Bajrami: Dijalog ne može da se nastavi istim diskursom, dogovor za nekoliko meseci nije stvaran

FOTO: Koha Ditore

Lajčak je došao u Prištinu da izmeri puls izbornog pobednika Aljbina Kurtija, ali i da donese poruku da dijalog i dalje ima američku podršku, te da postoji dobra koordinacija između Brisela i Vašingtona, ocenio je za KoSSev rezultate dvodnevne posete izaslanika EU za dijalog zvaničnog Beograda i Prištine urednik Kohe Agron Bajrami.

Lajčakovu posetu regionu vidi kao deo nastavka procesa dijaloga nakon izbora na Kosovu, ali i nakon dolaska nove administracije u Vašingtonu, što i jeste bila jedna od Lajčakovih poruka.

„Nakon što je tokom protekle godine proces skrenuo s koloseka, a u pristupima EU i SAD pojavio se raskol, čini se da sada imamo dobru koordinaciju između Brisela i Vašingtona i čini se kao da je ovom posetom trebalo otvoriti novu stranicu u procesu dijaloga“, ocenjuje Bajrami promenu u odnosu na period kada je američku administraciju predvodio Tramp, a njegov izaslanik bio Ričard Grenel.

Upravo je Grenel viđen kao „dežurni krivac“ za pad one prethodne vlade Aljbina Kurtija u ovo vreme prošle godine.

„Ako mogu tako da kažem, Lajčak je došao u Prištinu da izmeri puls izbornog pobednika Aljbina Kurtija – koji se očekuje da bude sledeći premijer. Ali i da donese poruku da ovaj proces i dalje ima američku podršku i da je cilj Brisela i Vašingtona zajednički“, navodi dalje.

Na pitanje koliko je realna ocena Miroslava Lajčaka da se sporazum o kojem se govori može postići za vreme mandata Kurtija i Osmani, Bajrami kaže da je prerano za takve ocene, ali da nije realno očekivati rezultat u roku od nekoliko meseci.

„Sada ostaje da se vidi koliko brzo dijalog može da se nastavi, ali je jasno da se proces u budućnosti neće moći nastaviti istim diskursom i pristupom. Da li je sporazum moguće postići u okviru mandata sledeće vlade Albina Kurtija, još uvek je prerano reći. Ali, za mene je jasno da dogovor od nekoliko meseci nije stvaran“, ocenjuje Bajrami.

Bajrami smatra da bi dijalog trebalo da ima pojašnjenja i da se zasniva na određenim principima.

„Nejasnoća i principi u prošlosti prouzrokovali su skretanje razgovora u neželjenim pravcima, kao što je bio slučaj sa otvaranjem teme o podeli Kosova ili razmeni teritorija“, zaključuje naš sagovornik.

Lajčak je svoju zvaničnu posetu Kosovu započeo upravo posetom sedištu Samoopredeljenja i Aljbinu Kurtiju. Sastao se sa svim glavnim kosovskim partijama, čak i sa ženama političkim predstavnicima, na posebnom susretu. Danas je u Beogradu, gde u 18 časova prvi sastanak ima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.