Danas je Kurban Bajram, stižu čestitke

Sinan Paša DŽamija Prizren
FOTO: KoSSev

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Kurban bajram. Praznik nosi ime po prinošenju žrtvi – kurbanu (ovca, goveče), što je, kako se veruje – vid približavanja Bogu. Kurban bajram vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Kosovski muftija Naim Trnava, uoči Kurban-bajrama, čestitao je muslimanskim vernicima praznik, navodeći da ga treba iskoristiti da „unesemo sreću i radost u srca onih kojima su potrebni“.

„I mi se na našem Kosovu radujemo ovom velikom slavlju. Proslavimo lečenjem bolesnih i obilaskom rodbine, razmenjujući pozdrave sa prijateljima i usađujući ove vrednosti u umove i srca naše dece i omladine. Samo tako možemo još više da osnažimo naše porodično stablo i negujemo ga među nacionalnim i verskim vrednostima i čuvamo ga sa plemenitom čistotom, kao što smo ga nasledili od naših predaka“, rekao je muftija Trnava.

Osim što je čestitao praznik, Trnava je vernicima čestitao i „Dan oslobođenja“ Kosova.

„Istovremeno, čestitam vam dan oslobođenja naše zemlje, za koji su mnoge generacije žrtvovane da Kosovo dobije svoju nezavisnost“, dodao je on, prenosi RTK2.

Sa druge strane, pomolio se Bogu za mir i toleranciju na Kosovu, ali i za obnovu mira u Palestini i Ukrajini.

„Mi, kao građani ove zemlje, moramo raditi na promociji mira, širenju bratstva i tolerancije, daleko od sukoba i ratova, uvek spremni da učvrstimo vrednosti bratstva i ljudskog suživota. Neka ovaj praznik ostane simbol žrtvovanja, služenja i poslušnost svemogućem Bogu, sa pozivom građanima da se inspirišu značenjima jedinstva, ljubavi i mira, daleko od mržnje i podela“, podvukao je Trnava.

Nemojte da zaboravite braću i sestre koji proslavljaju u ratnim uslovima

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulema Senad ef. Halitović, takođe je čestitao praznik.

„Mi imamo priliku da se posebno osevapimo i učinimo dobročinstvo, a najveće dobročinstvo ili dobro delo, u ovim danima, jeste žrtva kurbana… drugi vid ibadeta jeste da taj dan čuvamo prijateljske, rodbinske i komšijske veze, da se zijaretimo, da smo radosni i veseli“, kazao je.

Sa druge strane, pozvao je vernike da ne zaborave braću i sestre u svetu:

„Muslimane, koji, nažalost, ove bajrame dočekuju kao i mnoge druge, u teškim uslovima, ratnim uslovima, ne samo u neimaštini, već u, zahvaćeni ratom, strahotama i stradanjima“.

Da praznik proslave u dobrom zdravlju i sa svojim najmilijima, islamskim vernicima čestitku su uputili danas i iz manastira Visoki Dečani: „Svim našim komšijama, prijateljima i drugim ljudima dobre volje želimo srećan Kurban bajram. Da ga proslavite u dobrom zdravlju i sa svojim najmilijima!“.

Čestitke političara

Čestitke stižu i od srpskih i kosovskih zvaničnika.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao je juče Kurban-bajram, poželevši muslimanima da praznične dane provedu u radosti i dele ih sa bližnjima, prijateljima i komšijama.

„Srbija je naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima. Neka duh Kurban-bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu. Zajedno, i samo tako, možemo našu sutrašnjicu učiniti još boljom“, poručio je Vučić.

Praznik je u ime Vlade Srbije juče čestitao i premijer, Miloš Vučević.

„Ovaj praznik odlikuje radost, porodični sklad, sreća i svima koji ga obeležavaju želim da ga provedu sa svojim najbližima, negujući zajedništvo, uvažavanje i saosećanje, koji su preduslovi za mir i stabilnost, poručio je premijer u čestitki.

