Koha: Planirano je otvaranje 10 biračkih centara na severu

Foto: info.ks. net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Centralna izborna komisija juče nije uspela da utvrdi broj biračkih mesta za vanredne izbore zakazane za 23. april. Međutim, izvori Kohe su ukazali da će, na osnovu preliminarnih preporuka opštinskih izbornih komisija (OIK), izbori moći da se organizuju u ukupno 10 biračkih centara – sedam škola u naseljima pretežno naseljenim Albancima, kao i u tri policijske stanice u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

Državni organi ne očekuju da će na vanrednim izborima na severu uspeti da otvore ni četvrtinu biračkih centara koji su bili na prošlim izborima.

Na prošlim izborima otvorena su 44 biračka mesta u četiri opštine na severu.

Iako je bilo na dnevnom redu, CIK se nije bavio preliminarnim preporukama sa severa i odložio je odlučivanje o njima za naredni sastanak.

CIK-ovi zvaničnici su rekli da čekaju potpune izveštaje OIK-a.

„Razlog za odlaganje ovih tačaka za naredni sastanak je da se nakon procene OIK-a u svakoj opštini dobije kompletan izveštaj, koji će se rešavati u CIK-u, jer ga iz OIK-a nisu na vreme pripremili“, rekao je šef Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

A članovi PDK-a od CIK-a su zatražili da pre odlučivanja o biračkim centrima, ocenu njihove sigurnosti daju nadležni organi, a ne CIK.

„Stvaranje novih alternativnih centara ne može da se uradi bez izveštaja o bezbednosnom pitanju i ne možemo da preduzmemo korake izvan naših mogućnosti i kapaciteta kao institucije“, rekao je Iljir (Ilir) Gaši, član PDK u CIK-u.

Gaši je rekao da opštinske izborne komisije nemaju komunikaciju sa opštinama.

Na ovu izjavu je odgovorio predsednik CIK-a Krešnik Radonjići (Kreshnik Radoniqi).

„Još uvek nemamo izveštaj od njih, da li su komunicirali ili mogu još nešto da urade, ne znamo ništa i ne razumem kako vi znate da li komuniciraju ili ne“, rekao je Radonjići.

Na jučerašnjoj redovnoj sednici CIK-a je između ostalog overen birački spisak u opštinama na severu sa 45,095 birača, a odobren je i dizajn i dimenzije glasačkih listića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.