BLOG 192. dan epidemije: Petrušić – Svi su nas lagali u vezi sa podacima o koronavirusu

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Sa boljom epidemiološkom situacijom, na Kosovu su uvedene blaže mere u borbi protiv koronavirusa. Među njima i ona koju su građani 17 opština na Kosovu, a među kojima su i one sa Severa, željno iščekivali – ukidanje zabrane kretanja u noćnim satima. I dok se uvode blaže mere, iz Prištine stižu i nova upozorenja. Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, nije isključio mogućnost „potpunog zatvaranja“, ukoliko se poveća broj inficiranih, koji, za sada, već danima opada. Da je epidemiološka situacija u Srbiji takođe dobra potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević, koja je nedavno saopštila da je Srbija najmanje rizična u Evropi, ali i upozorila da se građani Srbije nalaze u riziku od sezonskih infekcija. Iako se situacija popravlja, pandemija će se širom sveta, prema ocenama stručnjaka, zadržati još neko vreme. I dok se broj preminulih od kovid-19 polako bliži milionu, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, broj preminulih mogao bi da se popne na dva miliona pre široke i uspešne upotrebe vakcine.

Slovenija odlučila da Srbija od sutra bude na zelenoj listi

Slovenačka vlada odlučila je da Srbija zbog povoljne epidemiološke situacije bude na zelenoj epidemiološkoj listi, javlja RTS. Državljani Srbije će moći bez testa i bez karantina da putuju u Sloveniju.

Na zelenoj epidemiloškoj listi Slovenije od sutra će se, osim Srbije, naći i Poljska.

Državljanima zemalja koje se nalaze na zelenoj listi nije potrebno testiranje prilikom ulaska u Sloveniju. Takođe, nije potrebno da budu u karantinu po ulasku u zemlju.

Preduga izolacija u domovima za stare, šta je TV N1 zabeležila u novosadskom domu

Kada su 22. avgusta ponovo dozvoljene posete u ustanovama socijalne zaštite i u domovima za stare u Srbiji, propisana su stroga pravila po kojima se one mogu odvijati. Spoljna temperatura mora biti iznad 18 stepeni, ne sme biti kiše ili vetra, a svaka poseta, koja ne sme trajati duže od 15 minuta, mora biti zakazana i u prisustvu zaposlenih kako bi se sprečilo dodirivanje i grljenje.

Za ljude koji su već šest meseci u svojevrsnoj izolaciji, dolazak jeseni i mogućeg novog talasa epidemije, otvara pitanje koliko će još, čuvajući fizičko zdravlje, psihički moći da izdrže.

Kakva je situacija u najnaseljenijem novosadskom domu za stare, TV N1 izvestila je večeras. Stanari doma imali su poruku i za predsednika Vučića. O tome opširnije u video prilogu ove televizije.

Kosovo 24 sata: Troje preminulo, 113 izlečeno

Opširnije u posebnoj vesti

Srbija 24 sata: Zvanično 72 obolelo, preminula jedna osoba

Opširnije u posebnoj vesti

Maske na Kosovu i dalje obavezne, kada niste u obavezi da je nosite

Svi stanovnici Kosova dužni su da nose maske za lice kada su van svojih domova, a ukoliko se nalaze u javnim objektima, i da održavaju fizičku udaljenost od dva metra.

Fokus inspekcije za sprovođenje preventivnih mera od strane inspektorata i policije treba da bude u zatvorenim prostorima (kafići, tržni centri i druga okupljališta), kao i u javnom prevozu.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj potpisao je odluku o opštim merama zaštite od COVID-19, predstavljajući istovremeno i vodič o upotrebi zaštitnih maski.

Takođe, sve javne i privatne institucije dužne su da imaju dostupna dezinfekciona sredstva za ruke i lice na pristupačnim mestima, na ulazu u objekat.

Postoje i izuzeća od nošenja maski. Od osoba koje ne nose masku zbog starosti, zdravlja ili invaliditeta, ne treba da se rutinski traži da pruže bilo kakav pisani dokaz o tome, navedeno je u vodiču za upotrebu maski. Ove osobe mogu imati, kako to piše u verziji na srpskom ovog vodiča, „kartice izuzeća“ od obaveze nošenje maske ili bilo koji drugi znak prepoznavanja koji izdaju institucije, ili dostaviti zdravstvenu dokumentaciju.

O merama i koje se osobe izuzimaju od nošenja maski, pročitajte detaljnije u posebnoj vesti.

Prehlada, grip i korona – kako ih razlikovati kod dece

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, rekla je za RTS da roditelji treba da se jave pedijatru sa svakim simptomom i da dete povuku iz kolektiva ako ima bol u grlu, povišenu temperaturu i ostale znake respiratorne infekcije. Upozorava da se kod korone javljaju i stomačne tegobe.

„Ne treba paničiti, jer vladaju i drugi respiratorni virusi, treba dete povući iz kolektiva, uključiti simptomatsku terapiju, izvršiti dezinfekciju nosa, prskati sprej za grlo, dati brufen i paracetamol ako je poivošene temperatura, ali javiti se pedijatru da se vidi da li je reč o običnom  respiratornom virusu“, ukazuje doktorka.

U junu i julu bio je povećan broj dece koji su imali infekciju, a nisu imali simptome.

Jovanovićeva je rekla da ima dovoljno vakcina protiv zaraznih bolesti i savetuje redovno sprovođenje vakcinacije u toku epidemije da bi se zaštitilo od drugih zaraznih bolesti.

Početkom oktobra očekuje se da u domovima zdravlja stignu vakcine protiv gripa.

Makedonija sutra odlučuje da ukine PCR test za građane Kosova

Vlada Severne Makedonije razmatraće sutra mogućnost da ukine obavezan PCR test za građane Kosova, prilikom ulaska u tu zemlju, prenosi Koha.

Ova odluka dolazi kao rezultat brojnih reakcija Privredne komore Severne Makedonije i kosovske komore da trpe velike ekonomske gubitke.

Kosovo je u petak uveče ukinulo obavezu posedovanja negativnog PCR testa za tranzit kroz teritoriju Kosova, dok oni koji često prolaze od jedne do druge pogranične tačke, u obavezi su da potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju.

Petrušić: Svi su nas lagali u vezi sa podacima o koronavirusu

Novinarka NIN-a Sandra Petrušić izjavila je u Novom danu da je njeno istraživanje u vezi zvaničnih brojeva koje je saopštavao Krizni štab Srbije i ostale nadležne institucije pokazalo veliko neslaganje između saopštenih podataka i onih koji su zavedeni po nadležnim institucijama.

Ona ocenjuje da je „najveće laganje bilo u julu“, kao i da ne postoji nikakva metodologija za izračunavanje rezultata, već da se svi podaci nalaze u kompjuterima institucija, i da je potrebno nekoliko klikova zaposlenih da se dođe do njih. Opširnije u posebnoj vestiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.