Bisljimi: „Vizna liberalizacija za ilegalne pasoše narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“

BISLJIMI sVEČLJA Radna grupa za Zapadni Balkan
FOTO: Kosovska vlada

Nižu se zahtevi prištinskih zvaničnika za ukidanje kaznenih mera Evropske unije prema Kosovu. Isti je još jednom izneo zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, na sastanku sa delegacijom Saveta EU Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB).

„Nepravedne mere EU prema Kosovu treba što pre ukloniti, pošto su svi uslovi iz Bratislavskog sporazuma već ispunjeni“, poručio je zamenik kosovskog premijera, insinuirajući na to što je prošle nedelje organizovan referendum za smenu gradonačelnika na Severu Kosova, koji je međutim bio bezuspešan, jer su ga Srbi bojkotovali.

Sa druge strane, Srbiju je optužio za „eskalaciju na terenu“, i „kontinuirano kršenje Briselskog sporazuma i Ohridskog implementacionog aneksa, kao i za neprihvatanje ovih sporazuma i odbijanje da ih potpiše“.

Nakon nedavnog izglasavanja vizne liberalizacije u Evropskom parlamentu za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, Bisljimi se tome još jednom usprotivio.

I dok se čeka još samo glasanje Evropskog saveta, kako bi vizna liberalizacija bila zvanično dodeljena, ovaj prištinski zvaničnik poručuje da se time narušava suverenitet Kosova.

„Predlog da se odobri vizna liberalizacija za ilegalne pasoše KU, je kontradiktoran i isti narušava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo“, naveo je Bisljimi.

O tome u:

Mijačić: Odluka EP za srpske pasoše ispravna i pozitivna, ne očekujem probleme na sledećem koraku

Muškoljaj nakon odluke EP o pasošima Koordinacione uprave: Skandal i opasan presedan, Srbi nek’ izvade kosovske

EP glasao za viznu liberalizaciju srpskih pasoša na Kosovu, ali nije završeno sve

Sa druge strane, Bisljimi je na ovom sastanku potvrdio da Kosovo ima za cilj evropske integracije:

„Sa akcentom na tretmanu i postizanju konsenzusa oko dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu Evrope, gde je naša zemlja, nakon uspešnog prolaska preliminarnih faza, sada na poslednjem koraku neophodnom za postizanje ovog uspeha“.

Bisljimi se ujedno hvalio pozitivnim makroekonomskim pokazateljima Kosova, ekonomskim razvojem, rastom broja zaposlenih, povećanjem broja stranih direktnih investicija.

Ovom susretu su, osim Bisljimija, prisustvovali i kosovski ministri unutrašnjih poslova, pravde i ekonomije. Delegaciju Saveta EU činilo je 25 diplomata iz zemalja EU, kao i predstavnici Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Spoljne službe Evropske Unije (EEAS).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.