"Bez sprovođenja sporazuma od strane Srbije, nema Asocijacije srpskih opština"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, primila je danas delegaciju Evropske unije, na čelu sa Tomasom Bušom, kako bi razmotrili situaciju o sprovođenju Briselskih dogovora, a posebno kako bi razgovarali o "otključavanju" sporazuma koje Srbija nije sprovela, saopštila je Vlada, prenosi Koha. 

Tahiri je, kako se navodi u saopštenju, kazala da Srbija blokira primenu sporazuma po pitanju telefonskog koda za Kosovo, nezavisnosti operatora sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova, kao i uklanjanja barikade sa mosta u Mitrovici koje će omogućiti slobodno kretanje. 

Ona je dodala da bez sprovođenja ovih sporazuma od strane Srbije, Kosovo neće učiniti ništa u pogledu primene sporazuma o Zajednici opština sa većinski srpskim stanovništvom. 

Tahiri je, takođe, obavestila delegaciju EU da je Srbija nastavila svoje destruktivne akcije protiv Kosova, navodnom ilegalnom gradnjom na severu, u cilju promene etničke strukture stanovništva. 

Zvaničnici Evropske unije potvrdili su svoj stav da strane u dijalogu moraju da budu koherentne i dosledne u primeni svih sporazuma postignutih u Briselu, uz posredovanje Evropske unije. Obećali su, takođe, da će biti u stalnom kontaktu sa svim stranama, kako bi mogle da sprovedu svoje obaveze. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.