Bivša ministarka Hodža i drugi optuženi izjasnili su se nevinim za zloupotrebu službenog položaja

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivšu ministarku za evropske integracije Duratu Hodžu (Dhurata Hoxha), kao i ostale optužene Fitima Mustafu, Ekrema Tahirija i Gezima Dušija (Dushi), u svojstvu službenih lica, tužilaštvo tereti da su počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“. Bivša ministarka Durata Hodža i ostali optuženi nisu priznali krivicu na ročištu koje je održano danas, potvrdio je za Kallxo sudija Veselj Ismailji (Vesel Ismaili).

Naredno ročište se očekuje 15. 07. 2022.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja.

Protiv bivše ministrake Durate Hodže je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu 2021. godine, nakon istraživanja koje je objavio Kallxo, u vezi ugovora o lobiranju potpisanog 2019. godine sa kompanijom iz Pariza, koja je na kraju promovisala ideju da „teritorijalna modifikacija“ može biti rešenje u dijalogu Kosova i Srbije.

Prema obaveštenju tužilaštva, Fitim Mustafa, Durata Hodža i Gezim Duši osumnjičeni su da su u svojstvu službenih lica počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Preko 140,000 evra iz državnog budžeta koji su bili namenjeni za pravično informisanje građana o liberalizaciji viznog režima iskorišćeno je za promociju predizborne kampanje bivše ministrke Durate Hodže za izbore 6. oktobra 2019. godine.

Ovo je opisano u obimnoj optužnici Specijalnog tužilaštva, kojom se bivša ministarka Durata Hodža i drugi zvaničnici ovog ministarstva, Fitim Mustafa i Gezim Duši, terete za korupciju.

Ova sredstva su završila na računima nekoliko portala preko kompanije „PR Solutions“ koja je dobila ugovor „Informisanje javnosti o potrebama MEI“.

Istrage o ovom slučaju počele su nakon istraživanja Kallxo-a i informativnih spisa BIRN-ove pravne kancelarije i Internews Kosovo, u kojima je tužilaštvo upozoreno na ugovore za lobiranje Ministarstva za evropske integracije i sumnje o zloupotrebi stotina hiljada evra od strane ovog ministarstva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.