Uoči Bajrama Vlada Srbije je donela zaključak kojim se poslodavcima preporučuje da zaposlenima – pripadnicima Islamske zajednice, omoguće da ne rade 17. juna 2024. godine, drugog dana praznika, a polazeći od činjenice da se prvi dan praznika u ovoj godini obeležava danas, tj. u nedelju.

Čestitku šalje i zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić.

„Poštovanje, razumevanje i tolerancija među građanima i vrednosti na koje Kurban bajram i verski praznici podsećaju i uče, su načela na kojima se temelje osnovne ljudske vrednosti i koje moramo svi negovati“, naveo je

Sa prazničnom čestitko juče se oglasio i Patrijarh srpski porfirije.

„Neka radost praznika obasja srca svih muslimana onako kako je obasjano srce Ibrahimovo (Avramovo) blagoslovom kojim je Bog njemu i svim ljudima sveta pokazao ljubav. Molimo se da iskušenja i stradanja budu prevaziđena onako kao ih je prevazišao Avram, praotac svih nas verujućih i da ih zameni radost svedočenja da smo sinovi Božji“, naveo je patrijarh Porfirije.

Takođe, još juče je praznik vernicima čestitao kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

„Neka ovaj praznik bude podsetnik na važnost stalnog razvijanja tolerancije, međusobnog poštovanja i razumevanja različitosti, kao temeljnih vrednosti našeg društva. Želim da vam ovi praznični dani budu dani susreta i darivanja, te da vaši domovi budu ispunjeni veseljem i harmonijom“, naveo je.

Čestitku vernicima uputila je i kosovska predsednica, Vjosa Osmani:

„Praznik Kurban bajram nas ujedinjuje podsećajući na najbolje vrednosti čovečanstva. Ovog blagoslovenog dana otvaramo, ne samo vrata svojih domova, već i srca da podelimo nešto od sebe sa onima kojima je potrebno. Želim da na ovaj praznik vaši domovi budu ispunjeni radošću, ljubavlju, razumevanjem i tolerancijom. Srećan praznik Kurban bajram!“.

Uz želju za više ljubaznosti, velikodušnosti i brige za druge, čestitao je Kurban Bajram i Aljbin Kurti.

„Srećan vam ovaj praznik koji je i podsećanje na vrednosti požrtvovanja i pobožnosti. Da budemo zahvalni za naše blagoslove i podelimo ih sa onima kojima je to najpotrebnije.
Za više ljubaznosti jedni prema drugima, velikodušnosti i brige za sve, ujedinjujemo se oko poziva na dobra dela. Otvorenih srca i ispruženih ruku jedni prema drugima, na ovaj Kurban bajram, podelimo radost sa svima oko nas. Budimo velikodušni, ne samo sa materijalnim dobrima, već i sa svojim vremenom, ljubavlju i podrškom. Neka se solidarnost među nama poveća. Neka čedna žrtva bude nagrada za najbolje u nama“, naveo je kosovski premijer.

Luder AAK jutros je razgovorao sa kosovskim muftijom, nakon čega je građanima islamske veroispovesti čestitao praznik.

„Hajde da uživamo u ovom prazniku. Hajde da se nađemo. Hajde da živimo u duhu ovog praznika, koji je žrtva“, kazao je Ramuš Haradinaj.

Čestitka je stigla i od trenutnog gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica, Erdena Atića. Uz tradicionalni pozdrav i čestitiku vernicima, Atić je uz nju objavio i fotografiju džamije koja se nalazila u blizini glavnog ibarskog mosta sa severne strane grada, a koja je uništena i spaljena u periodu poslednjeg rata na Kosovu. Trenutne lokalne vlasti na čelu sa njim, kako je potvrđeno više puta iz opštinske Skupštine, planiraju da pokrenu pitanje njene ponovne izgradnje.

Svim vernicima na Kosovu, ali i širom sveta, Kurban Bajram je čestitao i američki ambasador u Prištini.

„Najtoplije pozdrave povodom Kurban Bajrama svima koji slave na Kosovu i širom sveta!“, naveo je Džefri Hovenijer.

KoSSev svim vernicima mislimanske veroispovesti čestita praznik. Sretan Bajram!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.