Bajer: Rešenje model dve Nemačke, ali bez ujedinjenja Srbije i Kosova na kraju

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Američki diplomatski kambek na Balkan, očigledno iniciran nesposobnošću Evropske unije da razmrsi kosovski čvor, izazvao je nervozu u EU, pa sad i otud dolaze emisari da vide šta se može uraditi posle diplomatskog kraha Mogerinijeve.

Jedan od njih je Peter Bajer, poslanik nemačkog Bundestaga i specijalni izvestilac CDU/CSU poslaničke grupe za Balkan koji se početkom nedelje posle sastanaka sa Aleksandrom Vučićem, Markom Đurićem i drugim zvaničnicima, sastao sa nekoliko beogradskih novinara. Osvrćući se na razgovore sa srpskim zvaničnicima, rekao je da su se oni, između ostalog, vrteli i oko moguće razmene teritorija između Kosova i Srbije.

„I predsednik i ministri dobro znaju kakav je moj stav i stav Nemačke. Mi smo protiv razmene teritorija“, kaže Bajer, čiji stav, koje je izneo i krajem prošle godine prilikom jedne od poseta, jeste da članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova.

U kontekstu te izjave, Blic je upitao: ako je Evropska unija iskrena u nameri da primi Srbiju u Evropsku uniju, a za to je uslov priznanje Kosova, zašto je prvo ne prime, pa onda traže priznanje, jer Srbija nije u poziciji da diktira uslove i to izbegne.

„Mapa puta je jasna, dva igrača, Srbija i Kosovo, treba da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Pričali smo o procesu priznavanja. Naravno da mislimo da bi bilo bolje da pre članstva Srbije u EU dođe do punog priznavanja Kosova, ali znamo da je to komplikovano i gotovo nemoguće u ovom trenutku. Ima veze i s promenom Ustava, što nije jednostavna stvar, ali taj koncept i predlog nije nov. To je koncept koji smo svojevremeno imali između dve Nemačke, a to se završilo ponovnim ujedinjenjem dve Nemačke, što u slučaju Kosova i Srbije nije naša želja. DDR i SR Nemačka su koegzistirale u međunarodnim odnosima, nismo se blokirali u međunarodnim organizacijama, ali se nismo međusobno priznali. Ta vrsta koegzistencije bi bila izvodljiva između Srbije i Kosova i o tome sam pričao sa predsednikom Srbije i to je ideja o kojoj i dalje vredi razmišljati. Kako će se to postići, ne znam, možda bi bilo lakše kad bi Evropska komisija imala konstruktivniju ulogu u svemu tome.“

Blic

Povezani članci:

Piter Bajer: Drago mi je što LDK nije ušla u koaliciju; Vizna liberalizacija možda božićni poklon

Američki senatori u poseti Beogradu i Prištini

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.