Biber: Protesti u Srbiji su problem za EU jer skreću pažnju sa rešavanja pitanja Kosova

Florian Biber
Foto: FoNet, caption

U Srbiji „rastu tenzije i strah“, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber, koji u građanskim protestima vidi „početak oslobađanja ljudi“, ali tvrdi da je Kosovo glavni razlog što Evropska komisija „gleda kroz prste“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer u EU i „dalje postoji nada da će on taj problem rešiti“.

Biber je, u okviru serijala Kvaka 23, konstatovao da su protesti građana širom Srbije, za deo članica EU „problem, pošto skreću pažnju sa rešavanja kosovskog pitanja, što je prioritet“.

S druge strane, ni srpska opozicija ne predstavlja validnu alternativu za EU zbog svojih nejasnih stavova prema EU i konzervativnijem stavu prema pitanju rešavanja Kosova i Metohije.

Ukoliko EU nije prvi cilj opozicije i ukoliko ona nije spremna da rešava kosovsko pitanje, te je na tom planu konzervativnija i strožija od vlasti, poručio je Biber, „biće im veoma teško da privuku pažnju i osvoje podršku EU“.

EU je danas drugačija nego ranije i Vučić, „iako je njegova istorija poznata“, u vreme dolaska na vlast jasno je rekao da želi da ide u Uniju, „što sada nije slučaj sa opozicijom“, upozorava ovaj profesor.

Zato što je EU drugačija i brine više o deklarisanoj orijentaciji nego o realnom stanju vladavine prava ili privrženosti vrednostima EU, ona danas ne ignoriše samo opoziciju i građanske proteste, već i opšte stanje sloboda u Srbiji. Ipak, to ne znači da nisu upoznati sa situacijom. Diplomate u EU su svesne šta se dešava u Srbiji na planu demokratije i vladavine prava, to za njih nije nikakva tajna, ali je pitanje političke volje da te podatke koriste javno, smatra Biber.

On napominje da analitičari EU priznaju da stvari u Srbiji nisu dobre, ali da ta poruka nije još stigla do nivoa političke odluke na vrhu, „odnosno do Evropske komisije“.

Nažalost, stabilnost je danas bitnija nego vladavina prava, iako je moj stav da prave stabilnosti nema bez demokratije i vladavine prava

Prema njegovoj oceni, „takva stabilnost ne ide u prilog građanima, koji svakog dana čitaju u tabloidima da se zemlja priprema za rat i žive u strahu, ali je za establišment EU najvažnije da nema rata u regionu i da će, ako krenu migranti, granice biti zatvorene“.

Izbori i na Kosovu i u Srbiji izvesni ove godine

Biber smatra da je izvesno da će se ove godine održati paralelno sa izborima za Evropski parlament i izbori u Srbiji i na Kosovu. Ali upućuje na jasnu razliku u okolnostima.

Dok je vlast u Srbiji „stabilna“ i izbore „zloupotrebljava kako bi celu zemlju pretvorila u kampanju“, u Prištini je vladajuća koalicija objektivno nestabilna i to upravo zbog neslaganja oko dijaloga sa Beogradom.

Nemačka isključena iz tajnih pregovora o razgraničenju

Biber ima utisak i da se u vezi sa pitanjem KiM-a, mimo javne scene, iza zatvorenih vrata, razgovara oko promene granica, što ima podršku nekih zemalja Evropske unije. Međutim, postoje i zemlje koje se oštro protive ovoj ideji i upravo zato, smatra Biber, razgovori se i odvijaju u tajnosti.

Za njega je veliki problem i tajnost tih pregovora, ali i to što zaobilaze ključne partnere, poput Nemačke koja je „isključena iz te priče“, jer ne zna ni za jedne pregovore, „koji isključuju Nemačku, a koji mogu da dovedu do nekog uspešnog rezultata“.

Prema tumačenju Bibera, nedavna izjava Hašima Tačija o „maloj korekciji granica“ i spremnosti Rusije da prihvati dogovor Beograda i Prištine, govori u prilog tezi o „razgovorima iza scene“. Na drugoj strani, on upozorava da je promena granica „opasna priča koja neće rešiti status Srba na Kosovu i Metohiji i koja će otvoriti više problema nego što ih zatvara“.

Biber je takođe izneo sumnju u volju i Beograda i Prištine da „završe problem“. On navodi da je interes obe strane da govore da žele rešenje, ali ne i nužno i da do njega dođe i zaključuje da je za Srbiju idealno da pregovori propadnu zbog Kosova.

„Istovremeno, za njih bi bilo idealno da ne reše ništa, i da razlog za to bude kosovska vlast,“ tvrdi Biber, koji sa kosovske strane problem vidi u „neslaganju između predsednika i premijera“. Prema Biberovim rečima, Tači šalje Zapadu poruku kako on „sve čini da problem reši, pokušavajući da obezbedi podršku da ostane na vlasti i da ne bude optužen za neke stvari koje je radio u prošlosti“.

Biber smatra da vlasti u Srbiji i na Kosovu ne komuniciraju na način koji podrazumeva rešenje i dobrosusedske odnose, za razliku od vlada Grčke i Makedonije. One su učinile napor da promene način komunikacije, dok je poruka Beograda u Prištine – „mi se mrzimo, ali ćemo se dogovoriti kroz mržnju“, zaključio je Biber.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.