Detalji o novim merama, maske i dalje obavezne, kada niste u obavezi da je nosite

FOTO: Pixabay

Svi stanovnici Kosova dužni su da nose maske za lice kada su van svojih domova, a ukoliko se nalaze u javnim objektima, i da održavaju fizičku udaljenost od dva metra.

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj potpisao je odluku o opštim merama zaštite od COVID-19, predstavljajući istovremeno i vodič o upotrebi zaštitnih maski.

Takođe, sve javne i privatne institucije dužne su da imaju dostupna dezinfekciona sredstva za ruke i lice na pristupačnim mestima, na ulazu u objekat.

U saopštenju kosovskog ministarstva zdravlja, naglašava se da su građani i institucije dužni da sprovode mere zaštite, te da će za one koji ih krše, biti izricane kazne.

Fokus inspekcije za sprovođenje preventivnih mera od strane inspektorata i policije treba da bude u zatvorenim prostorima (kafići, tržni centri i druga okupljališta), kao i u javnom prevozu.

Izuzeće od nošenja maski:
Od osoba koje ne nose masku zbog starosti, zdravlja ili invaliditeta, ne treba da se rutinski traži da pruže bilo kakav pisani dokaz o tome, navedeno je u vodiču za upotrebu maski. Ove osobe mogu imati, kako to piše u verziji na srpskom ovog vodiča, „kartice izuzeća“ od obaveze nošenje maske ili bilo koji drugi znak prepoznavanja koji izdaju institucije, ili dostaviti zdravstvenu dokumentaciju. 
Slučajevi izuzeća od nošenja maski:
 • U slučajevima kada imate disajne probleme (dostavite dokaze o respiratornim bolestima).
  • Ako ste sami u automobilu.
  • U slučajevima kada osobe ne mogu da stave ili skinu masku zbog bilo kakve fizičke, mentalne bolesti ili povrede ili invaliditeta.
  • U slučajevima kada su osobe gluvoneme .
  • U trenucima kada predstavnici vlasti (policija, zdravstveni radnici, vatrogasci) moraju hitno da deluju kako bi pružili pomoć ili izbegli pretnju od bilo koje opasnosti.
  • U aktivnostima koje mogu prouzrokovati vlaženje maske, npr. dok se kupate u bazenu, jezerima ili na moru.
  • Kod kuće sa članovima uže porodice.

 

Novom odlukom kosovske vlade koja je stupila na snagu u petak veče, ukinute su donedavne mere zabrane kretanja u noćnima satima. Istovremeno je produžen rad ugostiteljskih objekata i prodavnica za sat vremena – od nekadašnjih 22:30 na 23:30.

Prema novoj meri, puštanje muzike u ugostiteljskim objektima je dozvoljeno do 21:00, zbog čega je već reagovalo društvo ugostitelja Kosova, smatrajući da je ova odluka pogrešna i tražeći da se ona revidira.

Takođe, građanima je dozvoljeno da prisustvuju verskim obredima, kao i održavanje pojedinih kulturnih i sportskih događaja. Više o tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.