Blog 152. dan epidemije: „Početak školske godine prelomni trenutak“

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Usvojene mere kosovske vlade u borbi protiv koronavirusa počele su da daju prve efekte. U bolnicama su uvećani kapaciteti, zapošljeno je dodatno osoblje, dok je ujedno više desetina laboratorija počelo da sprovodi serološka testiranja, saopštio je kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj. I dok se, prema navodima pojedinih stručnjaka situacija popravlja, kako za teritoriju Kosova, tako i za region, predstoji nova školska godina, ali i sezona gripa. U Srbiji je, epidemiolška situacija i dalje nestabilna, te je, prema ocenama stručnjaka, početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji. Stručnjaci apeluju na poštovanje propisanih mera, ali i najavljuju da će sa početkom nove školske godine, đaci u Srbiji biti u obavezi da nose zaštitne maske.

Kako će funkcionisati srpska aplikacija za praćenje kontakata

Srpska verzija aplikacije za mobilne telefone za praćenje kontakata zaraženih novim koronavirusom funkcionisaće na principu dobrovoljnosti, a sve što će se znati o zaraženoj osobi sa kojom smo imali kontakt je njegov korisnički ID, objasnio je u Danu uživo poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Opširnije u posebnoj vesti.

Odluka o novoj školskoj godini na Kosovu odložena za sledeću nedelju, ministar zahteva da odluku donese Vlada

Do sledeće nedelje neće biti konačne odluke o tome kako će započeti proces nastave na Kosovu.

Na današnjem sastanku predstavnika vlade, ministra prosvete, opštinskih uprava, sindikata i saveta roditelja dato je nekoliko predloga. Jedan od predloga bio je da se učenici od prvog do petog razreda vrate u škole, a za učenike od šestog do devetog razreda i srednjoškolce da o tome odlučuju opštine, u zavisnosti od toga kakva je situacija sa pandemijom, prenosi Koha.

Kosovski ministar prosvete, Ram Ljikaj, kazao je da će naredne nedelje imati još jedan sastanak na kome će konačno biti razjašnjeno sve o školskoj 2020/2021.

Prema njegovim rečima, odluku treba da donese Vlada. On je dodao da je Ministarstvo prosvete napravilo master plan koji je predvidio ukupne troškove za školsku godinu, dok je rekao da očekuje da će Vlada da odobri zahtev o dodeljivanju budžeta za dezinfekciju škola.

U Šumadijskom okrugu troje pozitivnih od 313 testiranih uzoraka

U Šumadijskom okrugu su u prethodna 24 časa potvrdjena tri nova slučaja infekcije koronavirusom od 313 obradjenih uzoraka, saopšteno je iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje.

Svi novoinficirani su iz Kragujevca a u Kliničkom centru u tom gradu trenutno su hospitalizovana 33 pacijenta od kojih je troje na respiratorima.

Juče su sa lečenja otpuštena tri pacijenta, dvoje iz Kragujevca i jedan iz Batočine.

U kućnoj izolaciji na području Šumadijskog okruga je 249 osoba, od kojih 172 u Kragujevcu.

Od početka epidemije koronavirusa u tom okrugu je uzorkovano 18.520 briseva, od kojih je 2.343 pozitivnih.

Dve osobe preminule od posledica korone u čačanskoj bolnici

Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku preminula su dvojica muškaraca od posledica infekcije koronavirusom, rečeno je agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Navodi se da su preminuli Čačani stari 65, odnosno 84 godine.

Na kovid odeljenjima gradske bolnice trenutno je smešteno 39 pacijenta, od kojih je četvoro u težem stanju, a dvoje priključeno na respiratore.

U prijemnoj ambulanti čačanske bolnice u poslednja 24 sata pregledano je 35 pacijenta sa simptomima koronavirusa.

U ustanovama socijalne zaštite kod 139 korisnika potvrđeno prisustvo korone

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je 139 korisnika i 78 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi N1.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 862, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite 318.

Srbija 24 časa: Novozaraženih 108, preminule četiri osobe

Prema podacima saopštenim na sajtu covid19.rs, u Srbiji je do 15 časova registrovano 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom, četiri osobe su preminule, dok je 1.507 pacijenata hospitalizovano.

Od početka epidemije preminule su ukupno 681 osobe. Nakon današnjeg preseka procenat smrtnosti je 2,28 odsto.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Još šest osoba preminulo, 141 pozitivan na COVID-19

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovan još 141 slučaj inficiranja virusom korona, šest osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 219, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 416, što je za šest više u odnosu na jučerašnje podatke, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 494 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Još tri slučaja zaraze u Zlatiborskom okrugu

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je troje novoobolelih, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje, javlja RTS.

Po jedan novi slučaj zaraze zabeležen je u Požegi, Prijepolju i Čajetini.

Od početka epidemije do danas, u Zlatiborskom okrugu ukupno je potvrđeno 2.448 slučajeva infekcije koronavirusom, podaci su Zavoda.

Prokuplje: Devetoro hospitalizovanih, troje pozitivno na COVID-19

Na Infektivnom odeljenju u Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, trenutno je hospitalizovano devet pacijenata, od kojih je troje pozitivno na COVID-19 i nalaze se na kiseoničkoj potpori, rekao je novi načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Miljković je Tanjugu dostavio podatke u kojima se navodi da su svi hospitalizovani pacijenti sa bronhopneumonijom i srednje teškom kliničkom slikom.

