Blog 211. dan epidemije: Sve veći broj zemalja beleži „nove rekorde“ i uvodi strožije mere

Koronavirus
Ilustracija/FOTO: KoSSev

„Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas“, izjavio je kasno sinoć epidemiolog Predrag Kon, nakon što je krizni štab u Beogradu odlučio da posegne za strožijim merama. Zbog dvodnevnog bilansa od preko 200 novoobolelih od koronavirusa, u Srbiji je uvedena obaveza nošenja maski i na otvorenom, ali je i odlučeno da se pooštri kontrola primene mera. Nove odluke kriznog štaba stižu sa najavama pogoršanja epidemiološke situacije i novog talasa koronavirusa. Neke zemlje širom sveta odlučile su se i za strožije mere. I dok se u mnogim zemljama beleže rekordi po broju novoinficiranih a svet bliži brojki od 40 miliona registrovanih slučajeva, belgijske vlasti su proglasile najviši stepen uzbune koji podrazumeva uvođenje policijskog časa u celoj zemlji, zatvaranje barova i restorana, dve slovačke regije prešle su na crveni nivo, dok je u Kataloniji stupila na snagu zabrana rada kafića i restorana najranije do 30. oktobra.

Zemalj obišao Albi Mall

Nekoliko sati nakon što je iznova poslao poruku o neophodnosti poštovanja preventivnih mera za suzbijanje širenja zaraze kovid-19, kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, obišao je najveći tržni centar u Prištini – Albi Mall, javlja Zeri.

Zemaj je juče prisustvovao i inspekciji više ugostiteljskih objekata u ulici u centru Prištine poznatoj po brojnim kafićima.

Zemaj: Prekinuti organizaciju događaja, inspekcija da nastavi ubrzanim tempom

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, nakon uvećanja broja novoinficiranih, zatražio je od svih centralnih i lokalnih institucija da obustave organizovanje semnara, radionica i drugih oblika okupljanj ljudi, kao i održavanje drugih aktivnosti koje nisu prekopotrebne.

O primeni nove odluke obaveštene su sve centralne i lokalne institucije, Kosovska policija, zdravstvena i sanitarna inspekcija, kao i drugi činioci koji imaju direktno učešće u borbi protiv korona virusa.

Zemaj je ujedno preporuči održavanje online sastanaka.

“Kosovska policija i svi inspektori bez razlike, zajedno sa opštinama i odborima za vanredne situacije, moraju hitno da deluju kako bi zajedno sprečili pogoršanje situacije. Inspekcije bi trebalo da se nastavljaju ubrzanim tempom, novčane kazne treba da se izriču u skladu sa Zakonom o borbi protiv pandemije Covid-19 i treba da se sprovode tačno, bez izuzetka”, poručio je Zemaj u objavi na Fejsbuku.

“Krizni štab zakucavao eksere u kovčeg svoje kredibilnosti”

Krizni štab je mazohistički zakucavao poslednje eksere u kovčeg svoje kredibilnosti, ocenio je u jutarnjem programu NOVA S epidemiolog dr Zoran Radovanović govoreći o jučerašnjim suprotstavljenim izjavama Kriznog štaba da je nošenje maski na otvorenom obaveza, pa potom da nije, već samo – preporuka.

Više o tome u posebnoj vesti

U Srbiji dve osobe preminule od posledica kovid-19, 227 novoinficiranih

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 227 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok su dve osobe preminule, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirano je 5.456 osoba.

Detaljnije u posebnoj vesti

Priština 24 časa: 148 zaraženo, nema preminulih

U poslednja 24 časa na Kosovu beleži povećanje broja inficiranih. Registravno je 148 novih slučajeva, 56 je izlečeno, dok smrtnih slučajeva nije bilo, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano je 1.028 uzoraka.

Detaljnije u posebnoj vesti

Hoti: Većina predužeća dobila subvencije za zaposlene

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, saoštio je danas u objavi na Fejsbuku da je većina preduzeća dobila subvencije na osnovu broja prijavljenih radnika iz Fonda za ekonomski oporavak.

