Aleksinac, Trgovište i Sokobanja u žalosti zbog pogibije rudara

FOTO: Tanjug/Zoran Petrović

Dan žalosti je u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja „Soko“. Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta.

Osam rudara je poginulo, a 21 je povređen u rudniku „Soko“. U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je njih 17 sa lakšim povredama, a dvojica u Kliničkom centru u Nišu. Nisu životno ugroženi.

Svi pacijenti smešteni u bolnici u Aleksincu proveli su noć mirno, a direktor Goran Vidić očekuje da će u toku dana veći broj pacijenata biti pušten na kućno lečenje.

U univerzitetskom kliničkom centru su trojica rudara smeštena na Kliniku za endokrinologiju, odeljenje toksikologije i njihovo zdravstveno stanje je, takođe, stabilno, saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić Bojan (1988).

Prvi deo istrage je pokazao da su se stradali rudari ugušili od velike količine metana. Njihova tela su na Institutu za sudsku medicinu u Nišu.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je juče da imaju snimljen svaki sekund dešavanja u rudniku, kao i da nije bilo eksplozije, javlja RTS.

Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari „Resavice“ pomoći svojim kolegama.

„Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni“, rekla je juče Mihajlovićeva.

Radnik rudnika „Soko“ o uslovima rada: Katastrofalni, „nula“

Zoran Nikolić, nadzornik na spoljnom pogonu u rudniku „Soko“ gde je oko 5 sati ujutru došlo do nesreće u kojoj je poginulo osam rudara, kaže da je reč o jami sa visokim rizikom rada, ocenivši da su unutra uslovi rada „katastrofalni“.

„Ja sam već godinu i po dana napolju, možda i dve, ali uslovi u jami su katastrofalni, znači nula, nula, nula…“, kazao je juče za N1.

Ističe da postoji sistem za detekciju metana i dodaje da je direktor ukazivao da se ulazi u opasnu zonu.

„Gde ima peska, gasa, mora da se prođe kroz to da bi došli do kvalitetnog uglja“, kaže Nikolić.

Prema rečima Nikolića, brat mu je bio u rudniku u trenutku nesreće, a dodao je da je među stradalima i njegov kum.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.