Besplatni preventivni pregledi danas na više odeljenja u KBC KM

FOTO: KoSSev

Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica ponovo je za danas organizovao preventivne preglede od 8 do 17 časova. Prvi put, radiće se ultrazvučni pregledi abdomena i male karlice. Takođe, biće aktivna biohemijska laboratorija koja će raditi tumor markere. Besplatno se danas mogu pregledati i deca.

Na konferenciji za medije u petak, ovu je akciju najavio direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, dr Zlatan Elek.

Ni za preglede danas nije potrebna zdravstvena knjižica, kao ni uput.

Jedan od pregled koji će se obavljati, objasnio je ranije Elek, jeste ultrazvučni pregled abdomena i male karlice. Njih će raditi specijalisti radiologije.

Takođe, biohemijska laboratorija radiće tumor markere, i tipa CEA, CA19-9, i Alfa fetoprotein.

„Tumor markeri mogu ukazati na promene na debelom crevu, ali suštinski, nema specifičnih tumor markera. Povećanje njihovih vrednosti, upućuje nas na dodatne preglede koji se takođe mogu odraditi u KBC KM. Rade se dodatne dijagnostičke procedure kojima utvrđujemo da li ima tumora na nekom organu“, objasnio je.

Istakao je i to da će u toku sledeće nedelje za sve građane, a kojih ima ispada u krvnoj slici ili u tumor markerima, pregledi biti organizovanii bez ikakvog zakazivanja.

Istovremeno, danas će se vršiti i besplatni dermatološki pregledi, odnosno pregled mladeža kod građana svih dobi.

Takođe, organizovani su i pregledi dece kod pedijatra, specijalista ORL i specijalista oftalmologije.

„U nedelju ćemo imati kompletan pregled naših najmlađih pacijenta – dece, i tako pozivam građane da povedu svoju decu koju će pregledati pedijatri, specijalisti ORL i specijalisti očne bolesti. Na pedijatriji takođe biće rađena za decu kompletna krvna slika, glikemija, i merenje krvnog pritiska“.

Pregledi i u Domovima zdravlja u Leposaviću i K. Mitrovici

U Domovima zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću – stariji građani mogu uraditi krvnu sliku i glikemiju, dok će im ujedno biti izmeren i krvni pritisak, precizirao je takođe Elek.

„U zavisnosti od toga ako naiđu na neki problem, građani će biti upućeni na adekvatne specijaliste u KBC Kosovska Mitrovica“, objasnio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.