Severna Makedonija uvećava učešće u KFOR-u i ostaje u misiji Altea u BiH

Severna Makedonija
FOTO: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija će 2021. povećati učešće u snagama KFOR-a na Kosovu i produžiti angažovanje u misiji Altea u BiH, najavila je ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Ona je na onlajn konferenciji za novinare istakla da će Armija Severne Makedonije u narednoj godini povećati međunarodno prisustvo u misijama NATO, EU i UN.

„Povećavamo naše međunarodno prisustvo. Narednu godinu započinjemo sa 73 mirovnjaka, a završićemo je sa 199. Ostajemo da doprinosimo miru i bezbednosti u misijama koje predvode NATO, EU i UN“, rekla je Šekerinska, predstavljajući budžet svog ministarstva za 2021.

Ona je precizirala da su pripadnici Armije Severne Makedonije prisutni u Avganistanu, gde se u određenoj meri smanuju brojevi, da će biti povećano njihovo prisustvo u KFOR-u na Kosovu i da će produžiti da budu deo misija Altea u BiH i Unifil u Libanu.

„Uskoro ćemo sa dvojicom štabnih oficira početi da dajemo svoj doprinos misiji EU u Centralnoafričkoj Republici. Očekujemo da se naredne godine naše starešine priključe i NATO misiji za obuku u Iraku i u okviru takozvanog Pojačanog isturenog prisustva u rejonu Baltika“, rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije.

Šekerinska je navela da Ministarstvo odbrane za pripadnike Armije u tim misijama i operacijama ima u budžetu 447 miliona denara (7,23 miliona evra), od čega je naveći deo, šest miliona evra za plate i nadoknade, a ostatak je za logističke troškove.

„Time ispunjavamo još jedan zadatak u raspodeli tereta po članicama NATO, a to je doprinos u međunarodnim operacijama, koji povećavamo“, istakla je Šekerinska.

KoSSev: Severna Makedonija poslala je prvi kontigent KFOR-a krajem oktobra meseca. Zadaci 44 severnomakedonskih vojnika kako je najavljeno, između ostalog uključivaće obezbeđivanje manastira Visoki Dečani i kampa Villaggio Italia, a u sklopu Regionalne komande Zapad u Peći.

Upravo Šekerinska je nakon slanja prvog kontigenta vojnika istakla da će doprinos Severne Makedonije misiji NATO na Kosovu nastaviti da raste u toku cele 2021. godine i da će od narednog leta u KFOR-u doprinositi oko 180 vojnika, podoficira i oficira.

Više o tome u:

KFOR dočekao prvi kontingent iz S. Makedonije, deo zaduženja obezbeđivanje Visokih Dečana

Severna Makedonija poslala prvi kontingent vojnika u KFOR

Severna Makedonija šalje armijski vod u misiju NATO na Kosovu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.