Azemi: Propala svrha Srpske liste, možda se pojavi neka druga; Spahiju: Bez učešća SL, nema efikasnih i legitimnih izbora

FOTO: Koha/KTV

„Srpska lista je propala u Mitrovici“, „Ne predstavlja srpsku zajednicu. Krše se osnovna prava građana opština na severu“, „Oni vrše pritisak na građane da ne učestvuju na ovim izborima“, samo su neki od komentara koje su, gostujući u emisiji na KTV, izneli bivši zamenik predsednika zajednice u S.Mitrovici Emir Azemi, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku i analitičar Nedžmedin Spahiju. Centralna tema bili su lokalni izbori na Severu, zakazani za 23. april, nakon što su Srbi krajem prošle godine napustili kosovske institucije na Severu, ali se takođe govorilo i o nedavnim paljenjima automobila na Severu, kao i o normaliziciji odnosa između Beograda i Prištine.

U nastavku objavljujemo prevod delova njihovog gostovanja na KTV/Koha


Bivši zamenik predsednika zajednice u Severnoj Mitrovici, Emir Azemi, izjavio je da je Srpska lista propala u Mitrovici i da bi sada mogla da postoji još jedan srpska politička inicijativa.

On je za KTV rekao da se poslednjih meseci razvija dijalog između Beograda i Prištine kako bi se vratili Srbi koji su izašli iz institucija. Prema Azemijevim rečima, ako Srbi budu sprečili održavanje lokalnih izbora 23. aprila u severnim opštinama, to će biti urađeno u školama.

„Mitrovica je grad sa dve opštine. Ako su Srbi odlučili da opstruišu izbore, opstruisaće ih, a ako odgovorni ne otvori vrata škole, mora se otvoriti na silu. Izbori moraju biti održani u demokratskom duhu, gde nema na silu sprovođenja zakona. Srbi iz svih institucija su podneli ostavke i imamo pregovarački proces za povratak Srba u ove institucije. Problematično je to da se ne dozvoli da Srbi ne učestvuju na izborima. Srpskoj listi su neuspeli uzroci i može da izađe neka druga lista“, rekao je Azemi.

U međuvremenu, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku, rekao je da je Srpska lista najproblematičniji subjekt na Severu, i da, prema njegovim rečima, ona ne predstavlja građane.

„Barjak budalaštine uzima jedna politička organizacija, Srpska Lista, koja ima strukturu i imena. Ne predstavlja srpsku zajednicu. Krše se osnovna prava građana opština na severu“, rekao je Sadiku.

Za analitičara Nedžmedina Spahijua, konačni sporazum između Beograda i Prištine bi uključivao veću autonomiju za Srbe, u zamenu za priznanje.

„Ovo je najizvesniji, a možda i najbolji scenario za izbegavanje eventualnog rata koji još uvek nije izbegnut. Rat Kosova i Srbije nije izbegnut. U trenutku kada vidite ambasadu Kosova u Beogradu, možemo reći da je francusko-nemački plan sproveden i da nema rata“, dodao je on.

Skender Sadiku, govoreći o paljenju automobila na Severu Kosova, rekao je da to nije političko pitanje, već krivično i da je imovina svetinja, tako da neko nešto mora da učini da se ovi automobili sačuvaju.

„Da vas ne plašimo ratovima. Hajde da napravimo najbolji mogući scenario. Ovaj mandat je polovičan, neće biti pun ni za predsednika. Ovo ne treba da tretiramo kao političko pitanje, već kao krivično, imovina je svetinja. Imovina mora biti sačuvana svuda na Kosovu. Nešto se mora uraditi, automobili moraju biti sačuvani, postoje kamere, treba pronaći počinioca i identifikovati i reći da nije patriotizam uništavati automobile. Veoma nam je potrebna opština, direkcije i normalan život, bez političara može i bolje, najveći problem nam je što su direkcije i nedostatak usluge povučene. Krše se osnovna prava“.

Emir Azemi je rekao da izbori mogu biti odloženi za neki drugi datum.

