Bisljimi iz Brisela: Dogovoreno otvaranje arhiva, nema uslova za sastanak Vučić-Kurti

Besnik BIsljimi
FOTO: Preuzeto sa Koha

U Briselu se danas razgovaralo samo o nestalima, poručio je nakon završenog sastanka delegacija Beograda i Prištine predvodnik kosovskog tima za diijalog, Besnik Bisljimi, koji je ujedno najavio novi sastanak na tehničkom nivou za oktobar mesec.

Za razliku od Bisljimija, Petković je kazao da je postignut određeni napredak po pitanju nestalih, ali da će se detalji javnosti pružiti na uvid za nekoliko dana, dok se ne „razrade svi mehanizmi“ tog dogovora.

Ujedno je kazao da je Besnik Bisljimi bežao od svih tema, osim pitanja nestalih, kao i da ga to nije sprečilo, kako sam kaže, da razgovara o listi od pet tema koje je juče izlistao – ZSO, pravosuđu, slobodi kretanja i energetici, uz nestale.

Više o tome u posebnoj vesti: Petković: Bisljimi „slovo nije progovorio“, Priština beži od tema koje su dogovorene

Tvrdi da nije postignut dogovor o datumu održavanja sastanka na visokom nivou.

„Trenutno nema dovoljno elemenata za sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera“, poručio je on.

Upravo zbog toga je najavio da bi naredni sastanak, takođe na tehničkom nivou, trebalo da bude održan krajem oktobra, nakon kojeg bi, ukoliko bude pomaka, moglo da se razmotri održavanje sastanka na najvišem nivou.

Na današnjem trilateralnom sastanku, kojem je, osim delegacija Beograda i Prištine, prisustvovao i predstavnik EU, Miroslav Lajčak, kako tvrdi Bisljimi, dogovoreno je otvaranje ratnih arhiva, kao i da dve strane učestvuju u razmeni dosad identifikovanih posmrtnih ostataka.

„U jednom trenutku, gospodin Petković složio se da trebalo da imamo potpuni pristup svim arhivama, uključujući i vojne arhive u Beogradu, kao i pristup arhivi OVK. Ne postoje arhive OVK, ali postoje državne arhive za OVK na Kosovu, i mi smo otvoreni za razmenu ovih informacija“, rekao je Bisljimi, piše Klan Kosova.

Srpski zvaničnici, a pre svih predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u prethodnom periodu su u više navrata optuživali Prištinu da odbija da otvori arhive OVK.

Takođe je naveo da su se složili da se radne grupe po pitanju nestalih osoba redovno sastaju i da tela pronađena u Kiževaku u Srbiji predaju porodicama.

On je rekao da su vlasti u Beogradu identifikovale posmrtne ostatke sedam osoba, a da su posmrtni ostaci dve identifikovane osobe pronađeni u prištinskoj mrtvačnici.

„Važno je da razmenimo posmrtne ostatke kako bi rodbina žrtava mogla da ih primi. Ali moramo videti kako ćemo to uraditi nakon što je naša strana potvrdila da neće prihvatiti Odalovića za šefa srpske delegacije“, zaključio je Bisljimi.

O današnjim razgovorima u Briselu, oglasio se i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, koji je i prisustvovao sastanku, Miroslav Lajčak.

„Upravo smo završili dvodnevni naporan rad i intenzivne razgovore sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije. Stavovi o brojnim hitnim pitanjima i dalje su udaljeni. Predstoji mnogo posla“, poručio je Lajčak u objavi na Tviteru.

Prištinska delegacija je od juče u Briselu, gde se prvo sastala sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Bisljimi je nakon ovog sastanka saopštio da Kosovo neće prihvatiti produženje sporazuma koji je pre više godina zaključen u Briselu, a koji se odnosi na registarske tablice, tj. najavio je uvođenje reciproceta za srpske tablice od 15. septembra.

Više o tome u posebnoj vesti: Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Juče se sa Lajčakom sastao i prevodnik srpske delegacije, Petar Petković: O tome šta je govorio čitajte u posebnoj vesti:

Petković: Bez pomirenja srpskog i albanskog naroda nema stabilnosti na Zapadnom BalkanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.