BLOG 201. dan epidemije: Trka za vakcinu u završnici?

Vakcina naučnici
Foto: Shutterstock

Uprkos inicijalnim najavama o najmanje 18 meseci potrebnih za razvijanje vakcine, svetska nauka je izgleda, pronašla i brži odgovor. Posle Rusije koja je već registrovala dve vakcine, ali i američkog predsednika Donalda Trampa koji je juče najavio da vakcina stiže „svakog trena“, par sati nakon njega, slična najava i Svetske zdravstvene organizacije – vakcina za kovid-19 možda do kraja godine. U međuvremenu, dok se čeka ta vakcina, u Srbiji je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a vakcine su dostupne i u Domovima zdravlja u srpskim sredinama na KiM. Srbija je za sada nabavila 500.000 vakcina, brojka koju planira da dostigne i kosovsko ministarstvo zdravlja koje je trenutno obezbedilo 160.000 vakcina protiv sezonskog gripa.

Ćaljaj: KP izrekla 100.000 kazni od početka pandemije

Kosovska policija je od početka pandemije koronavirusa izrekla 107.851 novčanu kaznu, potvrdio je večeras u emisiji DESKU na KTV, direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj).

Ćaljaj je večeras objasnio da su se novčne kazne primenjivale kroz dve faze. Prva se primenjivala sve do nedavno, tj. do usvajanja Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije covid-19.

Više o tome u posebnoj vesti

Osam novih slučajeva koronavirusa u Kragujevcu, duplo više nego u utorak

Na području grada Kragujevca u poslednja 24 sata zabeleženo je osam novozaraženih pacijenata koronavirusom.

Prema podacima do 15 časova kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, reč je o dva puta većem broju novoobolelih od kovida-19 u odnosu na utorak, kada je analizama otkriveno četvoro novih pacijenata.

Ovom broju treba dodati još četvoro pacijenata, koji su analizirani u ponedeljak, pa ponovo u utorak, posle čega su i oni svrstani u listu novozaraženih, što znači da Kragujevac u dva dana ima 12 građana zaraženih virusom.

Šumadijski okrug trenutno ima 89 pacijenata u kućnoj izolaciji. U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 14 kovid pacijenata, od kojih je petoro na respiratorima.

Priština: Preminule tri osobe, 49 novoinficiranih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 49 novih slučaja inficiranja virusom korona, tri osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 92, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 121 novi slučaj infekcije koronavirusa, jedna osoba preminula

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđen 121 novi slučaj infekcije virusom korona, jedna osoba je preminula, na respiratorima je 20 pacijenata, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije. Opširnije u posebnoj vesti

Krizni štab: Od sutra svi objekti mogu da rade do 23h, uključujući i bašte

Nova mera u Srbiji je da svi objekti mogu da rade do 23h, uključujući i one koji imaju baštu, pa su radili duže, i ta mera stupa na snagu od sutra, saopštila je nakon sednice Kriznog štaba epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, javlja N1.

Ona je dodala da je poslednjih dana došlo do blagog povećanja broja zaraženih. „Sada je ključni momenat da se poštuju mere, da nosimo maske u zatvorenim prostorima, da izbegavamo okupljanje većeg broja ljudi“, istakla je.

Podsetila da je limit u zatvorenim prostorima – 30 osoba, navodeći da to nikad nije prestalo da važi.

Biće pooštrena kontrola poštovanja mera i sankcije za njihovo nepoštovanje.

Primetan je trend porasta, naročito na teritoriji grada Beograda, kaže Kisić Tepavčević.

Kosovo vakcinaciju protiv sezonskog gripa otpočinje u novembru

Kosovko Ministarstvo zdravlja nabavilo je preko UNICEF-a 160,500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, podseća danas Koha.

„Vakcine će tokom oktobra biti transportovane na Kosovo i vakcinacija će početi u novembru. Kada budu dopremljene, ove vakcine će biti distribuirane u centre za vakcinaciju i vakcinacija će na nacionalnom nivou početi sa ugroženim grupama. Namera je da ove godine bude vakcinisano više osoba nego prošle zbog cirkulacije virus SARS-CoV-2“, navodi se u odgovoru kosovskog ministarstva zdravlja Kohi.

U srpskim sredinama na 8 novoobolelih i 5 izlečenih

Osam je novoobolelih osoba od covid-19 u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 34 testiranih, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Propisano preko 700 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije propisali su u nedelju 798 kazni na osnovu Zakona o kovid-19, navodi se u 24-časovnom izveštaju policije.

Janković: Klinički centar „Niš“ spreman za treći talas

Radmilo Janković, pomoćnik direktora Kliničkog centra „Niš“ navodi da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 30 pacijenata, a da se šest pacijenata nalazi u jedinici intenzivne nege, od kojih je troje na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

„Situacija je stabilna ukoliko bismo je uporedili sa nekim trenucima koje smo imali ranijih meseci. Međutim, očigledno je da situacija počinje da se komplikuje. Juče smo imali dvocifren broj pregleda. Povećava nam se i prijem pacijenata iz Niša“, navodi dr Janković za RTS

Dodaje da treći talas očekuju potpuno spremni.

„Imamo 160 odvojenih kiseoničnih mesta koja su potpuno spremna za prijem kovid pacijenata bez ikakvog remećenja rada Kliničkog centra. Ti kapaciteti će prvenstveno biti na Infektivnoj klinici koja sada ima kapacitet od 52 mesta u Stacionaru i Intenzivnoj nezi i još otprilike 120 mesta u novoj zgradi Kliničkog centra. Potpuno smo spremni za treći talas“, objašnjava dr Janković.

Peć: Hospitalizovan 21 kovid pacijenat

U Opštoj bolnici u Peći leči se 21 kovid pacijent. Četrnaestoro njih su na terapiji kiseonikom, jedan pacijent je na respiratoru, a troje je u teškom opštem zdravstvenom stanju, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Ova ustanova najpre je juče zabeležila porast od 8 pacijenata u danu, a danas je posle duže vremena prijavljen i prvi pacijent na respiratoru i pet više pacijenata na terapiji kiseonikom.

Radojičić: Moguće strože mere u narednom periodu; Krizni štab danas u 11

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je mogućnost uvođenja strožih mera u suzbijanju epidemije koronavirusa u narednom periodu, te da će one u gradu zavisiti od odluka Republičkog kriznog štaba.

„Danas zaseda Republički štab, a mi u Beogradu ćemo poštovati sve donete odluke i u skladu s njima ćemo se ponašati. Eventualno pogoršanje epidemiološke situacije iziskuje veću pažnju i odgovornije postupanje“, kazao je Radojičić u uključenju za TV Prva iz Ženeve, gde je boravio na Forumu gradonačelnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.