Austrija će aplicirati za novi telefonski broj Kosova

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Do sredine ove godine Republika Kosovo će imati svoj telefonski kod. Zamenica premijera, Edita Tahiri, u intervjuu za RTK kazala je da je tokom sastanaka koje su imali sa zvaničnicima u Briselu zahtevala da čim počne sa primenom mehanizma u ITU (Međunarodna unija za telekomunikacije, specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za informacione i komunikacijske tehnologije, prim.red.), da Kosovo dobije svoj telefonski broj. Ona takođe odbacuje ideju da Srbi imaju svog operatera.

Pošto Kosovo nije članica UN-a i ne može da se prijavi za tako nešto, onda se čini da će umesto Kosova to učiniti Austrija, koja je spremna da to učini.

"Verujem da će se do sredine godine obezbediti kod države. Kosovo i EU intenzivno rade u tom pravcu. Odluka je doneta većinom glasova država članica ITU," rekla je ona.

Govoreći o telefonskom kodu i kakav će kod biti za Republiku Kosovo, Tahiri je rekla da će Kosovo verovatno imati kod 383 ili 384, ili će to biti bilo koja druga alternativa.

"Kod će verovatno biti 383 ili 384, vi znate da je ranije broj 8 bio bivša jugoslovenska federalna jedinica i Kosovo deli taj kod, ali iz političkih razloga do sada nije bila u mogućnosti da ima telefonski broj," rekla je Tahiri.

Govoreći o sporazumu za Telekom, gde su Srbi tražili trećeg mobilnog operatera u oblastima naseljenim Srbima, Tahiri je rekla da je to odbijeno i da sve to može da se uradi ako se stvori kompanija sa privremenim ograničenjima usluga za pružanje usluga građanima Srbije. To će rešiti problem u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova. 

Uprkos postizanju sporazuma o Telekomu, između Srbije i Kosova, njegova primena ipak ostaje izazov i pitanje pregovora u drugim oblastima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.