta, sa 200 na 400.

U Valjevu preminulo još pet osoba, u Krušiku 138 zaraženih

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Valjevu su na korona virus pozitivne još 102 osobe, a u Kolubarskom okrugu još 150.

Od posledica koronavirusa preminulo je još pet osoba u Kolubarskom okrugu, u Valjevu dvoje, Ljigu, Mionici i Ubu po jedna osoba, prenosi N1.

Od početka pandemije u Valjevu je preminulo 60, dok je u Kolubarskom okrugu bitku sa kovidom izgubilo 96 osoba.

U Opštoj bolnici Valjevo sa potvrdjenim pozitivnim rezultatom na koronavirus na lečenju je 140 pacijenata.

Na koronavirus je pozitivno 176 zaposlenih u Opštoj bolnici i Domu zdravlja.

U valjevskom najvećem kolektivu, Krušiku, obolelo je 138 zaposlenih, u Gorenju 86, kompaniji Valy 39, Gradskoj upravi Valjevo 37.

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu registrovana su 24 pozitivna na koronavirus, u valjevskoj policiji 41 i devetoro u Vojsci Srbije.

U valjevskim osnovnim školama obolelo je 48 učenika i 52 zaposlena, dok su u srednjim školama koronavirusom zaražena 83 učenika i 28 zaposlenih.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 1.264 korisnika i 585 zaposlenih

Na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.264 korisnika i 585 zaposlenih.

Najviše novozaraženih u Beogradu, slede Novi Sad i Kragujevac

Od 6.244 nova slučaja koronavirusa, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše je i dalje u Beogradu – 1.503.

Slede Novi Sad sa 534 i Kragujevac sa 278 novozaraženih.

U Nišu su registrovana 223 nova slučaja, u Kraljevu 222, Zrenjaninu 129, u Pančevu i Subotici po 113, a u Valjevu 107.

Slede Užice sa 106, Sremska Mitrovica sa 101 i Čačak sa 96 novoobolelih.

Smederevo ima 91 novi slučaj, Kikinda 89, Vranje 70, a u ostlim gradovima i opštinama je manje od 70 novozaraženih.

Srbija 24 sata: 55 osoba preminulo, 6.224 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo 55 osoba od posledica kovid-19, zvanično je potvrđeno 6.224 novih slučaja infekcije virusom korona, a 253 pacijenta su na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirane su 17.093 osobe.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 539 novoobolelih, preminulo 11 osoba

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 539 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 11 osoba je preminulo, a 574 pacijenta su izlečena, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano je 1.219 uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Proglašena vanredna situacija u Leskovcu

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemijske situacije proglasio vanrednu situaciju, piše RTS.

Protekle sedmice dvostruko je više obolelih nego prethodne, povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama, dnevno se pregleda oko 300 pacijenata.

Za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice. Naložene su rigorozne kontrole i pojačana dezinfekcija.

Moderna traži hitno odobrenje za svoju vakcinu

Biotehnološka kompanija „Moderna“ apliciraće danas za hitno odobrenje svoje vakcine od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA), nakon što su testiranja pokazala visoku efikasnost i najniži mogući nivo rizika, prenosi Nova s.

Američka kompanija „Moderna“ objavila je da njihova vakcina protiv kovid-19 pokazuje 95 odsto efikasnosti.

U pitanju je RNK vakcina – to znači da se deo genetskog koda koronavirusa ubrizgava u telo.

Onda telo počinje da proizvodi virusne proteine, ali ne i ceo virus, što je dovoljno za osposobljavanje imunološkog sistema za napad, navodi se.

Volonteri na kojima je testirana „Moderna“ vakcina su ispričali da su osetili simptome slične gripu, kao i otok na mestu uboda, ali da su neželjeni efekti brzo nestali.

Odobrenje ove vakcine očekuje se krajem decembra, prenosi Nova s.

U Zlatiborskom okrugu 188 novozaraženih, u Užicu 76

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, na teritoriji Zlatiborskog okruga zabeleženo je za 24 sata 188 novozaraženih virusom korona.

U Užicu je registrovano 76, u Arilju 32, Priboju 25, Prijepolju 16, Požegi 15, Čajetini 12, Novoj Varoši osam i Bajinoj Bašti četiri.

Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 6.222 slučajeva infekcije koronavirusom na teritoriji Zlatiborskog okruga, prenosi RTS.

Vanredna situacija u Lučanima
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja zarazne bolesti kovid 19, na telefonskoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije predsednik opštine Lučani doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani, prenosi RTS.
Dve trećine irskih vojnika koji služe na Kosovu oboleli su od koronavirusa

Najmanje osam irskih vojnika, što predstavlja dve trećine irskog kontigenta, na službi na Kosovu ima pozitivan test na kovid-19. Trenutno ih leče italijanski lekari, rekao je portparol irskih odbrambenih snaga.

On je naveo i da svo pogođeno osoblje poštuje mere protiv kovid-19.

Osim toga i 18 nemačkih trupa KFOR-a obolelo je od virusa korona.

KFOR od početka pandemije, isporučuje medicinsku opremu bolnicama i doprinosi lokalnom odgovoru u borbi protiv koronavirusa na Kosovu.

