Blog 161. dan epidemije: Broj zaraženih u svetu skoro 24 miliona

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Broj zaraženih koronavirusom u svetu od početka pandemije premašio je 23 miliona, više od polovine od tog broja, odnosno 12,6 miliona zaraženo je u Severnoj i Južnoj Americi, nakon čega sledi Evropa sa preko 4 miliona zaraženih. Pojedinačne zemlje sa najvećim brojem zaraženih u svetu su SAD sa 5,6 miliona slučajeva, Brazil sa 3,6, Indija sa 3,2 i Rusija sa 970.865. Od evropskih zemalja, najveći broj zaraženih prijavila je Španija – 412,553. Međutim, po broju smrtnih slučaja, u Evropi predvodi Velika Britanija (41.449), zatim Italija (35.445), Francuska (30.411), dok je Španija na četvrtom mestu sa 28.924 preminulih.

Za pomoć nezaposlenima prijavilo se milion Amerikanaca

Milion Amerikanaca se prošle nedelje prijavilo za olakšice nezaposlenima, objavio je Sekretarijat za rad SAD.

Prethodne sedmice prijavilo se 1,1 milion građana, dok se u nedelji okončanoj 22. avgusta koja joj je prethodila, prijavilo njih 1.06 miliona, saopštio je američki Sekretarijat za rad, prenosi Glas Amerike.

U Šumadijskom okrugu nema novozaraženih koronavirusom

Od 270 testiranih uzoraka iz Šumadijskog okruga za 24 sata, nijedan nije bio pozitivan na koronavirus, saopštio je kragujevački Institut za javno zdravlje.

Od početka epidemije u Šumadiji je uzorkovano 20.832 pacijenata, a koronavirus je potvrđen kod 2.372 osobe, od čega je najviše takvih slučajeva bilo u Kragujevcu – 1.834.

Ukinuta vanredna situacija u Vladičinom Hanu

Nakon više od mesec dana od uvođenja, vanredna situacija u Vladičinom Hanu je ukinuta jer je, kako je rekao predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Mladenović, epidemiološka situacija stabilnija, prenose Južne vesti.

Ipak, ranije donete mere poput nošenja maski i održavanja distance, ostaće na snazi.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 96 korisnika i 44 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirusom je zaraženo 96 korisnika i 44 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Do sada je izlečeno 927 korisnika ustanova i 370 zaposlenih.

Priština 24 časa: 141 pozitivan na covid-19, 6 preminulih i 143 izlečenih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovan još 141 slučaja inficiranja virusom korona, preminulo je šest osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 143, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Zlatiborskom okrugu 27 novoobolelih

Po najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice, u Priboju je 27 novoobolelih od kovida 19 dok u ostalim opštinama Zlatiborskog okruga nema novih osoba pozitivnih na kovid.

U Zlatiborskom okrugu od početka epidemije je 2.518 obolelih, a 64 osobe su preminule.

U užičkoj bolnici smešteno je 20 obolelih, pet na intenzivnoj nezi i jedna osoba na respiratoru. U novoj kovid bolnici je 37 pacijenata.

Srbija 24 časa: 125 novoobolelih, nema preminulih

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 125 novih slučajeva infekcije koronavirusom, dok je 696 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U danu za nama od posledica kovida nije preminula nijedna osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Odbijen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika, škola počinje 1. septembra

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan je sastanak između sindikata prosvete i predstavnika prosvetnih vlasti, koje smatraju da je bespredmetan predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) o odlaganjju početka školske godine.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Opada broj zaraženih u Vojvodini, KCV se vraća u normalan režim rada

Ukupno 132 osobe zaražene virusom korona otkrivene su u proteklih pet dana u devet vojvođanskih laboratorija, poručuju u Pokrajinskoj vladi, prenosi N1 pisanje 021.rs.

