Italijanski general Mikele Risi novi komandant Kfora

Novi general Kfora
Foto: Koha

Novi komandant Kfora od danas je italijanski general Mikele Risi koji je na toj funkciji zamenio takođe italijanskog generala Lorenca D’Adaria.

Odlazeći komandant Kfora je rekao da savezničke države NATO doprinose sigurnosti na Kosovu i šire.

„Želeo bih da zahvalim savezničkim i partnerskim državama koje doprinose sigurnosti celokupnog stanovništva Kosova, za koje ja čvrsto verujem da je ključni pokretač stabilnosti Kosova i celog regiona“, rekao je D’Adario.

Obraćajući se prisutnima kosovski predsednik, Hašim Tači je rekao da je saradnja Kfora i kosovskih institucija dovela do stvaranja „vojske Kosova“.

„Srećan sam što vidim da je naša saradnja rodila „Vojsku Kosova“, Kosovske bezbednosne snage kao profesionalnu, multietničku snagu koja služi svakom građaninu Kosova. Razvoj „vojske Kosova“, KBS znači da će se u bliskoj budućnosti ostvariti naša opravdana težnja, ne samo da NATO bude na Kosovu, već da Kosovo bude u NATO“, rekao je kosovski predsednik.

Nakon ceremonije na konferenciji za štampu, komandant Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju, Džejms Fogo pozvao je političke stranke, posebno one koje su pobedile na izborima, da bez odlaganja formiraju novu kosovsku vladu.

Dvadeset godina nakon ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, 12 juna 1999. godine Kfor broji od šest do sedam hiljada vojnika, stacioniranih u različitim delovima Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.