On je naveo i da je od početka epidemije potvrđeno 347 obolelih, 214 muškaraca i 133 žena i da je njihov prosek godina 59,9.

Dodao je da u toku jučerašnjeg dana nije bilo pacijenata koji su poslati na dalje lečenje u Klinički centar Niš, u kome je od početka epidemije preminulo sedmoro iz Topličkog okruga, usled posledica infekcije virusom.

Licenca za još 15 privatnih laboratorija za serološka testiranja

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je još 15 privatnih laboratorija dobilo licencu za obavljanje seroloških testiranja za COVID-19.

Osam laboratorija se nalazi u Prištini, dok su dve u Uroševcu, dve u Gnjilanu, jedna u Vučitrnu, jedna u Gračanici i jedna u Lipljanu.

Prethodno je kosovsko ministarstvo odobrilo otvaranje više desetina laboratorija, od kojih samo dve rade PCR testiranje, a ostale rade seriološka ispitivanja.

Cena testova se kreće od 20 do 50 eura.

Tiodorović: Đak će biti udaljen iz razreda ako neko iz njegove porodice oboli

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da svi građani treba da pomognu da škole počnu da rade normalno, ali je dodao da bi u slučaju da dođe do novog pika epidemije koronavirusa i povećanja opasnosti od širenja odlazak u škole bio prekinut i prešlo bi se na onlajn sistem nastave.

Prema njegovim rečima, mogli bi da se stvore uslovi za dobar početak školske godine u ukoliko bi se zadržao sadašnji odnos prema epidemiji.

Tiodorović je za Blic rekao da će đak biti udaljen iz razreda ukoliko neko iz njegove porodice oboli od korone, sve dok se oboleli ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

„Ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete“, rekao je Tiodorović.

Istakao je da je zadatak svakog roditelja da pošalje zdravo dete u školu, što znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem.

Sindikat: Nije moguće organizovati rad u školama po uputstvu ministarstva

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored.

Iz unije su naveli da je na sastanku sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem 13. avgusta „mnogo toga rečeno, ali gotovo ništa nije dogovoreno”.

„Na sastanku smo od ministra čuli da Stručna uputstva nisu ‘Sveto pismo’ i da se mogu menjati, da su direktori odgovorni za organizaciju i realizaciju nastave, da se nastava neće odvijati onlajn i da se platforme neće koristiti osim u slučaju povećanja broja zaraženih”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se i da ono što je na sastanku izgovoreno, „nije u skladu sa onim što je predviđeno Stručnim uputstvima”.

U Opštoj bolnici u Peći 15 pacijenata u kritičnom stanju

Opšta bolnica u Peći objavila je dnevni izveštaj saopštivši da se u njoj leči 59 pacijenata obolelih od COVID-19, od kojih je 15 u teškom stanju.

Od ukupnog broja pacijenata 38 pacijenata je na terapiji kiseonikom.

Kako prenosi Koha, 25 radnika ove bonice je takođe inficirano, od čega šest lekara, 15 medicinskih sestara i četiri radnika – nemedicinsko osoblje.

Policija pokreće istragu povodom mogućih zloupotreba hitnog fiskalnog paketa

Jusuf Azemi, predsednik Sindikata privatnih radnika, tvrdi da postoje zloupotrebe prilikom dodele sredstava hitnog fiskalnog paketa. Čak govori da je sa njim obavljen razgovor od strane agencija za sprovođenje zakona, prenosi Koha.

Pokretanje istrage je potvrdila Kosovska policija, ali osim činjenice da slučaj istražuje Sektor za istragu privrednih zločina, nisu navedeni drugi detalji.

S druge strane, kosovsko Ministarstvo finansija i transfera u odgovoru za Kohu najavilo je da će postupak raspodele sredstava iz paketa za vanredne situacije biti podložan reviziji.

„Hitni fiskalni paket biće predmet revizije, a u slučaju nepravilnosti biće upućen nadležnim organima. Ministarstvo finansija ohrabruje sve one koji primete navodne nepravilnosti u vezi sa primenom ovog paketa, da ih argumentuju i dostave nadležnim organima pravde”, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija.

Od danas dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev

S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranjem na koronavirus u proteklih nekoliko dana, uz trenutno postojeće, od jutros su otvorene i dodatne laboratorije za PCR testiranje na lični zahtev.

U Beogradu, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti šest dana nedeljno, svakim danom osim nedelje, na sledećim lokacijama:

– Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 08-20 časova),

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 07-13 časova),

– Gradski zavod za javno zdravlje (od 08-13 časova),

– Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut” (od 08-12 časova)

– Klinički centar Srbije (od 7.30-14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u institutima i zavodima za javno zdravlje, u zavisnosti od grada ili opštine u kojima građani podnose zahtev.

Tiodorović: Važno je rizik svesti na najmanju meru

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji. Naglasio je da je važno rizike svesti na najmanju meru.

Tiodorović je rekao da svi moramo pomoći da škole počnu normalno da rade, da se deca vrate u školske klupe, posebno deca iz najmlađih razreda, jer je za njihov razvoj posebno bitno da krenu sa pozitivnim odnosom prema školi.

„Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji i našeg stanovništva, pre svega roditelja i prosvetnih radnika, ali i svih nas“, rekao je Tiodorović.

Na pitanje kakve maske deca treba da nose, Tiodorović kaže da treba da budemo objektivni i da ljudi koriste maske koje mogu da nađu i da nabave.

„Svaka maska je u svakom slučaju veoma velika stvar za zaštitu od širenja ove infekcije“, objasnio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.