BLOG 233. dan epidemije: U Srbiji registrovano 2112 novih slučajeva

Foto: KoSSev

Danas će biti najteži dan za Srbiju od početka epidemije – otkrio nam je sinoć nešto pre ponoći predsednik Aleksandar Vučić. Biće 3000 zaraženih, ako ne i više. Pošto je on od BIA-e saznao da se „kovid neće brzo završiti“, krenulo se sa brzom izgradnjom nove bolnice koja će za 25 dana da primi prve pacijente, jer se ostale ubrzano pune, prethodno se upozorilo iz Kriznog štaba. Predsednik brine o svakom čoveku u Srbiji, a da je to tako, kako kaže, kroz prozor mu dođe da skoči kada vidi da mu piše Zlatibor Lončar, jer zna da mu javlja o novim mrtvim. Ipak je Srbija trenutno bolja od regiona, umirio je građane. Tako su se svi zarazili na mitropolitovoj sahrani u Crnoj Gori, osim njega, jer je on nosio sve vreme masku, makar i najobičnijeg kvaliteta.

RTS: „Naisa“ – prvi srpski test na koronu, predviđa i dalji tok bolesti

Niška firma „Neo Medica“ pre nekoliko meseci počela je proizvodnju testova na koronavirus. Na osnovu studije rađene u Nemačkoj „Naisa“ test je dodatno razvijen, pa je sada kod pacijenata osim trenutnog stanja moguće predvideti i dalji tok bolesti.

„Naisa“ je precizniji 100 do čak 500 puta od ostalih testova. Njime se utvrđuje tačan nivo antitela u krvi, što je od velikog značaja za lečenje krvnom plazmom. Uz ove, jedini domaći test na koronavirus, kažu, sada ima još jednu prednost – može da predvidi tok infekcije, prenosi RTS.

„U slučajevima kada se IGA javlja u prvih nekoliko dana nakon pojave simptoma i kada je titar nizak, znači detektujemo da ih ima malo tada se kod pacijenata razvija vrlo blaga klinička slika a suprotno, ukoliko se IGA pojavljuje odoženo, sa nekim zakašnjenjem i visoki je titar onda su simptomi znatno teži“ objašnjava mr Milica Todorovska Rašić iz kontrole kvaliteta „Neo Medica“.

Testiranje se radi po unapređenoj „Eliza“ metodi, a rezultati se dobijaju za svega dva sata.

Otvara se još jedna kovid ambulanta u Nišu, u hali Čair privremena bolnica

Nišlije sa respiratornim tegobama od ponedeljka neće morati na pregled isključivo u ambulantu Doma zdravlja u Duvaništu, gde su danima redovi kako za kontrolni, tako i za prvi pregled.

Pogoršana epidemioloska situacija u ovom gradu naterala je nadležne na otvaranje još jedne kovid ambulante i ono je najavljeno za ponedeljak u prostorijama nekadašnjeg sportskog dispanzera u Čairu. Ambulanta iza stadiona Radničkog radiće isključivo kao kovid ambulanta, svakog dana od 7 do 22 sata, kao i ambulanta u Duvaništu, javlja N1.

Zemaj sa Hotijem uskoro o novim merama 

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je da će razgovarati sa kosovskim premijerom o uvođenju novih mera, a nakon sastanka sa predstavnicima ugostiteljske i privredne zajednice na Kosovu.

Zemaj se danas sastao sa predsednikom Privredne komore Kosova, Beratom Rukićijem (Rukiqi), predsednikom Američke privredne komore Arianom Zekom, predsednikom Udruženja ugostitelja, Petritom Klokoćijem (Kllokoqi), predsednicom hotelske komore Kosova Hisen (Hysen) Sogojevom.

Poručio im je da je neophodno da svi poštuju propisane mere, da je zabrinutost predstavnika svih privrednih delatnosti razumna, ali i da je neophodno razmišljati o javnom zdravlju.

Međutim, nakon današnjeg sastanka dodao je i da će razgovarati sa kosovskim premijerom kako bi nove mere kosovske vlade uticale što manje na predstavnike ovih sektora.

Nedavno su privrednici i ugostitelji najavili nove proteste nakon uvođenja novih mera kosovske vlade.

U međuvremeu je održan i protest ugostitelja, a dok su prištinski mediji izvestili da je tada uhapšen predsednik udruženja ugostitelja na Kosovu, Petrit Klokoći, koji je danas prisustvovao sastanku sa Hotijem.

Današnji drugi Zemajev sagovornik, predsednik kosovske Privredne komore, Berat Rukići, nedavno je takođe upozorio na proteste vlasnika preduzeća ukoliko Zakon o ekonomskom opravku ne bude usvojen.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima zaraženo 293

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji danas je koronavirus potvrđen kod 178 korisnika i 115 zaposlenih, prenosi RTS.

