Beogradska bezbednosna konferencija sutra i prekosutra, učestvuje i Bisljimi

beogradska bezbednosna konferencija

Beogradska bezbednosna konferencija, sa preko 400 učesnika počinje sutra i trajaće dva dana. Na jednom od petnaest panela u sklopu ove konferencije govoriće i zamenik kosovskog premijera i šef prištinske delegacije u dijalogu BG-PR, Besnik Bisljimi, koji će istovremeno dan ranije biti i uvodničar Foruma za etničke odnose.

Beogradska bezbednosna konferencija pod nazivom „Autoritatizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo“ počinje sutra u hotelu Hajat u Beogradu i na njoj će govoriti više od 50 akademika, aktivista, diplomata, sadašnjih i bivših političara.

Beogradska bezbednosna konferencija (BSC) je okruženje za podsticanje i angažovanje diskusija o složenim izazovima sa kojima se danas suočavamo, kao što su geostrateška konkurencija, budućnost EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala, dezinformacija, i malignih uticaja.

Ovogodišnja konferencija podeljena je u četiri dela – „Rat u Ukrajini“, „Budućnost Evropske unije“, o čemu će se govoriti prvog dana, a „Demokratija i autoritatizam“ i „EU i regionalna bezbednost“ teme su drugog dana konferencije.

U prvom delu glavni govor održaće ukrajinski ministar odbrane, Oleksij Reznikov.

Glavni govor u drugom delu „Budućnost EU“ održaće ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre. U sklopu ovog dela, na panelu pod nazivom „Otvoreni Balkan i Berlinski proces – lavirint regionalne saradnje“, među pet učesnika govoriće i publicista, novinar i osnivač Kohe i KTV-a Veton Suroi kao i zamenica crnogorskog premijera, Jovana Marović.

U Beograd će istim povodom, kako prenose mediji, otputovati i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

U petak će drugog dana ove konferencije govoriti na panelu „Kosovo i Srbija – Izlazak iz ćorsokaka“ – zajedno sa bivšim ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikolom Dimitrovom, izvršnom direktorkom NVO „Nova socijalna inicijativa“ Jovanom Radosavljević i osnivačem i predsednikom izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušanom Janjićem.

Pre učešća na bezbednosnoj konferenciji, on će prvo sutra otvoriti raspravu Foruma za etničke odnose na kojoj će biti reči o evropskim integracijama Kosova i regiona.

U sklopu Foruma, kako je najavljeno, učestvovaće i na raspravi u okviru „Diplomatskog dijaloga“ na temu “Kosovo i evropska perspektiva regiona”.

Na istu raspravu su pozvani predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija sa sedištem u Srbiji, predstavnici institucija Republike Srbije, političkih stranaka i organizacija civilnog društva, stručnjaci i istaknute javne ličnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.