Bamieh: Ratel sprečio istragu protiv Azema Sulje; Fernando Đentilini glavni krivac za aferu korupcije u EULEX-u

Rukovodilac civilnih operacija u Evropskoj uniji, Kenet Din, vodiće na Kosovu istragu u vezi sa navodnom korupcijom u EULEX-u, preneli su danas kosovski mediji. Istovremeno, bivša tužiteljka EULEX-a, Britanka Marija Bamieh, ne prestaje da iznosi detalje o navodnoj korupciji u EULEX-u. U današnjoj Kohi ona optužuje specijalnog tužioca EULEX-a Džonatana Ratela da je, ne dopustivši ispitivanje glavnog svedoka u slučaju Azema Sulje – Nazima Blacu, sprečavao istragu protiv Sulje, koji se inače tereti da je na nezakonit način prisvojio zemljište vredno 100 miliona evra. Međutim, Blaca je jedan od ključnih svedoka EULEX-ovog tužilaštva i u slučaju posleratnih političkih ubistava na Kosovu, a koji je nedavno odustao od svedočenja u ovom slučaju, nakon što je saznao da EULEX “nije zainteresovan” da istražuje ova ubistva, te da politički goni političare protiv kojih je, zajedno sa još jednim svedokom, dao izjavu.

 

Kenet Din vodi istragu o korupciji u EULEX-u

Rukovodilac civilnih operacija u Evropskoj uniji, Kenet Din, vodiće na Kosovu istragu u vezi sa navodnom korupcijom u EULEX-u, preneli su danas kosovski mediji.
 
Dolazak Dina na Kosovo potvrdili su zvaničnici Brisela koji su rekli da se on već nalazi na Kosovu, gde je zajedno sa novim šefom EULEX-a, počeo istragu u vezi sa optužbama koje je iznela Marija Bamieh.


Bamieh: Italijani, Grci i Rumuni više podložni korupciji od ostalih; glavni krivac za aferu korupcije u EULEX-u Fernando Đentilini
 
“Neću da kažem da su svi Italijani, Grci, ili Rumuni korumpirani, ali oni koji dolaze iz nekih drugih delova Evrope su možda manje podložni tome,” izjavila je Bamieh za portal "EUobserver", dodavši da EULEX pokazuje krajnju nebrigu prema svedocima čiji su životi ugroženi.
 
Ona je istovremeno za aferu o korupciji u EULEX-u optužila funkcionera Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i bliskog saradnika donedavne šefice te službe, Ketrin Ešton – Fernanda Đentilinija:
 
“Imenujem njega zato što na kraju krajeva EEAS upravlja EULEX-om, iako oni uporno pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost.”

Ratel je, kako tvrdi Bamieh, sprečio dalju istragu u krivičnom slučaju protiv Sulje, onemogućivši da dve EULEX-ove tužiteljke, Marija Bamieh i Dijana Vilson, ispitaju svedoka saradnika u ovom slučaju – Nazima Blacu.

"Nazim Blaca je veoma značajan svedok u procesu privatizacije. On zna mnogo o nepravilnostima u Agenciji za privatizaciju, ali Ratel nije dozvolio da se on ispita," objasnila je Marija Bamieh, dodajući da je Ratelov izgovor za sprečavanje ispitivanja Blace to da Blaca nije kredibilan i poverljiv svedok. Međutim, upravo je zahvljajući Blaci, to jest, njegovim svedočenjima i dokazima u dva sudska procesa, osuđeno sedam osoba na ukupno 57 godina zatvora za ubistva i pokušaje ubistava, koje su ove osobe izvršile kao nekadašnji članovi tajne službe Kosova – ŠIK.

Bamieh, takođe, tvrdi da je o ovom slučaju obavešten i Brisel, ali da zvaničnici EULEX-a nisu preduzeli ni jednu meru protiv tužioca Ratela.

Blaca sumnjao na korupciju u EULEX-u?

Nazim Blaca, inače nekadašnji agent ŠIK-a i profesionalni ubica, zajedno sa Škumbinom Mehmetijem, jedan je od ključnih svedoka i u slučaju posleratnih ubistava na Kosovu. Međutim, kako su kosovski mediji preneli sredinom oktrobra, ova dva ključna svedoka EULEX-ovog tužilaštva odustala su od davanja izjava u ovom slučaju, a nakon što su saznali da EULEX “nije zainteresovan” da istražuje ova ubistva, te da pravno goni političare protiv koji su Blaca i Mehmeti dali izjave, ali i zbog toga što se osećaju nesigurno.

”Svedoci će se povući, s obzirom na to da su shvatili da EULEX nije zainteresovan da pravno goni političare protiv kojih su njih dvojica dali izjave. Oni su ubeđeni da EULEX nije zainteresovan da istražuje posleratna politička ubistva," rekao je tada izvor kosovskog portala "Express" u vezi sa odlukom Blace i Mehmetija da ne svedoče u slučaju političkih ubistava na Kosovu nakon rata, dodajući da su se oni odlučili na ovakav potez, jer im je iz EULEX-a rečeno da će njihova svedočenja imati uticaja na političkom nivou, te da se osećaju nesigurno.

Povezani članci: 

Za mesec dana četvoro važnih svedoka EULEX-ovog tužilaštva odustalo od svedočenja, odnosno promenilo iskaze

Priča o korupciji u EULEX-u prevazišla Kosovo

Marija Bamieh zloupotrebila službeni položaj?

Meuči: Navodi o korupciji se istražuju

EULEX krivotvorio navode MUP-a o Oliveru Ivanoviću?

EULEX se zatvara što je pre moguće: Borhart napustio EULEX zbog korupcije, tužiteljki Bamieh prećeno smrću?

Bivši šef EULEX-a Borhart i tužiteljka Novotna sprečili istragu protiv Florija?

Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Šef EULEX-a: "Merodavniji forum" za optužbe i dokaze protiv EULEX-ovih sudija i tužioca je na sudu, a ne "pred sudom javnog mnjenja"

Koha: Sudije EULEX-a primale mito da zatvore više slučajeva na Kosovu, a tužilac Ratel ometao istrage

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.