U Fond za sever Kosova prikupljeno oko 400.000 evra

Izvor: Radio Kontakt plus (Tekst na srpskom u originalu preuzet sa www.radiokontaktplus.org)

Šef Euleksa Bernd Borhart izjavio je da je do sada u Fond za sever Kosova prikupljeno oko 400.000 evra i da je borba protiv korupcije od najvišeg značaja.

Borhart je Radiju Kontakt plus rekao da je do sada u Fond za sever Kosova prikupljeno do 400.000 evra  i podsetio da su Euleksovi carinici i pripadnici granične policije prisutni na prelazima na severu Kosova.

Osim toga prisutan je i video nadzor preko kojeg se prati šta se na tim prelazima dešava, rekao je Borhart komentarišući sumnje koje su izneli pojedini gradonačelnici sa severa Kosova u to da novac umesto u Fond završava negde drugo.

"Vršili smo provere preko ovih kamera i do sada nismo otkrili ništa značajnije.  To ne znači da nam je možda nešto promaklo i mi smo ljudi, ali znam da kosovska carina uzima ozbiljno ove navode,"- rekao je Borhart.

On je dodao da Euleks sada  kosovsku carinu podržava oko kampanje u okviru koje se nastoje upoznati ljudi sa brojevima telefona preko kojih mogu uputiti poziv u vezi sa bilo kakvom prevarom koja se eventualno dešava na prelazima na severu Kosova.

"Nastavićemo da radimo sa kosovskom carinom oko mera borbe protiv korupcije. Znate da se veliki deo budzeta finansira iz carinskih prihoda, tako da je borba protiv korupcije u ovoj oblasti od najvišeg značaja,"- poručio je Borhart.

 Fond za razvoj severa Kosova je formiran na osnovu Briselskog sporazuma a u fond se slivaju dažbine koje se prikupljaju za robu koja iz centralne Srbije na sever Kosova stiže preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.