Bisljimi: Do 21. aprila konačan izveštaj o tablicama

FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da će u Briselu imati još dva sastanka sa srpskom stranom kako bi se konačno odlučilo o pitanju registarskih tablica između Kosova i Srbije.

Kazao je da će se sledećeg četvrtka sastati radna grupa Kosova i Srbije koja će „pokušati“ da finalizuje sporazum o registarskim tablicama, uz zalaganje za konstruktivnost kosovske strane. Najavio je i da će drugi sastanak biti održan 20. aprila.

„Nadamo se da će to biti konstruktivan pristup dve strane koji će dovesti do rešenja i sledeći sastanak će biti održan 20. aprila. Konačan izveštaj bi trebalo da bude objavljen 21. aprila, ima li rešenja ili ne. Naša strana pregovara u dobroj veri sa idejom da se postigne konačno rešenje koje će unaprediti trenutnu situaciju do trajnog rešenja i u skladu sa standardima EU – a to su dva osnovna kriterijuma kojima se rukovodi naša grupa“, kazao je.

Bisljimi je dodao da su u Briselu stranke dobile različite alternative, o kojima nije dobro razgovarati jer bi mogle negativno da utiču na ceo proces, prenosi Gazeta Express.

„Stranke su u obavezi da u okviru ovih alternativa izaberu svoju prednost, ali vodeći računa o dva principa – da budu trajni i u skladu sa standardima EU. To znači da rešenje do kojeg treba doći ne može više biti nastavak trenutnog stanja“.

Objasnio je da „nalepnice“ nisu ni trajno rešenje, niti su u skladu sa evropskim standardima, što znači da „koje god rešenje pronađemo biće poboljšanje situacije i poboljšanje postojećeg stanja“.

KoSSev: U nedavnom intervjuu za KoSSev, Bisljimi je, između ostalog, govorio i o pitanju tablica. Više o tome u: Bisljimi tvrdi: Na stolu tri opcije za tablice, Beograd hoće stikere

O oktobarskoj krizi na Severu Kosova u vezi sa tablicama, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.