Bez skorijeg rešenja za reku; „Nekad treba protesta i blokade puteva“

Sastanak
Foto: Radio KIM

Meštani Lapljeg Sela nezadovoljni su današnjom raspravom o zagađenosti reke Gračanke koja je sa predstavnicima opštine Priština i Gračanica, Ministarstva za zaštitu životne sredine, OEBS-a i USAID-a održana u seoskom Domu kulture. Osim danonoćnog angažovanja inspekcije iz obe lokalne samouprave na utvrđivanju ko je zagađivač, drugih skorijih rešenja nema, prenosi Radio Kim.

Diskusija o zagađenju reke Gračanke održana je u obnovljenoj, ali hladnoj sali Doma kulture, uz zakusku i recital. Iako se očekivalo da će ova rasprava dovesti do nekog ozbiljnijeg predloga ili rešenja, to se nije desilo. Predstavnici vlasti isticali su da je dugoročno rešenje za problem otpadnih voda izgradnja regionalne Fabrike za preradu vode za koju je memorandum potpisan još pre dve godine. Da bi to dobili potrebno je još minimum tri do pet godina i 80 miliona evra.

„To će biti u Kosovu Polju, tamo treba da se tretira otpadna voda ali plan je uvek bio da se ta tretirana voda, koja će biti 99% čista, posle pusti u reku Gračanku“, kaže gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

„Fabrika za prečišćavanje otpadnih vode je preko potrebna opštini, međutim, mi kao opština nemamo sredstava da tu fabriku sagradimo. To smo najozbiljnije shvatili i ja se nadam da ćemo naredne godine, što sami, što uz pomoć relevantnih institucija a očekujem pomoć i međunarodnih organizacija, da pokrenemo ovo pitanje“, rekao je predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

„Nema političke volje za rešenjem“

Iako je najavljen, ministar za zaštitu životne sredine Fatmir Matoši se nije odazvao pozivu organizatora, pa se prisutnima obratila njegova zamenica, inače, meštanka Milena Zdravković. Kaže da je ministarstvo upoznato sa problemom, ali da ne postoji politička volja da se on reši.

„Ministarstvo je dalo dva predloga. Jedan je kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, ali ne prečišćavanje otpadnih industrijskih voda, nego samo otpadnih. I predlog da se napravi posebna kanalizaciona mreža koji će ovaj naš problem koji se dešava u Lapljem Selu premostiti do Dobreva, što svakako nije rešenje“, kaže Zdravkovićeva.

Ekspert za životnu sredinu prof. dr Jelena Đokić ne slaže se da bi izgradnja kolektora bila rešenje jer se u Gračanku ulivaju i otpadne industrijske i otpadne komunalne vode.

„Kolektor je u stvari samo mesto gde se cevi koje vode kanalizaciju sakupljaju i gde se vrši samo prva primarna prerada, odnosno taloženje čvrstog materijala. U ovom slučaju zbog male količine vode u reci Gračanki to ne bi završilo posao, ne bi učinilo da se reka sama može posle izlečiti“, kaže profesorka.

Ono što meštane Lapljeg Sela i Preoca trenutno najviše zanima je da ove dve opštine i policija konačno utvrde ko je zagađivač. Zna se da je u pitanju fabrika u Ajvaliji, ali nije još uvek utvrđeno koja.

„Ja ne mogu da shvatim da inspekcijske službe ne mogu u roku od 24 sata da nađu zagađivača. Nemoguće da meštani koji žive u Ajvaliji, ili neko od inspektora koji možda živi u Ajvaliji, da ne znaju gde postoji pogon“, smatra Ljubinko Karadžić.

„Garantujem da bi se za 24 časa rešio ovaj problem da mesto mene u onoj kući živi, na primer, ambasador Amerike ili predsednik Vlade Kosova, sigurna sam da bi za 24 časa sredili to pitanje“, kaže meštanka Gordana Đorić.

Radikalne mere

Predsednici opština Popović i Ahmeti kažu da su voljni da se ovaj problem reši, a prvi konkretan predlog je da se angažuju obe inspekcijske službe na danonoćnom dežurstvu kako bi se konačno utvrdilo ko u reku ispušta teške metale. Ukoliko se problem uskoro ne reši, imali su i druge – radikalnije predloge.

„Ja kao političar i predstavnik vlasti, možda je i bez veze da pričam… ali nekad treba i neki protesti, da se blokiraju neki putevi pa da ljudi razmišljaju više o tome. Ne dajem vam primer šta treba da radimo, ali ja bi da radimo zajedno, da rešimo ovaj problem“.

„Verujte mi ako ne budemo došli do nekog rešenja koje će biti u interesu naših građana, mi ćemo morati da preduzmemo nešto sami. Ja se nadam da se te radikalne mere koje su nam predlagali meštani…. a ja ih razumem, jer mesta pod ovakvim životom nema, mi kao opština ćemo morati da preduzmemo nešto“, uverava Popović.

„Promašena tema“

Međutim, meštani Lapljeg Sela i Preoca, njih nekoliko koliko ih je prisustvovalo ovom sastanku nezadovoljni su onim što su danas čuli. Jednog od njih je posebno iritirao koktel koji je organizovan nakon sastanka.

„Tema je promašena. Gledam sad i ovaj koktel… Taj koktel je trebalo da se organizuje tamo pored reke, pa ako neko može da jede i pije, neka jede i pije, a ne ovde. Sad smo svi zadovoljni i srećni, još kad se najedemo i napijemo idemo kućama a sve ostaje na istom mestu kao što je bilo“, ironičan je Slađan Nedeljković.

Inače, i sastanku a potom i koktelu su prisustvovali i predstavnici OEBS-a i USAID-a. Predstavnik OEBS-a Nils Johansen se u svom kratkom govoru više bavio time šta se dešava u drugim sredinama nego u Gračanici, ali je na kraju ponovio predlog svog ambasadora Jana Bratua iz aprila meseca.

„Mogla bi da se organizuje donatorska konferencija i da možda misija OEBS-a zatraži eksperstku pomoć od zemalja učesnica u oblasti upravljanja vodama“, kaže on.

Organizatori ovog skupa iz Omladinskog saveta Gračanice predali su predsedniku Opštine Gračanica prikupljene potpise građana koji se zalažu za čistiju reku. Pored 2000 potpisa građana, peticiju je potpisao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Radio Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.