Kosovo će u decembru kompletirati opremu za testiranje 

Kosovsko ministarstvo zdravlja objavilo je tenderske procedure za kupovinu 300 hiljada kompleta za testiranje na kovid-19 i 10 hiljada dodatnih kompleta za serološke testove, prenela je tokom vikenda Koha.

Ovo ministarstvo smatra da je epidemiološka situacija na Kosovu alarmantna i na osnovu toga, ako se takvim trendom nastavi kosovski institut za javno zdravlje suočiće se sa nedostatkom kompleta za testiranje.

Prema trenutnim podacima, kosovski institut za javno zdravlje će obezbediti komplete za testiranje do kraja decembra, izveštava Koha.

U Opštoj bolnici u Čačku preminulo šest pacijenata, hospitalizovana 201 osoba

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 201 pacijent, prenosi RTS.

U respiratornom centru smešteno je 19 pacijenata, od kojih je 11 na respiratorima.

U protekla 24 časa bio je prijem 14 pacijenta, otpust 10 pacijenta, jedan transport za Gornji Milanovac i četiri prevoda u Plavu halu.

Preminulo je šest pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bio je 186 pregleda, od čega je 129 prvih pregleda.

Od 246 obrađenih rezultata testiranja, iz Čačka je 46 pozitivnih, iz Lučana 24, iz Gornjeg Milanovca 16 i iz Ivanjice 11 pozitivnih.

Tiodorović: Ako se mere budu poštovale, smirivanje situacije oko Nove godine

Epidemiolog Branislav Tiodorović, ocenio je da se zaravnjenje epidemiološke krive može očekivati oko 10. decembra, ali „samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno“.

Prema njegovim rečima, prognoza je optimistična i ako se narod bude ponašao odgovorno, opadanje i smirivanje se može očekivati do Nove godine.

Zemaj: Danas moguće uvođenje novih mera

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj, najavio je da će danas biti razmatrana procena trenutne epidemiološke situacije, kao i da li je potrebno uvoditi nove mere, javlja Zeri.

KP izrekla preko 500 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Pripadnici Kosovske policije izrekli su u protekla 24 časa 511 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera, shodno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19.

U kovid bolnicama u Vranju leči se 115 pacijenata

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 255 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 150. Uzorkovana je krv kod 150 pacijenata i sačinjeno 108 rendgen snimaka pluća. Urađeno je devet pi-si-ar i 121 antigenski test. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 44 pacijenta.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 115 pacijenata. Od tog broja 100 je pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 114 pacijenta, na kiseoniku 41. Primljeno je 25 pacijenata i otpušteno tri pacijenta, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Trenutan broj slobodnih postelja je 35.

Peć: 127 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći trenutno je hospitalizovano 127 kovid pacijenata.

Prema dnevnom izveštaju ove zdravstvene ustanove od ukupnog broja hospitalizovanih kovid pacijenata – 100 je na terapiji kiseonikom, četvoro je na respiratorima, a 25 pacijenata je teškog zdravstvenog stanja.

Uz to, od kovida je obolelo i 32 osobe zaposlen u bolnici i to – 9 lekara, 12 medicinskih sestara i 11 članova administracije i pomoćnog osoblja.

Gojković: Ove nedelje očekujemo pik epidemije, nadam se da nećemo imati dalji rast zaraženih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada.

„Vojvodina je kompletno u vanrednoj situaciji, nadam se da nećemo imati dalji rast zaraženih iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. Crnog petka i kupovine“, rekao je Gojković.

Da bi mere imale efekta mora da prođe 7 do 10 dana od njihovog uvođenja i zato je bitno da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo kontakte, da nosimo maske i na taj način ćemo pomoći sebi i drugima ali i državi kako bismo se što pre vratili u normalu, rekao je pokrajinski Sekretar za zdravstvo.

U Šapcu 11 pacijenata na respiratoru

Direktor bolnice u Šapcu Slobodan Popović je rekao za RTS da je je iza radnika te bolnice teška noć i težak vikend. Trenutno je u bolnici 131 kovid pacijent, od čega su njih 23 na infektivnom odeljenju, a 108 je zgradi takozvane kovid 1 zoni.

Juče je u prijenmo-trijažnoj ambulanti bilo 33 pregleda, osam pacijenata je primljeno a sedam otpušteno.

U subotu je bilo 17 prijema i 10 otpusta. U respiratornoj jedinici je trenutno 11 pacijenata.

Panić pisao Konu

Pred sednicu, Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, uputio je u nedelju otvoreno pismo epidemiologu Predragu Konu.

U poruci kolegi, on ističe da član vladinog Kriznog štaba, iako svestan da ga obmanjuju, iznosi netačne činjenice kad govori o stanju u zdravstvenim ustanovama, kako navodi Panić.

Polemika oko toga da li je zdravstveni sistem u Srbiji “pukao” ili ne, već nekoliko dana se vodi u javnosti, a povod svega bila je izjava koju je doktor Rade Panić dao za televiziju N1.

“Zdravstveni sistem Srbije je zvanično pukao. Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem”, vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u “crvenoj zoni”.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.