Tači i Brnabić sutra u Belorusiji

Hašim Tači i Ana Brnabić u Ženevi FOTO: Fejsbuk stranica Hašim Tači
Hašim Tači i Ana Brnabić u Ženevi FOTO: Fejsbuk stranica Hašim Tači

Vest je ažurirana

Prema saopštenju kabineta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, on je danas otputovao u Belorusiju gde se očekuje da će sutra zajedno sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, učestvovati u panelu koji će voditi Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger), predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije. Sa srpske strane nema ove potvrde ali ima da će u četvrtak Ana Brnabić biti „glavni govornik na konferenciji Škole za upravu Blavatnik Univerziteta u Oksfordu“.

U međuvremenu, Vlada Srbije u večerašnjem saopštenju potvrdila je da će premijerka Srbije, Ana Brnabić učestvovati na sutrašnjem sastanku uže grupe Minhenske bezbednosne konferencije. Predviđeno je da se Brnabić u Minsku sastane sa predsednikom i premijerom Belorusije, Aleksandrom Lukašenkom i Sergejom Rumasom, navodi se u saopštenju. O učestvovanju u panelu zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ne navodi se ništa. 

Tači, Belorusija, Twitter
Foto: Hašim Tači, Twitter profil

Tači je danas otputovao u Minsk na poziv predsedavajućeg Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, a kako u saopštenju navode, očekuje se da će u sredu učestvovati u panelu zajedno sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić. O čemu će Tači potencijalno pričati sa Brnabićkom u panelu, u saopštenju nije navedeno.

Sa druge strane agencija Tanjug javlja da će predsednica srpske vlade u četvrtak boraviti u jednodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, tokom koje će biti glavni govornik na konferenciji Škole za upravu Blavatnik Univerziteta u Oksfordu. Tema izlaganja biće značaj koji tehnološka revolucija ima za budućnost vlada.

Predsednik Tači otputovao u Belorusiju iako njegovi sugrađani to isto ne mogu

S obzirom na to da Belorusija ne priznaje nezavisnost Kosova potražili smo informaciju na koji način građani Kosova mogu da putuju u ovu zemlju sa kosovskim pasošem.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova, pronašli smo informaciju da je državljanima Belorusije potrebna viza za ulazak na Kosovo, koju mogu izvaditi u Tirani ili Istanbulu.

Međutim, na istom sajtu nismo uspeli da pronađemo zvaničnu informaciju da li, odnosno na koji način kosovski građani mogu da putuju u Belorusiju.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova, odeljenja za konzularne usluge, građanima tvrde da je moguće putovati u Belorusiju, s tim da se dozvola za ulazak mora izvaditi u Skoplju ili Beogradu. S druge strane, iz konzularnog odeljenja ambasade Belorusije u Beogradu građani dobijaju drugu informaciju – nemoguć je ulazak u Belorusiju imaocima kosovskog pasoša, a ovo potvrđuje i konzularno predstavništvo Belorusije u Skoplju. Međutim, nije potvrđeno i to da li se ovo odnosi i na imaoce diplomatskog pasoša sa Kosova.

Zbog sličnog problema, u kosovskim medijima je do sada bilo više napisa o tome da više kosovskih zvaničnika ima i pasoše Republike Albanije, i to čak diplomatske.

Pored toga, navodi se da će kosovski predsednik učestvovati na sastanku uže radne grupe Minhenske bezbednosne konferencije ali i prisustvovati prijemu ambasadora Savezne Republike Nemačke u Belorusiji Petra Detmara i predsedavajućeg konferencije Volfganga Išingera kao domaćina konferencije.

Konferenciji će prisustvovati i predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, premijer Sergej Rumas, predsednik Armenije, ministri spoljnih poslova brojnih zemalja ali i predstavnici brojnih međunarodnih zemalja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.