OEBS: Završen uvodni program obuke za nove skupštinske odbornike na Kosovu

OEBS radionica za obuku odbornika
FOTO: OEBS

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS) završila je niz od 23 radionice namenjene skupštinskim odbornicima koji su na tu funkciju prvi put izabrani na lokalnim izborima u oktobru 2021.

Obuka je, kako navodi OEBS, bila usmerena na ulogu odbornika u predstavljanju svih članova njihovih biračkih tela kao i na unapređenje rada njihovih opštinskih skupština.

Na radionicama koje su trajale više od mesec i po dana, a na kojima se diskutovalo o njihovom zakonodavnom mandatu kao i o njihovoj predstavničkoj i nadzornoj ulozi učestvovalo je 310 novih skupštinskih odbornika iz 38 opština na Kosovu, potvrdili su iz OEBS-a.

Na radionicama se takođe razgovaralo o usklađenosti sa pravnim okvirom i principima dobrog upravljanja, zakonskim zahtevima u vezi sa pripremanjem opštinskog budžeta, razmatranjima po pitanju rodne ravnopravnosti kao i o mehanizmima za učešće i predstavljanje zajednica.

Posebno osmišljena obuka održana je i za nove predsedavajuće skupština opština koji su se po prvi put našli na ovim funkcijama, pri čemu su ove radionice bile usmerene na odnose sa javnošću i komunikaciju sa medijima, potvrdili su iz OEBS-a

„Preko 60% odbornika u skupštinama opštinama su novi odbornici koji su se po prvi put našli na tim funkcijama pa je stoga od posebne važnosti da zajedno prođemo kroz njihovu nadzornu ulogu i odgovornosti – i što je ranije moguće uvedemo ih u njihov mandat. Razumevanje specifičnosti njihove uloge učiniće rad skupština opština efikasnijim, obezbediće kontrole i ravnoteže i bolje će im omogućiti da opštinsku administraciju drže odgovornom“, rekao je Fatmir Zilfijaj, nacionalni programski službenik iz Misije OEBS-a na Kosovu i rukovodilac koji nadgleda planiranje, sadržaj i sprovođenje obuke.

Iz ove misije ujedno poručuju da su tokom diskusije na radionicama otkriveni brojni prioriteti i potrebe da se ažuriraju odgovarajući skupštinski poslovnici, kao i sticanje znanja da se skupštinske sednice vode uz poštovanje tih poslovnika.

Najavili su da će u narednim mesecima u odabranim opštinama pružati dalju podršku o ovim temama koja će biti prilagođena specifičnostima svake opštine.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.