Do sada je ukupno izlečeno 1.130 korisnika ustanova socijalne zaštite, kao i 454 zaposlena u ovim ustanovama.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, napominje se u saopštenju.

U Beogradu polovina novoinficiranih

U poslednja 24 sata u Beogradu je registrovano novih 1.057 slučajeva, što je polovina od ukupnog broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Na drugom mestu po broju novozaraženih je Novi Sad sa 132 slučaja, a Kragujevac koji je u odnosu na prethodni presek bio na drugom mestu sa čak 230 novih slučajeva, danas uopšte nije na listi.

Na trećem mestu danas je Valjevo sa 87, koliko je bilo i juče, dok je u Nišu 50 novih slučajeva, devet više nego juče.

Slede Kraljevo – 41, Čačak – 28 i Bor gde je zabeleženo 27 novoobolelih. U Kruševcu, Šapcu i Prokuplju registrovano je po 26 novozaraženih, dok Zrenjanin i Smederevo imaju po 24 nova slučaja.

Italijanski tim održao predavanja posvećena uvećanju svesti mladih o pandemiji

Italijanski vojno-medicinski tim koji već neko vreme boravi na Kosovu i pruža pomoć u odgovoru na pandemiju održali su predavanja posvećena mladima s ciljem podizanja svetsti o pandemiji u Prizrenu.

Iz KFOR-a poručuju da mladi predstavljaju populaciju koja je najviše pogođena kovid-19 na Kosovu, kao i da pojedina istraživanja pokazuju da jedna trećina stanovništva nije verovala da je virus stvaran, dok 61 odsto kaže da je KOVID-19 „manje rizičan nego sto je opisan“ od strane vlasti i medija.

„Iz tog razloga… italijanski vojni lekari i medicinske sestre održali su predavanje mladim ljudima na Kosovu kako bi naglasili pažnju na neophodnosti usvajanja preventivnih mera u ovom kritičnom trenutku da se omogući da zemlja krene napred. Nošenje maski za lice, usvajanje socijalnog distanciranja i pranje ruku su takozvani ‘niskotehnološki alati’ koje stručnjaci prepoznaju kao jedino sredstvo koje bi moglo da dopusti Kosovu da se vrati u normalu“, poručili su.

Svi učesnici predavanja bili su između 18 i 22 godine starosti, i reč je o učenicima srednjih škola i studentima sa različitih univerziteta, a bilo je i onih koji su pratili predavanja elektronskim putem.

U Srbiji registrovano 2112 novih slučajeva, na respiratorima 106 pacijenata

Za poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 2.112 novih slučajeva infekcije virusom korona, deset osoba je preminulo, a 106 pacijenata se nalazi na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština 24 časa: Jedanaest osoba preminulo, 730 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 730 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 11 osoba je preminulo, a 75 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Na crvenoj listi Slovenije Srbije i još šest zemalja

U Sloveniji je od danas na snazi novi režim koji se odnosi na epidemiju koronavirusa prema kojem su na crvenoj listi zemalja Srbija, Hrvatska, Austrija, Mađarska, Španija, Kipar i Vatikan, za čije državljane je karantin obavezan uz određene izuzetke, javlja Nova.rs.

Karantin po dolasku iz ovih zemalja u Sloveniju može se izbeći negativnim testom na koronavirus.

Karantin je, takođe, dozvoljen u 17 izuzetaka, uključujući prekogranične dnevne radnike migrante, međunarodne prevoznike, osobe u tranzitu ili članove stranih delegacija. Izuzetak su hitni poslovni razlozi, kao i medicinske intervencije ili pregledi.

Vlasnici nekretnina ili stambenih plovila, kao i stanari ili korisnici nekretnina, stambenih plovila ili parcela u kampu u Sloveniji takođe mogu preći granicu. Neki izuzeci se odnose i na članove uže porodice kada putuju zajedno.

Škola u Obiliću prestala sa radom zbog infekcije.

Škola „Hasan Priština“ u Miloševu u opštini Obilić prestala je sa radom dok su učenici nastavili da slušaju nastavu po planu „C“ – elektronskim putem, potvrdila je direktorka za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Vljora Mjekići Kabaši (Vlora Mjekiqi Kabashi).

U ovoj školi je četiri nastavnika pozitivno na koronavirus, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja, potvrdila je Kabaši za prištinske medije.

U opštini Obilić je od početka pandemije preminulo 14 osoba.

Za 24 sata u kovid ambulantama u Beogradu 2.560 pregleda, čak 1.530 prvih

U kovid ambulantama u Beogradu u poslednja 24 sata bilo je 2.560 pregleda, od čega je čak 1.530 prvih pregleda. Tokom noći u kovid ambulantama obavljeno je 210 pregleda, kažu za Tanjug u Ministarstvu zdravlja, prenosi RTS.