„Ovi izbori mogu biti otkazani, odloženi za neki drugi datum. Ako ne možemo da otvorimo sva mesta, biračka mesta u tim školama jer ih ne kontrolišemo, pa ih nismo otvorili, jer nema saradnje nas i njih kao institucija, ostaje nam opcija da organizujemo izbore na ovim mestima gde je albanska većina i gde je bezbednost na višem nivou, što znači povlačenje, svojevrsno povlačenje sa ovih biračkih mesta koja su bila do juče“, rekao je on.

Spahiju: Bez učešća SL, ne verujem da se mogu održati efikasni i legitimni izbori

Nedžmedin Spahiju izjavio je da bez učešća Srpske liste na vanrednim lokalnim izborima, efektivni i legitimni izbori neće biti održani 23. aprila.

On je za KTV rekao da će Srpska lista sprečiti građane da glasaju.

„Bez učešća Srpske liste, ne verujem da se prvo mogu proizvesti efikasni, legitimni izbori, jer će Srpska lista sprečiti većinu građana srpske nacionalnosti da glasaju, mnogo lakše nego da ih spreči da ne glasaju“, rekao je on.

Spahiju je dalje rekao da bi, prema njegovim rečima, bilo bolje da kosovska predsednica Vjosa Osmani ponovo odloži ove izbore.

„Mora se preduzeti akcija. Ili Kosovo treba da češlja Sever, u smislu da se neutrališu paralelne strukture i Vučićeve bande i hapse, da niko ne spreči građane da izađu na izbore ili da se dogovore sa Srpskom listom. To su dva načina da se proizvedu legitimni izbori, inače se mogu proizvesti nelegitimni“, naveo je on.

Azemi: Uslovljavanje izbornog procesa koje Srbija postavlja je problematično

Emir Azemi rekao je da veruje da će stranke naći dogovor po pitanju izbora.

Prema njegovim rečima, demokratija podrazumeva fer zastupljenost u institucijama srazmerno broju etničkih grupa u zemlji u kojoj se održavaju izbori.

On je za KTV rekao da je uslovljavanje koje Srbija postavlja ovom procesu – problematično.

„Oni vrše pritisak na građane da ne učestvuju na ovim izborima. U ovim okolnostima politički legitimitet će biti ugrožen. Kosovo nije uslovljeno organizacijama koje imaju za cilj da destabilizuju zemlju. Možda bi bilo bolje da se sačeka još malo dok se nepostigne dogovor između strana. Čak razmišljamo da damo Zajednicu i uzmemo te opštine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sa 1,000 glasova može da se pojavi gradonačelnik koji može da vodi većinsku zajednicu kakva je srpska.

On je dodao da ovi izbori mogu da se održe u sredinama u kojima živi albanska većina.

Naveo je i da je nemoguće predvideti šta se može dogoditi na dan izbora.

„Zakonsko i ustavno pravo je da Kosovo održi ove izbore. Opravdavam odluku kosovskih institucija da se ti izbori održe, jer niko ne može da ih uslovljava“, rekao je on.

Sadiku: Vidi se kraj tenzija u Mitrovici, priča se o normalizaciji odnosa

Skender Sadiku izjavio je da se situacija u Mitrovici nije mnogo promenila za 24 godine, ali da se, prema njegovim rečima, primećuje pozitivan duh pred postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

On je za KTV rekao da je sada vidljiv kraj narativa o blokiranju i, kako je rekao, strane razgovaraju o normalizaciji odnosa.

„Mitrovica je sve doživela u roku od 24 godine. Ovo nije stanje pod pritiskom, ali i ovde, dodaj okolnosti nekoliko opterećujućih trenutaka, nekoliko okolnosti idu u korist onoga čega smo polako pri kraju. Narativ u Prištini, Beogradu i centrima pokazuje da je situacija počela da se opušta i na terenu. Spominje se normalizacija, ima znakova da se ozbiljno pristupa primeni sporazuma“, rekao je on.

Prema rečima Sadikua, Mitrovica je pred činom izbora, ali, kaže, u ovoj fazi je situacija na terenu malo komplikovanija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.