Nakon više od nedelju dana bez ikakvih detaljnijih informacija o epidemiološkoj situaciji u Vojvodini, Pokrajina je saopštila da broj obolelih opada, ali je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

Najviše aktivnih slučajeva ima u Novom Sadu, Vrbasu, Kikindi, Bačkoj Palanci i u Odžacima.

U svim bolnicama na teritoriji Vojvodine hospitalizovano je 207 pacijenata sa simptomima, dok se u Kliničkom centru Vojvodine na bolničkom lečenju nalazi 59 pacijenata.

Brnabić protiv odlaganja početka nastave

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije za pomeranje početka školske godine.

„Uputstvo o nastavi nismo mogli da damo ranije jer niko nije mogao da predvidi razvoj epidemiološke situacije“, rekla je Ana Brnabić novinarima.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Čačku hospitalizovano 24 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 24 pacijenata, saopštio je Radni tim za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, javlja RTS.

U protekla 24 časa primljena su četiri, a otpuštena dva pacijenta.

Iz respiratornog centra dva pacijenta su prebačena u Klinički centar Kragujevac.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 25 pacijenta, od kojih je 15 prvih pregleda.

Posete domovima za stare 15 minuta, u posebnim uslovima

U Nišu, gerontološkom centru koji je najviše bio pogođen u prvom talasu epidemije, ocenjuju da su posete veoma značajne za korisnike i njihove najbliže srodnike kao i da nema primedbi na organizaciju poseta.

Slađana Maranović Nikolić, v. d. direktora Gerontološkog centra Niš, kaže da se posete zakazuju preko sajta Centra i preko službe socijalnog rada.

„Kada se zakažu posete, onda se korisnik i srodnik vide u dvorištu na mestu posebno opredeljenom za posete, oni prolaze kroz dezobarijeru sa maskom, rukavicama i vizirom i onda u tom posebnom delu dvorišta održavaju kontakte 15 minuta, ako zdravstevno stanje korisnika to dozvoli“, rekla je za RTS Slađana Maranović Nikolić.

Kosovski sindikat prosvetnih radnika traži odlaganje početka nastave za 10 dana

Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu zatražio je od nadležnih kosovskih institucija odlaganje početka školske godine za 10 dana, javlja Koha.

Kako se navodi u saopštenju ovog sindikata dostavljenom medijima, oni smatraju da je odlaganje neophodno kako bi se obrazovne institucije pripremile da u potpunosti ispoštuju smernice kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Bez novoobolelih na Severu, jedan slučaj zaraze u Gnjilanu

Od 55 uzoraka testiranih u utorak u srpskim sredinama na KiM, jedan je pozitivan na covid-19. U poslednja 24 sata deset osoba je izlečeno, saopštio je Krizni štab Kosovske Mitrovice.

Na severu KiM u poslednja 24 časa nema novoobolelih, a izlečeno je 6 pacijenata. Izlečeni su pacijenti u Kosovskoj Mitrovici – 4, i Leposaviću – 2.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Zemaj: Proširićemo kapacitete za testiranja na covid-19

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, već duže najavljuje proširivanje kapaciteta za testiranje na covid-19, što je danas ponovio u objavi na svom Fejsbuk profilu.

„Nacionalni institut za javno zdravlje će povećati kapacitete za testiranje i proces testiranja biće decentralizovan preko Regionalnih centara za javno zdravlje u velikim gradovima“, napisao je Zemaj nakon sastanka sa predstavnicima kosovskih zdravstvenih institucija.

Podsećamo, do sada je više od 100 privatnih laboratorija dobilo licencu za obavljanje testiranja na covid-19, a samo dve od ukupnog broja obavalju PCR testiranja, dok su sve ostale licencirane za serološka testiranja.

Od početka pandemije, najveći broj testova urađenih u jednom danu je 584, prenosi Koha.

Kon predlaže odlaganje polaska u školu dece koje su putovale u inostranstvo

Dr. Predrag Kon epidemiolog i član Kriznog štaba preporučiće na sledećem sastanku Kriznog štaba da se deci koja dolaze ovih dana iz inostranstva odloži polazak u školu za deset dana.

