Blog 171. dan epidemije: U srpskim sredinama 5 novoobolelih, tri osobe izlečene

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

U Srbiji je broj inficiranih već danima ispod sto, a preminulih ispod pet. Broj hospitalizovanih pacijenata se takođe smanjuje, i prema poslednjim podacima je 489. Ipak, stižu upozorenja epidemiologa da se može očekivati porast novoobolelih zbog povratka ljudi sa letovanja i nepoštovanja mera. Broj novoinficiranih na dnevnom nivou na Kosovu je i dalje iznad sto, međutim, smanjuje se broj aktivnih slučajeva – nešto iznad tri hiljade prema poslednjim podacima. Iako se ocenjuje da se građani pridržavaju mera u borbi protiv pandemije, nakon poslednje procene epidemiološke situacije, kosovsko ministarstvo zdravlja odlučilo je da mere ostanu na snazi u narednim nedeljama. U srpskim sredinama na Kosovu beleži se pad novoinficiranih, dok se do kraja meseca očekuje završetak radova na izgradnji PCR laboratorije u Kosovskoj Mitrovici.

Kosvosko ministarstvo prosvete još uvek bez detaljnih informacija o početku školske godine

Školska godna pri kosovskom obrazovnom sistemu počinje 14. septembra. Međutim, ministarstvo prosvete još uvek nije saopšteno da li će se to odnositi na sve preduniverzitetske razrede ili samo za pojedine, prenosi prištinska Koha.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture sa Kosova i stručnjaci za obrazovanje apelovali su na ovo ministarstvo da što pre razjasni sve detalje kako se ne bi stvorila zabuna među učenicima.

140 inficiranih u domovima i ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa je, zaključno sa 6. septembrom, potvrđeno kod 99 korisnika i 41 zaposlenog, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Srbija 24 časa: Još jedna osoba preminula, 56 novoinficiranih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 56 slučajeva infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 479 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirano 4.189 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Registrovano još 92 slučaja zaraze, sedam osoba preminulo

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 92 slučaja inficiranja virusom korona, preminulo je sedam osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 115, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 563, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 457 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U tri kovid bolnice u Vranju 27 pacijenata

U vranjskoj kovid ambulanti, tokom jučerašnjeg dana, obavljena su 52 pregleda. Od tog broja 28 je prvih, a 24 kontrolna pregleda. Uzorkovana je krv kod 41 pacijenta i sačinjeno 25 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 35 brzih testova, prenosi RTS.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, u tri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 27, od čega kovid pozitivnih 11. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 153. Na lečenje je primljen jedan novi pacijent.

U kovid bolnici u Surdulici trenutno je hospitalizovano osam pacijenata, kod njih petoro je potvrđeno prisustvo virusa kovid 19.

Priština: Zdravstveni radnici najavili proteste ukoliko im se ne dodeli pomoć od 300 evra

Zdravstveni radnici koji nisu dobili prošlog meseca novčanu pomoć od 300 evra, koja ih sleduje na osnovu paketa mera koji je usvojila kosovska vlada, najavili su da će, ukoliko se taj problem ne reši, organizovati proteste, prenose prištinski mediji.

Prema ranijim informacija iz Ministarstva zdravlja, isplata nije izvršena jer liste nisu bile ispravne i morale su da se ponovo pregledaju.

„Prethodnih dana i kroz javno mnjenje i preko zvanične veb stranice Sindikata medicinskih sestara reagovali smo i najavili protest koji je odložen za 48 sati, jer nam je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Univerzitetskom bolnicom i Kliničkom službom Kosova obećalo da će realizovati i regulisati ove liste, prema odluci Vlade da ovaj dodatak dodeli svim medicinskim sestrama, lekarima i onima koji su uključeni medicinski rad u Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici i Kliničkoj službi Kosova“, rekao je predsednik Sindikata kosovskih medicinskih sestara Fitim Havoli.

U bolnici u Čačku 19 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 19 pacijenata, prenosi RTS.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je osam pacijenta, od kojih su četiri prva pregleda.

U srpskim sredinama 5 novoobolelih, tri osobe izlečene

Od 19 rezultata uzoraka koji su pristigli juče, računajući i četiri koji su poslati 2. septembra, u srpskim sredinama na KiM registrovano je pet novih slučajeva koronavirusa, dok su u poslednja 24 sata tri osobe izlečene, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Više o ovome u posebnoj vesti

Beogradska arena prazna, ostaje u kovid sistemu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, Berislav Vekić, rekao je da u Beogradskoj areni nema kovid pozitivnih pacijenta, ali da ta ustanova ostaje u kovid sistemu, prenosi RTS.

On je naveo da je u toku čišćenje prostora kako bi bila ta privremena bolnica bila spremna u slučaju da dođe do povećanja obolelih.

Kon: U Beogradu se beleži povećanje broja pacijenata u kovid ambulantama

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala na niskom nivou.

Međutim, kaže, u poslednja dva dana u Beogradu se beleži povećanje registracija građana u kovid ambulantama.

„Na sreću, kod njih se ne pronalazi kovid, ali to pokazuje da polako počinju da se pojačavaju akutne respiratorne infekcije, kojih će biti u narednom periodu“, naveo je doktor Kon.

Koha: Od 20.000 nastavnika na Kosovu, samo 1.500 će biti testirano

Od oko 20.000 nastavnika na Kosovu, samo 1.500 njih će biti testirano na Nacionalnom institutu za javno zdravlje, piše prištinska Koha.

Na poslednjem sastanku kojem su prisustvovali predstavnici kosovskog Ministarstva prosvete, zdravlja i Asocijacije opština, odlučeno je da se nastavnici testiraju pre početka nove školske godine, dok broj nastavnika koji će biti testiran nije objavljen.

Škole pri kosovskom obrazovnom sistemu na Kosovu, za razliku od onih koje rade u srpskom obrazovnom sistemu, kako je prethodno najavljeno, počinju sa radom 14. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.