Auto prevoznici u putničkom saobraćaju upozoreni da od ponedeljka ne mogu bez kosovske licence

Granična policija Kosova na prelazima Jarinje i Brnjak, od juče je počela da upozorava kompanije koje se bave prevozom putnika, da od ponedeljka naredne nedelje, ukoliko ne budu imale licencu kosovskog ministarstva za transport i telekomunikacije, neće moći da uđu ni izađu sa Kosova, saznaje KoSSev iz dva izvora bliska graničnoj policiji Kosova. Isti izvori su potvrdili da nijedna kompanija sa Severa koja se bavi prevozom putnika, za sada nema licencu od navedenog ministarstva, odnosno kompletne dozvole koje podrazumevaju i licencu za prevoz kao i odobreni red vožnje iz Prištine.

Da su vozačima ovih kompanija počela da stižu upozorenja na Jarinju i Brnjaku potvrdio nam je i vlasnik jedne od najpoznatijih srpskih transportnih kompanija na Severu, "Džo travel" – Goran Antić.

U kosovskom ministarstvu za transport do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo potvrdu i detalje ovog upozorenja. Na više brojeva Odeljenja za pružanje informacija ministarstva nisu se javljali na telefon, dok se na jedan od poziva javila predstavnica za pružanje javnih informacija, zatraživši da govorimo na albanskom, ne ni na srpskom, ni na engleskom na kojima smo joj se obratili, a nakon čega je prekinula vezu. 

Antić takođe potvrđuje da ni njegova kompanija, kao ni ostale, nemaju ovu licencu, te da je Kolašin prevoz jedini koji ima dozvolu iz Prištine, ali da sa druge strane, nema potvrđene redove vožnje.

"Proces registracije je takođe obiman, zahteva obimnu dokumentaciju i traži, osim same licence za prevoz, i odobreni red vožnje. Naše linije za Beograd uopšte i ne postoje u tom kosovskom sistemu vožnje," navodi Antić za KoSSev.

Po njegovim rečima, srpske kompanije sa Severa će protestovati i pokušati da na taj način do daljnjeg nastave sa dosadašnjim radom.

Saobraćaj između severnog Kosova i Beograda je godinama unazad veoma gust. Oko 17 linija više prevoznika dnevno saobraća na ovoj relaciji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.