„To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu“, rekao je dr Kon, prenosi Politika.

Podsetimo, na svim graničnim prelazima Srbije pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih.

Obezbeđeno 10.000 vizira za učenike koji ne mogu da nose masku

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je 10.000 vizira za učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske, saopšteno je iz tog ministarstva.

Opširnije u posebnoj vesti.

Opšta bolnica u Vučitrnu: Hospitalizovan 31 pacijent

U Opštoj bolnici u Vučitrnu hospitalizovan je 31 pacijent, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, dva pacijenta čeka testiranje, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Prema poslednjem izveštaju tri pacijenta se nalaze na respiratoru, dva pacijenta su na CPAP maskama, a 24 pacijenta nalazi se na terapiji kiseonikom.

Peć: 17 pacijenata u teškom zdravstvenom stanju

U Opštoj bolnici u Peći od ukupno 59 hospitalizovanih pacijenata koji su inficirani koronavirusom, 17 se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Prema poslednjem izveštaju ove zdravstvene ustanove, jedan pacijent je na respiratoru, a njih 42 je na terapiji kiseonikom.

Kisić Tepavčević: Vršimo aktivan epidemiološki nadzor i svakodnevno razmatramo obavezu samoizolacije nakon povratka iz određenih zemalja

Zamenica direktora „Batuta“ dr Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih, i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta koronavirusa. Napominje da je veći broj otpusta nego prijema u bolnicama, ali da ne smemo da se opustimo. Navodi da se prati učestalost obolevanja osoba koji se vraćaju sa letovanja i da ako se donese odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

„Epidemiološka situacija je lošija u svim tim zemljama nego u našoj zemlji i da iako su na odmoru moraju da poštuju preventivne mere. Želimo da sprečimo da ako se neko inficira u nekoj do drugih zemalja, da se nastavi transmisija u našoj zemlji. Apelujem na sve osobe koje se vraćaju u našu zemlju da se u narednih 14 dana po povratku ponašaju još odgovornije i savesnije“, navela je Kisić Tepavčevićeva.

U Vranju hospitalizovano 27 pacijenata

U kovid bolnicama u Vranju ukupan broj pacijenata je 27, od čega kovid pozitivnih osam, saopštava gradski štab. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 153. Na kućno lečenje otpušteno je šest pacijenata, a od tog broja, jedan pacijent transportovan je u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 110 pregleda, od toga 25 prvih. Uzorkovana je krv kod 46 pacijenata i sačinjeno 47 RTG pluća. Takođe, urađeno je 39 brzih testova i 31 PCR test.

Đorđević: Zaraženi u ustanovama socijalne zaštite nemaju težu kliničku sliku

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je za RTS da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno 118 zaraženih korisnika i 40 zaposlenih.

Većina njih je na listi zaraženih, kaže, jer su neophodna dva negativna pi-si-ar testa kako bi bili skinuti. Pojedini korisnici na drugi test čekaju i mesec i po dana.

Oni koji su zaraženi, ističe ministar, nemaju težu kliničku sliku.

Kada je reč o zaposlenima, Đorđević ukazuje da se 90 odsto njih zarazilo van domova odnosno na godišnjim odmorima.

Kombinovani model nastave na fakultetima – teorijski deo online, praktični na fakultetima

Nakon najavljene kombinovane nastave za pojedine uzraste u primarnim i sekundarnim obrazovnim institucijama, isti model organizacije nastave u uslovima pandemije najavio je juče i Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Kako je za RTS precizirala rektorka Ivanka Popović, teorijski deo nastavi izvodiće se onlajn, dok će se praktična nastava izvoditi na fakultetima.

O mogućnosti polaganja i ispita onlajn rekla je da je za tako nešto potrebno najpre promeniti zakon, a onda i obezbediti tehničke uslove.

Opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.