Rusija: EU da odustane od neokolonijalnih ambicija prema Zapadnom Balkanu

Rusija Evropska unija EU
FOTO: Reuters/Dado Ruvic/ilustracija/File Photo

Rusija poziva Evropsku uniju da odustane od svojih „neokolonijalnih ambicija“ i da se drži ravnopravnog pristupa zasnovanog na poštovanju prema zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova, Aleksej Zajcev.

Kako prenosi TASS, Zajcev je skrenuo pažnju na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je nakon sastanka sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, rekao da „Zapadni Balkan pripada Evropi“ i da će u budućnosti postati deo Evropske unije.

On je rekao da zvaničnici EU takvim neobavezujućim izjavama pokušavaju da ohrabre zemlje Zapadnog Balkana, koje su sve više razočarane zbog odugovlačenja procesa približavanja EU.

„Nemačka i niz drugih zemalja EU, koje su, izgleda, zaboravile lekcije istorije, i dalje gledaju na Zapadni Balkan kao na sferu svojih isključivih geopolitičkih interesa i tretiraju ga kao svoje dvorište istovremeno optužujući Rusiju da nastoji da uspostavi svoje zone uticaja u Evropi“, rekao je Zajcev.

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva je više puta osudila „podlu praksu“ korišćenja aspiracija zemalja regiona prema članstvu u EU za „očigledne ucene, nelojalnu konkurenciju i istiskivanje investicija“ zemalja koje nisu članice EU, a koje stvarno doprinose društveno-ekonomskom rastu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da su, pod izgovorom da slede politiku Brisela, balkanski narodi prinuđeni da podrže antiruske sankcije i suočeni sa veštačkim izborom EU ili Rusija pri čemu im niko ne garantuje članstvo u EU u doglednoj budućnosti.

„Pozivamo Evropsku uniju da odustane od svojih neokolonijalnih ambicija i da se drži ravnopravnog pristupa zasnovanog na poštovanju prema susednim zemljama, uključujući i Zapadni Balkan“, rekao je Zajcev.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.