Vlada Kosova pokrenula „plan B“ za vojsku

 

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova počela je sa sprovođenjem plana „B“ za transformisanje Bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku, s obzirom na to da zbog veta srpskih poslanika to nije moglo da se učini kroz ustavne izmene. Novi plan predviđa period od 10 godina za završetak tranzicije, piše Koha Ditore.

Paket zakona koji će uticati na organe KBS-a već je poslat Kancelariji premijera i nakon što prođe proceduru, biće upućen vladinom kabinetu. Nakon toga, biće poslat na glasanje u Skupštini. Dokumenta ne predviđaju neposrednu transformaciju, već će ukloniti neka ograničenja koja se odnose na sposobnosti, mandat i misiju KBS-a.

U kabinetu premijera su potvrdili da je zakonski paket već stigao.

„Vlada je primila paket zakona za KBS, koji je poslalo odgovarajuće ministarstvo, ali još nije u proceduri za sastanak Vlade. Kad god budemo bili spremni za prosleđivanje, obavestićemo vas,“ navodi se u odgovoru iz kancelarije premijera:

„Interes Vlade je da to učini što je pre moguće, ali uvek u saradnji sa strateškim partnerima.“

KoSSev: Zakon o transformisanju KBS-a u Vojsku je kosovskoj vladi prosleđen prošle nedelje. „Plan B“ je, međutim, pokrenut još početkom prošle godine. Zakon je tada poslat ministarstvima na ocenu, a u javnosti su, posle oštre reakcije kosovskih međunarodnih partnera koji su tada insistirali na ustavnim izmenama za formiranje vojske, izostale informacije šta se sa zakonom i dešava.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, u utorak se sastao sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu, a tema su upravo bile KBS. Ocenio je da je Kosovo ispunilo neophodne uslove za transformaciju, ali i da „mora da se odluči o načinu kako nastaviti dalje“.

Međunarodni partneri Kosova su do sada insistirali da se formiranje vojske izvrši samo putem usvajanja ustavnih amandmana, za šta je potrebna i dvotrećinska većina manjinskih poslanika, uključujući srpske, a što su ovi poslanici do sada i odbijali. Ovog puta je njihova reakcija na najnoviju inicijativu kosovskih institucija u javnosti izostala, dok iz kosovske vlade ističu „da se traži konsenzus o ovom pitanju“ i da „treba da se sprovede u saradnji sa strateškim partnerima na Kosovu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.