Sunjog: Primeniti odluku suda o zemlji V.Dečana; Članovi vlade da ne narušavaju nezavisnost pravosuđa svojim izjavama

Sunjog predsednica Ustavnog suda
FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Odluke Ustavnog suda moraju u potpunosti da se sprovode, uključujući i presuda o zemlji manastira Visoki Dečani, poručio je ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog) na sastanku sa predsednicom Ustavnog suda.

Sunjog se danas u pratnji šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Đovanija Pjetra Barbana, ambasadora Austrije na Kosovu, Georga Šnecera, ambasadora Italije na Kosovu, Antonela De Rijua i zamenika francuskog ambasadora, Fransoa Siprijena, sastao sa predsednicom Ustavnog suda, Gresom Caka-Nimani.

Kako je saopštila Kancelarija EU na Kosovu, Sunjog je na ovom sastnaku, između ostalog, ukazao na značaj koji Evropska unija pridaje fundamentalnoj ulozi Ustavnog suda u obezbeđivanju prevlasti Ustava i zaštiti osnovnih prava i principa u njemu.

Naglasio je da Ustavni sud mora biti nezavistan i oslobođen od političkog uticaja i pritisaka.

“Da bi se podržala nezavisnost pravosuđa, ključno je da se članovi Vlade uzdrže od izjava koje rizikuju da naruše autoritet i nezavisnost pravosuđa, kao i poverenje javnosti u njega”, naveo je Sunjog.

Iz Kancelarije EU su potvrdili da je na sastanku bilo reči o potrebi da se odluke Ustavnog suda poštuju i u potpunosti sprovedu uključujući i presudu donetu 19. maja 2016. godine u slučaju manastira Dečani.

Reč je o presudi kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje.

Iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastar od strane lokalnih vlasti.

Najviši prištinskih zvaničnici već godinama, ne samo što ne pozivaju na izvršenje odluke Ustavnog suda, već je preispituju i kritikuju, navodeći da je „diskriminatorna“ i  „Miloševićeva odluka“.

Sa druge strane, međunarodni zvaničnici na Kosovu na godišnjicu donošenja odluke Ustavnog suda šalju osude na račun Prištine i pozivaju na primenu odluke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.