Srbi na zadušnicama u Južnoj Mitrovici

Danas su zadušnice. Kao i za svake zadušnice, nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice obišlo je jutros grobove umrlih članova svojih porodica i na gradskom groblju u Južnoj Mitrovici. Groblje je zapušteno, sa izgorelom – nekada novoizgrađenom kapelom i više stotina porušenih nadgrobnih spomenika. Više inicijativa čišćenja, uređivanja i obezbeđivanja ovog groblja, u koje su bile uključene međunarodne misije i organizacije, zajedno sa predstavnicima lokalnih zajednica,  uključujući i verske, do sada nisu dale konkretne i dugoročne rezultate.
 
Hrišćansko groblje, na kojem od 1999.godine, Srbi ne sahranjuju svoje upokojene, više puta je od tada rušeno i paljeno, ali je i stalna meta za iskazivanje etničke netolerancije, posebno mlađih Albanaca. Pored porušenih spomenika, na groblju se mogu videti natpisi uvredljivog etničkog sadržaja, smeće, javni toalet, a česte situacije su i uvredljiva dobacivanja mladih u blizini groblja.
 
Svake zadušnice su i svojevrsna akcija čišćenja grobnih mesta. Pre nego što zapale sveću, Srbi uklanjaju smeće, seku travu, peru spomenike i podižu ono što je razrušeno.
 
"Sramota me je kad god dođem ovde i od sebe samog, ali i od mog pokojnog oca, majke i sestre koji su ovde sahranjeni. Bedno izgleda to mesto, bez poštovanja. Sve je razrušeno. Jutros sam video da kapela – samo što se nije srušila. Ja mogu lako da pronađem grobove mojih roditelja i sestre, jer su pored puta i kapele, ali mi je teško da gledam ljude koji lutaju i traže grobove sa spomenicima potonulim u šipražje, trnje i travu,"  kaže Mitrovčanin Srboljub Lazarević.
 
Unazad 15 godina, prisutan je još jedan trend – iskopavanje posmrtnih ostataka i prenos kostiju u centralnu Srbiju, ili na novo gradsko mitrovičko groblje u selu Rudare. Srbi nerado o tome javno govore, ali motivi koji ih na to teraju jesu ne samo udaljenost od grobova najmilijih, i osećaj nebezbednosti, već i "nedolični" uslovi koji ukazuju na nepoštovanje prema svetu mrtvih.
 
Srbi su jutros, po treći put,  bez pratnje policije, otišli autobusima na zadušnice u Južnu Mitrovicu.
 
U nastavku pogledajte galeriju fotografija koje nam je poslao naš sugrađanin Dane Žigić nakon jutrošnjeg obilaska groblja u Južnoj Mitrovici. uz dve fotografije koje objavljujemo sa dopustom naše sugrađanke Mirjane Isailović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.