Ministarstvo finansija čeka odluku Ustavnog suda kako bi CIK-u dodelilo novac za izbore

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Održavanje mogućih izbora ove godine koštaće kosovski budžet milione evra, ocenjuje prištinski list Koha. Iz Kohe podsećaju da tekuća godina nije izborna, te da će Ministarstvo finansija sredstva potrebna za izbore izdvojiti iz subvencija posle zahteva Centralne izborne komisije, ali to će biti moguće tek nakon što kosovski Ustavni sud da svoje mišljenje o funkcionisanju Vlade nakon ostavke predsednika iste. Podsećamo, ovo pitanje kosovskom Ustavnom sudu uputio je sam Ramuš Haradinaj nakon što je u javnosti kritikovan zbog pokušaja da nakon ostavke vladu vodi na isti način kao i do tada.

Kako ova 2019. godina, nije predviđena kao izborna godina, Ministarstvo finansija dužno je da izdvoji sredstva iz kategorije subvencija, prenosi KTV.

Međutim, čak i ako bude postojao zahtev CIK-a, Ministarstvo finansija neće moći da to učini pre objavljivanja mišljenja Ustavnog suda o funkcionisanju Vlade nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Međutim, Ljuljzim Rafuna (Lulzim Rafunë), savetnik odlazećeg ministra finansija, Bedrija Hamze (Bedri Hamza), za Kohu ocenjuje da raspodela sredstava neće predstavljati problem.

Sa druge strane, Centralna izborna komisija nije saopštila podatke o tome koliko bi vanredni opšti izbori mogli da koštaju kosovski budžet.

Prema rečima portparola CIK-a Valjmira Eljezija (Valmir Elezi), to će se znati tek nakon planiranja.

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori, održani pre dve godine, koštali su kosovski budžet oko 11 miliona evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.