Poručio je ujedno da oko 10.000 preduzeća od ukupno 36.679 korisnika subvencija nije ažuriralo podatke u Poreskoj upravi, zbog čega ih je pozvao da to i urade.

Podsetio je da je 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak izdvojeno za direktnu podršku privredi sa fokusom na porodična, mala i srednja preduzeća.

KP: Propisano preko 1.100 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije propisali su u poslednjih 24 sata 1.168 novčanih kazni u skladu sa Zakonom o covid-19, saopšteno je u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Dr Darija Kisić: Nošenje maske spasava život

Epidemiolog Darija Kisić izjavi je za RTS da se nošenjem maski spasavaju životi.

Prema njenim rečima, višestruka je zaštita – 60 odsto stanovnika poštuje meru na području Evrope.

Ponavlja da je preporuka da na otovorenom nosimo makse gde je pojačan rizik kontakata, kao što su pešačke zone.

„U svim zemljama u okruženju je lošija situacija neko kod nas, to ne treba da nas teši – treba da gledamo kako da što više smanjimo prenos virusa“, podvlači Darija Kisić.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u školskoj sredini, ističe da je intezivan nadzor, i da je potvrđeno 135 slučajeva infekcije, a radilo se i sporadičnom zaražavanju.

Stoiljković: Planirano 250.000 doza Torlakove vakcine

Direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković kaže da će do kraja dana biti distribuirano prvih 50.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa koje je proizveo taj institut.

Distribucija Torlakove vakcine domovima zdravlja počela je juče, a Stoiljković za TV Pink kaže da je planirano da institut ove godine prozvede čak 250.000 doza jer je, navodi, jako velika potreba za vakcinama.

Navela je da je pre vakcinacije potreban pregled kod lekara, a da vakcinu treba da prime hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

U srpskim sredinama na KiM 11 novih slučajeva infekcije

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 51 testiranih uzoraka broj novoobolelih je 11, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka.

Novooboleli su iz Kosovske Mitrovice – 5, Zvečana – 1, Gnjilana – 2, i Kosovske Kamenice – 3.

Više o tome u posebnoj vesti

Zemaj sa Policijom i inspetorima zatvarao kafiće u Prištini

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, saopštio je u objavi na Fejsbuku da je zajedno sa predstavnicima Kosovske policije i Inspektorata sinoć u Prištini išao u kontrolu poštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„“Zatvorili smo nekoliko kafića u ulicama ‘Redžep Luci“, u ‘Rugn B’ u ‘Kafet e Rakis’ i ‘Kafet Vogla’, koji su prekršili pravila – velika okupljanja u malom prostoru, suprotno antikovid merama.

Pridržavanje mera protiv covida je obaveza svih građana i privatnih preduzeća u kojima postoji rizik od širenja smrtonosnog virusa, dodao je Zemaj.

Podsetio je na prethodne najave o strožim kontrolama, te saopštio da će svako ko se ne pridržava mera biti sankcionisan.

Kon: Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas.

Navodi da je jasno da je pogoršana epidemiološka situacija, posebno u Beogradu.

„Jasno je da ćemo imati nadalje prenošenje virusa, posebno što se otkriva pojedinačno u velikom broju okruga u Srbiji“, naveo je Kon.

Ukazao je da situacija u zemljama u okruženju ukazuje šta može da nam se dogodi, kao što smo na samom početku videli situaciju u Italiji i reagovali promptno.

„Sada tako na taj način sasvim sigurno neće da se reaguje sa vanrednim stanjem. Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, na taj način se smanjuje prenos virusa“, istakao je Kon i dodao da maska znači borbu za život i kolektivnu svest.

Navodi da je stručni deo Kriznog štaba nedvosmisleno bio za obavezno korišćenje maski na otvorenom u svakoj situaciji, ali da sprovođenje te mere nije moguće, što je jedini razlog zašto je to i dalje preporučeno.

„Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti“, primetio je Kon.

Restriktivne mere za sada nisu opcija, navodi epidemiolog, ali ponavlja da je nošenje maski snažna preporuka stručnjaka.

„Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas“, ukazuje Kon.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.