U poslednja 24 sata, na Infektivnoj klinici obavljeno je 240 pregleda. U toj ustanovi, hospitalizovano je 87 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru.

Da broj zaraženih koronom raste, i da je situacija sve nepovoljnija, govori i podatak da je pre prošle nedelje, presek za 24 sata, pokazao je da je u kovid ambulantama, ipak, bilo manje pregleda 1.966, od čega 1.185 prvih, dok je tokom te noći u kovid ambulantama bilo 136 pregleda.

Tada je na Infektivnoj klinici obavljen 191 pregled.

Direktor KC Srbije: Situacija sa koronavirusom vrlo nepovoljna i nestabilna

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je situacija sa koronavirusom u Srbiji vrlo nepovoljna i izrazito nestabilna.

Dodao je da se juče samo u Infektivnoj klinici javilo 226 osoba za pregled, a pre neki dan je bilo više od 250, javlja N1.

„Naši bolnički kapaciteti su već u ovom momentu pretrpani“, poručio je Ašanin.

Kaže da je trenutno u KBC Zvezdara 395 pacijenata, u Mišoviću 331. Na infektivnoj klinici KCS je 86 pacijenata, od čega je njih sedmoro na respiratorima.

Direktor KCS je dodao da se ostale klinike tog kliničkog centra neće pretvarati u kovid bolnice, jer moraju da leče veliki broj „nekovid“ pacijenata.

500 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija propisala je u prethodna 24 sata ukupno 500 kazni zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U srpskim sredinama na KiM preminula jedna osoba, 5 novih slučajeva koronavirusa

U opštinama na KiM sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 12 testiranih uzoraka koji su pristigli u toku jučerašnjeg dana, broj novoobolelih je 5, dve osobe su izlečene, a jedna osoba je preminula, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka.

Više o tome u posebnoj vesti

Na Kosovu 6.634 aktivnih slučajeva

Od 13. marta, kada su prijavljena prva dva slučaja zaraženih virusom korona, na Kosovu je do sada inficirano 23.425 osoba, dok se 16.047 oporavilo.

Od posledica ovog virusa od početka pandemije do danas preminule su 744 osobe. Broj aktivnih slučajeva je 6.634.

U bolnici u Kruševcu 60 pacijenta, svi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom

Direktorka Opšte bolnice u Kruševcu, Vesna Stević Gajić, kaže za RTS da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 60 pacijenta.

Prema njenim rečima, ti pacijenti su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je osmoro u teškom stanju i oni su priključeni na mehaničku ventilaciju.

Doktorka je navela da je bolnica u Kruševcu u petak dobila šest respiratora i da su oni odmah stavljeni u funkciju. Takođe, kaže, završen je i dovod kiseonika na Infektivnu kliniku, tako da je pacijentima omogućena i kiseonična terapija.

Istakla je da je treći talas koronavirusa mnogo teži od drugog, a da su pacijenti koji se nalaze na lečenju starosti od više od 60 godina.

U Rasinskom okrugu od početka novembra kovid 19 potvrđen je kod više od 240 ljudi. Vanredna situacija uvedena je u opštinama Trstenik i Aleksandrovac.

„Uozbiljite se. Hoćete li glavu da izgubite ni zbog čega“

Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid-bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ na Batajničkom drumu.

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je sinoć do 22.00 bilo 1.500 novozaraženih koronavirusom, pa zato očekuje da će danas u 15.00 biti oko tri hiljade ili čak više od toga.

Epidemijsku situaciju u Beogradu i Kragujevcu je ocenio kao „katastrofalnu“, a Novom Sadu kao lošu, i naveo da je večeras od ukupnog broja zaraženih 60 odsto iz glavnog grada.

„Uozbiljite se hoćete li glavu da izgubite ni zbog čega“, naglasio je predsednik. „Brinu me životi ljudi, ali moramo da čuvamo ekonomiju – moramo da isplatimo plate i penzije“, upozorio je.

Odbacio je optužbe da se „lockdown“, uvodi zbog politike.

„Cela Evropa je to uradila, ali, mi nećemo, jer hoćemo da zaštitimo ugostitelje“, rekao je Vučić, optuživši opoziciju da hoće upravo to da učini.

On je protiv zatvaranja ugostiteljskih objekata, doduše, za sada, zbog ljudi iz tog sektora koji od tog posla žive, i dodao da će se sa eventualnom odlukom o skraćenju njihovog radnog vremena ili zatvaranju sačekati još dva ili tri dana.

Dodao je da će to zavisiti od brojeva novozaraženih na dnevnom nivou.

Upozorio je i da će za pet dana, ako se ovako nastavi, popuniti svi kapaciteti.

Najavio je i da Srbija će obezbediti besplatne vakcine, kao i to da će odlikovati medaljom lekare.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.